Første inspeksjon

Våren har kommet

Våren har kommet

Jeg har vært et par turer til bikubene på denne siden av årsskiftet, men jeg hadde enda ikke foretatt noen skikkelig inspeksjon. I helgen som var sto årets første skikkelige inspeksjon for tur. Det var ordentlig trivelig å komme dit og se summende bier trekke inn lysegult pollen.

Det var langt mindre snø rundt kubene denne gangen enn helgen før. Temperaturen var rundt 9-10 grader i skyggen. Sola hadde dessverre flyttet seg fra kubene før jeg kom dit. Med tanke på yngelen betydde det at jeg burde være ganske rask i inspeksjonen.

Den første kuba fikk ny (friparet) dronning i fjor. Den var den sterkeste kuben ved innhøsting og var innvintret på 8 rammer. Denne var fortsatt sterk. Det hadde gått med en del fôr. Jeg regner med de hadde klart seg en uke på det de hadde igjen, men jeg tok ingen sjanser for det var i minste laget. Jeg hadde med et par rammer med sukker fra innhøstingen i høst. Jeg tok ut den ramma med minst fôr igjen (og selvsagt ingen yngel) og erstattet med denne ramma som var nesten full med sukker.

Den fremste ramma (altså nærmest flyhullet) hadde fått litt mugg på seg. Ikke mye, men noen flekker her og der. Det må altså ha stått ganske fuktig på vårparten. Jeg brukte kubeskrapa og fjernet voksen med synlig mugg og skrapte litt langs kanten. Det gjenværende får stå til jeg får erstattet den med ny ramme med byggvoks.

Den andre kuba var litt svakere ved innhøsting enn den første. Jeg synes tendensen var nesten enda sterkere nå. Den ble innvintret på 7 rammer, men bietettheten var synlig lavere på hver ramme likevel. Denne har den gamle dronninga som nå har gjort jobben sin og bør byttes. Følgelig hadde de forbrukt mindre fôr, og jeg syntes ikke det så nødvendig ut å gi dem noe ytterligere.

Begge kubene hadde egg i rammene. Inspeksjonen gikk fort, så jeg fikk ikke sett etter noen dronninger. Men de er nå i hvertfall der :-) Ingen tegn til maur heller. Da mangler det bare å få fart på hestehoven og de andre kilder til nektar.

Nytt bunnbrett

Forrige helg fikk jeg endelig tatt turen til bikubene mine igjen. Det var andre gang i år (forrige gang måkte jeg litt snø og sjekket med stetoskop at de var i live). Jeg trengte truger denne gangen også, men det var forsvunnet nokså mye snø, og oppe ved kubene gikk det fint å droppe trugene.

Planen denne gangen var å gi dem et rengjort bunnbrett. Den enkleste måten å fikse dette på er å ha med et rent hjemmefra. Da kan man flytte den første kuba direkte over på det nye bunnbrettet. Dette kan man så rengjøre før man gjør tilsvarende bytte på kube nummer to osv.

Jeg filmet mens jeg jobbet for å lage en instruksjonsvideo på bikuben.org. Du kan se videoen her.

Mugg i døde bier

Det var ikke noe veldig pent syn som møtte meg. Jeg er ny og har ikke annet å sammenligne med enn fjoråret, men årets bunnbrett så mye verre ut enn i fjor. Det var en del døde bier på bunnbrettet, og det må ha vært fuktig, for det var gått mugg i det også. Når muggen kommer blir det vanskelig for dem å fjerne uhumskehetene, så jeg regner med de ble glade for vårrengjøringen :-)

Jeg har lurt på hvorfor det var så mye mer fukt i år enn i fjor. Kubene står på en liten forhøyning i terrenget, så det skulle ikke være noe problem med drenering. Ole-Dags teori virker mest sannsynlig: Det har tatt tid med snøsmeltingen og våt snø har ligget langs kubeveggene for lenge. Neste år skal jeg måke dem ned litt tidligere og litt grundigere.

Gassflammen dreper styggedommen

Rengjøringen foregår ved å skrape dritten ned i en pappeske (som bør brennes etterpå). Så brenner man bunnbrettet med en gassflamme for å drepe alle uhumskhetene.

Jeg burde definitivt ha hatt en større brenner, for det tok en god stund å fikse to bunnbrett med den lille Créme Brûlée-brenneren min.

Det var for kaldt denne dagen å kikke noe nærmere nedi. Jeg løfta bare halvveis på den bakerste ramma for å se at de fortsatt hadde igjen mat nok til neste uke.

Denne uka hadde jeg den første vanlige inspeksjonen. Mer om det i neste post.