Innkjøp

I dag var barnehagen stengt, og jeg fikk endelig tatt meg en tur til Honningcentralen sammen med Lars.

I tillegg til det jeg trenger til innhøsting og foring, fikk jeg kjøpt meg en ny bidress. Hadde lyst på en Sheriff-dress, men de hadde ikke min størrelse. Men kjøpte meg en vanlig modell i bomull.

image

image

Tilbake fra sommerferie

Sommerferien er over. Biene hadde stått alene i tre uker. Hvordan var det egentlig med biene? Lørdag for en uke siden fikk jeg svaret. Da opplevde jeg også noe helt nytt for min del.

image Som alltid starter jeg inskepsjonen med å studere flybrettet litt. Alt så fint ut. Bra aktivitet. Ingen røving. Ingen kravlende eller uvanlige mengder døde bier på bakken foran kuba.

Ellers har det vært langt færre maur rundt kuba de siste to årene. Og godt er det :-) jeg har ikke trengt å smøre vaselin på kubebeina i år.

Jeg benyttet anledningen til å ta litt makrobilder. Målet har alltid vært bier som flyr i lufta. Det er så sinnsvakt vanskelig. Jeg har mer eller mindre gitt opp og leker med en tanke om å lage meg en lasertrigger eller IR-trigger som kan hjelpe meg med dette :-)

Makroutstyr

Speilrefleksen med makroutstyret på

Biene var rolige og snille. Det hjelper å inspisere på dagtid i godt vær med trekk. Som regel ender har jeg inspisert på kvelden på en grå dag uten trekk. Da er de ikke like begeistret.

Det har kommet honning i kassene. Det er ikke veldig mye, men noe er det da. Det er vanskelig å beregne siden det er fordelt på mange rammer med litt honning i (det blir forøvrig veldig artig å slynge så mange rammer med bare litt (ironisk om noen var i tvil)). Jeg tipper på 7-10 kg, men vi får se.

image

Endelig litt honning i rammene

De hadde spist opp alt tørrsukkeret de hadde. Det tyder på mye regn. Jeg har aldri hatt tørrsukker i kubene før, men teorien er at de ikke tar noe av det når det er godt trekk, og bare tar det de trenger for eget forbruk når det er dårlig trekk, altså; at ikke noe av det havner i honningen. Det ser ut til å stemme. Jeg satte inn en kilo i begynnelsen av juni. De tre-fire første ukene tok de nesten ingen ting, men da var det en del bra vær innimellom. I ferien min var det til tider veldig mye dårlig vær over flere dager. Det var nok da de tok det.

Det har blitt litt kluss med droneutskjæringen min i år. De stoppet opp et par ganger med å produsere droneyngel, og så har jeg vært på ferie. Heldigvis så var alle de tre delene utskjært før ferien, så da jeg kom tilbake hadde jeg en helt full droneramme jeg kunne skjære ut droneyngelen av. Men jeg må ta en skikkelig runde med syrebehandling i år. Med det mener jeg at jeg kanskje må ta en ekstra runde utover det jeg hadde planlagt. Jeg får vurdere ut fra nedfallet fra første runde. Jeg pleier å behandle med maursyre og ta det over et par runder, men kanskje jeg også tester oksalsyre i år.

Dronninga i arbeid

Dronninga dukket også opp. Neste uke skal jeg flytte dronninggitteret ned. Foreløpig går hun på to kasser, men nå er det på tide å få henne ned i den nederste kassa slik at jeg kan forberede slynginga. Vi kan ikke slynge rammer med yngel i, så alle de må være klekket før innhøsting.

Lurer forresten når jeg skal få slynget. Jeg pleier å be meg fri et par dager, men nå sammenfaller dette med innspurt av et prosjekt på jobben hvor det passer veldig dårlig å ta fri. Det betyr at jeg kanskje blir litt sein med å høste i år. Ikke helt bra, men jeg ser ingen annen løsning.

Til slutt skal jeg fortelle om en for meg ny opplevelse. Da jeg satt ved siden av kuba mens jeg prøvde å ta makrobilder hørte jeg noe rart. Det var en rar klukkelyd. Det første jeg tenkte på var at dette måtte komme fra dronninga, men trodde ikke dronningpipinga hørstes slik ut. Det neste jeg tenkte da var at om det var dette, og det stemte det jeg hadde lest, så holdt dronninga på å kommunisere med en ny dronning som snart skulle klekkes. Det lukter i tilfelle sverming.

Jeg sjekket alle rammene temmelig nøye, men fant ikke spor av dronningproduksjon. Dronninga var normalt stor, og det var lagt mange egg. Ingen ting stemte med sverming. Så hva dette egentlig betydde lurer jeg litt på.

Jeg legger ved opptak av den rare lyden. Opptaket ble gjort med telefonen, så det ble ikke så veldig bra, men godt nok til å få et inntrykk.

MP3 med den rare lyden