Svermekontroll og røving

Dronningcelle

Da var ferien straks over og vi er hjemme igjen. Jeg var spent på inspeksjonen i dag siden jeg egentlig burde ha sjekket dem igjen et par dager etter at jeg inspiserte dem sist. Ferien satte en stopper for det.

Kuba jeg delte med snelgrovebrett så i grunnen bra ut. I kuba under brettet som hadde alle de gamle trekkbiene samt skattekassa hadde én lukket dronningcelle samt to nye med larver i. Det slo meg med en gang jeg så det at det var sjanseløst håpløst av meg å ikke merke plasseringen på den jeg lot stå igjen. Var det den jeg satte igjen, eller var de igang med en siste sverm?

Snelgrovebrettet

Etter å ha rådført meg litt med Ole Dag endte jeg med å ta sjansen på at det var den jeg hadde satt igjen. Det er nok det mest sannsynlige, og at den klekker i løpet av et par dager. De to andre cellene som var påbegynt drepte jeg.

Snelgrovebrettet har stått en uke, så jeg flytta flyhullet fra den ene siden av avleggeren til den andre. Under den gamle flyåpningen åpnet jeg til kuba under. Dermed får hovedkuben alle trekkbiene og avleggeren må lage seg noen nye. Bedre trekkstyrke på hovedkuben om de skulle finne noe lyng.

Voksavkappinger etter røving

Den andre kuba, som jeg tidligere har kallt den svake kuba, var i grei nok form. De var litt hissige enda, men ikke så mannegale som forrige uke. Forrige uke mistenkte jeg at røving var på trappene, så jeg strupa ned flyåpningen. Denne gangen var det noen voksforseglinger som lå på diagnosebrettet. Det betyr at det har vært noe robbing på gang.

Etter at jeg kom hjem kom jeg på at jeg kanskje burde tatt en kikk ned på selve bunnbrettet og ikke bare diagnosbrettet under dette, men man kan ikke tenke på alt. Uansett så så det ikke ille ut denne gangen. Bier kom inn med pollen, og skattekassene virka like tunge som tidligere. Jeg strupa ned flyåpningen ytterligere et par centimeter til de nå har igjen 2-3 cm. Får håpe de nå rir av alle robbeforsøk.

List med voks i topplistkuba

Jeg tok også en titt i avleggeren i topplistkuba. Jeg er mer og mer sikker på at jeg skal avsluttet det kaptilet i birøkterkarrieren min. Designet mitt fungerer rett og slett ikke. Idéen med at jeg skulle få plass til rammer under listene for å komme fort igang fungerte i så måte, men den er håpløs å jobbe med. På bildet ser dere en list med voks de selv har bygget. Jeg har prøv å merke av omtrent hvor stor en ramme er i forhold.

Problemet er at de fester voksen i alle retninger, og det er veldig vanskelig å ungå revner når jeg jobber med dem. Det hjelper ikke at jeg bruker mye tid på å løsne i kantene. Den er også så tung at jeg det er vanskelig å inspisere på begge sider. Det fungerer på voks som ikke er så tunge, men om de også har en del honning der så er de så tunge at jeg er redd får å gjøre noe som helst med dem i frykt for at alt skal kollapse. Det datt ned noe voks for meg denne gangen også.

Nei, jeg får innse at dette ikke var noe jeg skulle drive med og holde meg til vanlige kuber. Det er alt for mye jobb å lage en ny med annet design som også har isolasjon. Og jeg gidder ikke prøve uten isolasjon. Jeg likte en del av tankegangen til tilhengerne av topplistkuber, men jeg må si at jeg er mer og mer skeptisk etterhvert som jeg har har hatt bier en stund.

Svermeceller

Kjapt fra mobilen: Den beste kuba er full av svermeceller. Ingen egg, men noen larver. Fant ikke dronninga.

Redd hovedsvermen er gått alt selv om jeg ikke så noen klekkede dronningceller. Liksom ikke fullt trykk i kuba.

Den andre kuba hangler med hullete egglegging.

I morgen skal vi dra bort. Perfect timing! Nå må jeg legge en plan for i morgen tidlig.

Inspeksjoner, avleggere og problemer

Mye god honning


Jeg har vært utrolig dårlig til å blogge i år. Våren og forsommeren har liksom bare blitt borte for meg.

I kortversjon så går det ganske bra med de to vanlige kubene mine. Den sterkeste går veldig bra. Den øverste kassa er tung og har mye lukka celler. Jeg flytta ned den øverste yngelkassa der jeg så dronninga spankulere, og flytta dronninggitteret etter. Hun har lagt bra med egg hele sommeren.

Den svakeste kuba har en tydelig svakere dronning nå. Hun trekker på årene, og jeg hadde planer om å erstatte henne med en egenprodusert dronning, men det har ikke gått helt etter planen. Hun legger færre egg enn den andre kuba, men den går likevel ganske ok.

Villbygg

Verre er det med de to avleggerne mine. Jeg var i bryllup helgen for to uker siden, og så le jeg liggende en del dager med halsbetennelse. Og med en del på programmet på jobb osv, så endte jeg med et opphold på nesten tre uker før jeg fikk kikket på avleggerne mine.

Den første avleggern så jeg med et øyekast på flyåpningen at hadde problemer. Da jeg kikket inn var det nesten ikke bier igjen. Ingen egg. Her har noe gått galt med dronninga. Jeg så imidlertid mens jeg jobba at det tusla noen bier forbi sperringene mine mellom de to avleggerne. Kanskje de har slått seg sammen?

Den andre avleggern var relativt sterk. Den hadde nok alt for liten plass, for det var veldig mye villbygg. Jeg tok med meg en del villbygg med lukka honningceller, og fikk knust og silt 0.75 kg honning. Den var litt strammere enn jeg er vant til. Lurer på hva slags honning det er?

Men verre var det at det var ekstremt mye droneceller i avleggeren. Det var nesten mer droneceller enn vanlige arbeiderceller. De var på hver sin kant i kuba. Eggene i dronecellene lå litt langt inn mot kanten, men det var aldri mer enn ett egg i hver celle. Hva skjer her? har jeg en leggende arbeider? Eller vil dronninga av en eller annen grunn produsere så mye droner?

Veldig mye droneceller

Videre så begynner jeg å miste motet med topplistkuba mi. Den er alt for stor. Når de har bygget ut en full list er det veldig tungt. Og når en først får en revne på kanten (noe som er veldig lett selv med god skraping i kanene før man løfter), så står alt i fare for å kollapse. Jeg valgte størrelsen slik at man enkelt kunne sette inn vanlige rammer. Det har fungert etter formålet, for det var enkelt å starte avleggeren, men på alle andre vis er dimensjonene alt for store.

Jeg er nå så mismodig med hele designet at jeg vurderer å bytte til vanlig kube og droppe flere forsøk med denne topplistkuba. Det er litt hardt å innrømme, for jeg har lagt ned veldig mye arbeid i den, men et sted får man sette grensen. Det blir så jeg gruer meg for å åpne den i fall jeg lager en katastrofe med masse voks og honning som faller ned. Det ble noen revner og mye honningsøl. Jeg har vel aldri før lagt så godt til rette for robbing som denne gangen men den god del honningsøl.

Jeg må tenke litt på hva jeg gjør med denne avleggeren. Og hva gjør jeg med kuba som skull få ny dronning nå da jeg bare har én dronning? Og den er jeg usikker på kvaliteten på også. Mye å tenke på.