Mikroskop

Mikroskop

Jeg tar for øyeblikket sertifiseringskurs for å kunne sertifisere egen bigård. I den forbindelse har jeg fått litt øynene opp for å se etter sykdommer i større grad enn tidligere. Saker som åpen og lukket yngelråte har jeg jo selvsagt hatt i bakhodet hele veien, men Nosema er en sykdom jeg må innrømme jeg ikke har ofret så mange tanker.

Det har jeg tenkt å gjøre en slutt på. Nå kan man jo se tegn på Nosema dersom problemene er veldig store, men det er jo mye bedre å få vite om det på et tidlig stadium. Til det trenger jeg et mikroskop. Det sies at man må ha et mikroskop som forstørrer 3-400 ganger.

Jeg har nå akkurat kjøpt meg et slik fra Deal Extreme for 100 kroner inkludert frakt. Jeg er litt spent på den optiske kvaliteten og tør nok ikke stole på denne før jeg har sjekket litt på kvaliteten. Det at jeg ikke ser noe kan jo bety hva som helst inntil jeg vet at det er til å stole på :-)

Jeg gleder meg til å teste, men det tar nok fort 4-5 uker før det kommer, så mest nytte gjør det nok neste sesong.

Det går trått

Torsdag 5. mai var jeg en tur til biene igjen. Det var ikke så veldig positivt.

Den som så best ut sist gikk ikke så bra. Jeg hadde forventet mye yngling. Set var mye mindre enn forventet, og lite fôr. Så lite fôr at het stusset.

Den sammenslåtte så faktisk mye bedre ut. Det var mer yngling på gang her. Det betyr at de med den kombinerte styrken og en yngelramme fra den andre var bedre igang enn jeg trodde. Dronninga legger egg, og etter forholdene så det ok ut.

Jeg endte faktisk med å flytte over to rammer med fôr den andre veien.

Den sammenslåtte hadde to kasser med bedømmer i mellom. De gikk i begge kassene og hadde dratt inn fôr, så jeg lot det stå. Neste uke får de kanskje to fulle av meg.

Den andre fikk også en kasse til, men med avispapir imellom, så kan de styre økningen selv.

Håper det går bedre neste uke.