Kjappis-inspeksjon

Tirsdag morgen tok jeg en snartur innom bikubene.  Jeg vurderte å droppe det, men tok en kjappversjon likevel.

Det så faktisk ut til å være litt trekk, for det var trafikk på flybrettet.  Det kom inn noe gult pollen som kan stamme fra rapsåkre i området.  Siden oppførselen på flybrettet så normal ut og jeg dermed ikke hadde noen spesiell grunn til å gå ned i kuba droppa jeg det.  Det eneste jeg gjorde var å flytte over et par ganske fulle rammer fra den gamle kuba til avleggeren.  Dermed fikk de ytterligere 3kg honning eller så.  De hadde forbrukt en god del av det andre jeg flyttet over.

Jeg håper de finner noe mer nektar så ikke all honningen går med :-)  Burde vel komme litt fra lyng og geitrams kanskje.

Inspeksjon og besøk

Yngel fra den nye dronninga

Yngel fra den nye dronninga

Det er sommer og lite å gjøre i bigården. Jeg gjør som i fjor og drar med meg det lille jeg får av lynghonning sammen med sommerhonningen. Derfor har jeg ikke høstet inn noe enda.

Men jeg drar innom en gang i uka likevel for å sjekke at alt er som det skal og følge litt med på hva som skjer.

I helgen som var hadde jeg besøk av Alexander, en kompis som var innom Oslo den helga.  Jeg tok et bilde av Alex i bidress, men sorry Alex, det bildet har på særdeles mystisk vis forsvunnet fra kameraet.  Jeg vet ikke helt hvordan det skjedda :-(

Det eneste bildet jeg tok utover dette var av yngelramma dere ser over.  Det er en av rammene til den nye dronninga som går i den gamle kuba.  Jeg er veldig fornøyd med hennes prestasjoner og hun har nok fått med seg noen gode gener fra gamledronninga.

Det var ikke mye uforsegla nektar i rammene nå så jeg kunne fint ha høstet honningen nå.

Inspeksjon – Røyk og honning!

Sesongen er så definitivt på hell.  Om dette året ligner på det forrige, så blir det lite lynghonning på meg. Dagens situasjon bør derfor kunne si noe om honningåret.

Biene var ikke overvettes fornøyd med meg i dag heller, men det gikk særdeles mye bedre likevel. Denne gangen hadde jeg med meg røykpusteren igjen, siden været har gjort underlaget fuktig igjen.

Jeg tenkte jeg skulle teste å bruke gassbrenneren min for å få fyr på Apicalm-pelletsene fra Honningcentralen. Mener det var Lars Tore som gjerne skulle ha meg til å teste det. Jeg synes det fungerte bare sånn halvveis. Problemet lå i å få flammene inn i brennkammeret. Uten innleggsboksen som Rauchboy har hadde det nok neppe gått så bra. Flammen slukket bemlig konstant om jeg holdt den ned i boksen. Det ble for lite luft. Så prøvde jeg istedet å holde flammen på siden av innleggsboksen mens boksen var ute. Det tjente mer til å få boksen rødglødende enn til å få fyr på pelletsen. Det som fungerte best var å ha innleggsboksen nedi røykpusteren og pumpe som en gal mens jeg holdt flemmen mot ene siden. Tross dette tok det tid å få fyr, så jeg er nok tilbake til kombinasjonen strie og pellets neste gang.

Biene var som sagt like oppfarende. Å riste en ramme med bier gikk kjempefint i vår. Nå endte jeg med en sky av viltre bier i lufta. Men røykpusteren hadde helt klart sin betydning likevel. Jeg fikk jaga biene nedover før jeg begynte å rote i boksene slik at færre fløy opp, og så hadde de ikke minst betydning før jeg skulle sette boksene på plass. Nå drepte jeg kanskje bare fire-fem bier og ikke 50 hver gang jeg satte en kasse på plass igjen.

Det blir mer honning i år enn i fjor. Mine beregninger i fjor var ikke så bra, så jeg skal ikke prøve meg på så veldig nøyaktige mål denne gangen. Men øverste kasse på den gamle kuben var nesten full. Nesten 2/3 av rammene var forsegla tenker jeg, og resten av cellene virka ganske fulle. Kassa var også steintung. Jeg gruer meg allerede til å bære dette ned igjen til bilen når det skal høstes. Jeg kan ikke få understreket nok hvor fint det er å ha mulighet til å kjøre helt frem til kubene eller evt. ha en tralle. I skogen der jeg er funker ingen av delene.

Den andre skattekassa hadde kanskje 1/3 forsegla, men det var mer honning enn som så selv om kassa var litt lettere.

Det var ikke mye honning i yngelkassa siden jeg har flytta opp en del selv, og biene faktisk også har gjort det. Droneramma var for et par uker siden full av nektar. Nå var den full av droneyngel (som jeg skar ut). Ellers hadde den nye dronninga lagt en del egg.

Men den nye dronninga må nok se seg slått av den gamle som går i avleggeren. Hun legger egg som en maskin. Det er veldig artig å plukke opp rammer hvor man har forsegla yngel kant-i-kant på hele ramma.

Avleggeren har selvsagt langt mindre honningtavler. Men noen kilo var det nok. Men siden været og trekket ikke er det beste så flytta jeg for sikkerhetsskyld en full ramme over fra den gamle kuba. Jeg er ganske sikker på at det ikke var nødvendig, men det er jo knekkende likegyldig for innhøstingen hvor honningen står (om ikke avleggeren skulle bli røvet fra en ekstern kube, da :-) )

Nå er det straks sommerferie, men jeg regner med jeg greier en ukentlig inspeksjon likevel.

Inspeksjon – God save the queen!

Brodd i hansken

Brodd i hansken

De siste ukene har gitt meg mye spenning og hodebry. Det har gått i svermeceller, splitting av kuba, snodige dronningceller osv. Jeg var derfor svært spent da jeg dro ut til bigården i dag.

Det er fortsatt svært tørt i skogen, så jeg sjanser ikke på å bruke røykpusteren.  Bienes humør var ikke det beste forrige uke.  Det var litt bedre denne gangen, men ikke mye.  De begynner jo å få en del honning å passe på etterhvert. Som erstatning for røyken dusjet jeg dem med vann.  Det hjalp litt, men kun marginalt.

Jeg brukte selvsagt gummihanskene og ikke de tynne skinnhanskene jeg ellers foretrekker.  Som dere ser av bildet så prøvde flere bier å stikke meg, og en klarte å sette igjen brodden i hansken.  Men de kom ikke igjennom.

Biene jakter på meg

Biene jakter på meg

Det er helt tydelig at de merker seg at en av søstrene har prøvd å stikke meg tidligere.  Etter at jeg gnei vekk brodden som dere ser på bildet over var det mange som flokket seg og angrep meg på samme hånda.  Høyrahånda gikk fri.

Det var tommelen og pekefingeren de gikk etter, de to fingrene som var invollvert i fjerningen av brodden.  Litt røyk på dette tidspunktet hadde vel ikke vært så dumt.

Dagens store overraskelse var at jeg fant egg i den gamle kuba.  Jeg har en eggeleggende dronning igjen!!  Følgelig hadde de ikke rørt ramma med egg jeg satte inn fra avleggeren.  Hvorfor jeg så svermeceller forrige uke er for meg et komplett mysterium, spesielt siden de så litt snodig korte ut.  Jeg må vel bare innse at jeg ikke skjønner meg helt på dem alltid.  Men det var en fantastisk følelse å se alle eggene hun hadde lagt.

Ramme med forsegla honning

Ramme med forsegla honning

Det har vært et veldig bra trekk de siste to ukene, og de to skattekassene mine begynner å bli temmelig tunge.  Det er ikke veldig stor andel av cellene som er forsegla, men rammene begynner å veie bra.  Honningåret ser med ett mye bedre ut.

Nå skal det riktignok bli en del regn i uka/ukene  som kommer, så de forbruker vel noe.

Det er ikke så lett å jobbe uten røyk. I tillegg til å bli litt forstyrra av ørti børti bier som svirrer hissig rundt en, så er det vanskelig å plassere grisetunge skatekasser, og særlig den som er i brysthøyde, uten å knuse en haug med bier.

Bier over alt langs kantene

Bier over alt langs kantene

Som du ser av bildet så krydde det av bier langs kantene. Med røyk er det en enkel sak å jage vekk de fleste.  Uten røyk så er det langt verre, men ikke umulig med en lett kasse.  Med en tung kasse derimot er dette ikke så lett.  Det ble ganske mange som måtte bøte med livet i dag  mens jeg satte kassene på plass igjen er jeg redd.

Avleggeren min med den gamle dronninga går også greit.  Der er det jo ganske mange færre bier.  Skattekassa er ganske lett, men den har helt klart avhjulpet på å gi dronninga plass til å legge egg. Hun hadde lagt en del siden sist.

Yngelramme fra avleggeren

Yngelramme fra avleggeren

Jeg flyttet opp et par rammer i dag også.  De hadde få ledige celler til dronninga.  Som erstatning fikk de to rammer som hadde nesten ferdig utbygd voks.  Jeg satte inn fire rammer med byggevoks forrige helg, og disse to var nesten ferdige.  De to andre manglet det en del på.

Dronninga legger fortsatt bra med egg. Her er en ramme som har kommet til siden jeg splittet dem.

Det blir spennende å se utviklingen videre.  Den gamle kuba virka veldig sterk enda, men den vil vel bli litt svakere siden det nå har vært noen uker med opphold i eggleggingen.  Men de skal vel ha god tid til vinteren, så nå er jeg mer optimistisk enn på svært lenge.

Dagen i dag var med andre ord ren plankekjøring for en gangs skyld på svært lenge, og følgelig fikk Ole-Dag ingen krisetelefon denne gangen.  Men det blir vel sikkert flere muligheter til å bistå senere :-)