Inspeksjon – Ingen egg men snodige dronningceller

Maurene tar biene

Maurene tar biene

Det er nå to uker siden jeg splitta kuba mi. Denne helgen håpet jeg å se egg i den gamle kuba fra den nye dronninga.

Siden det nå begynner å bli tørt bestemte jeg meg for å droppe røykpusteren.  Det har jeg gjort flere ganger før og det har stort sett gått greit.  Denne gangen var de imidlertid ganske sure.

Jeg pleier å starte hver inspeksjon med å sitte et par minutter og kikke på flybrettet.  Da får jeg inntrykk av hvordan trekket er, hva slags pollen de drar inn osv.  Det pleier alltid å gå bra å sitte rett ved, selv med ansiktet 30cm unna.  I helgen var de imidlertid sure og likte ikke at jeg satt så nærme.

Jeg la merke til at en del bier lå på bakken og sloss med maur.  Det var nok tungt lasta trekkbier som har havnet på bakken, og som da sliter med å komme seg opp igjen siden maurene kaster seg over dem.  Jeg begynner å bli svært lite glad i maur.

Avleggeren går greit.  Jeg fant egg der, om enn ikke så mye.  De hadde fyllt igjen mye av yngelrommet med nektar.  Selvsagt hadde jeg glemt å ta med meg en ny kasse som jeg hadde gjort klar, så dermed lå det allerede her an til en ny tur dagen etter.

I gamlekuben håpet jeg å se egg.  Det gjorde jeg ikke, og jeg sjekket svært nøye.  Biene  var grisehissige.  Jeg sprayet vann på dem, og det hjalp marginalt, og jeg savna virkelig røykpusteren.   Dette kombinert med en temperatur på over 30 grader bidro ikke akkurat til en kosetur i bigården.  Noen ganger er det greit å bare ha et par kuber :-)

Men det var altså ingen egg der, og selv om jeg virkelig håpet å se det, ville det i seg selv ikke vært  noen krise.  Det kunne gå enda en uke før jeg hadde en eggleggende dronning.  Det som gjorde meg svært utilpass var at jeg så noen dronningceller i kuba!  Dette forvirrer meg veldig, for de kunne umulig ha arbeideregg å lage cellene på forrige uke!  Og i følge Ole-Dag (som jeg selvsagt ringte for å konsultere) var det for tidlig å få en eggleggende arbeider.

I cellene var det larver, så noe rart holder de på med.  Men hva?  I etterkant slo det meg at dronningcellene var litt små.  Jeg fjernet selvsagt disse cellene.  Det er visst ikke noe håp om at jeg får se en eggleggende dronning neste uke.

Merka ramme med egg

Merka ramme med egg

Uansett var det eneste fornuftige å gjøre å sette inn ei ramme med egg fra den andre kubene.  Er de dronningløse vil de starte byggingen av dronningceller.

Jeg måtte som sagt tilbake dagen etter for å sette på en kasse til i avleggeren.  De fikk fire rammer med byggvoks, og 6 ferdigbygde.  Jeg flytta noen rammer og et par med nektar opp, og erstattet med tomme rammer.  Nå skal dronninga ha litt å boltre seg i.  Trekket burde være såpass bra nå at de skulle bygge ut anvisningene greit.

Jeg sjekket ramma med egg i gamlekuben, men de hadde ikke begynt å bygge dronningceller enda.  Det blir derfor svært spennende neste uke hva jeg finner i kuba.

Inspeksjon av kuber (i flertall)

En uke har gått siden jeg splittet kuba mi etter at en full svermemodusalarm var gått.

Inspeksjonen startet med at jeg oppdaget at jeg hadde glemt røykpusteren. Heldigvis var det et greit trekk i dag, og selv om det var litt vind. En god del ilter summing var det, men det gikk i grunnen greit. Jeg har vel trolig blitt mer hardfør på slikt etter et år som birøkter. Så lenge dressen er tett er deg greit uansett bienes humør, men kanskje er biene mine ekstra snille? Vanligvis pleier jeg å lukte røyk å svette når jeg kommer hjem.  En liten forbedring var det jo også at jeg denne gangen kun luktet svette

To bikuber

To bikuber

Den nye kuba med den gamle dronninga har kommet greit igang. Jeg så henne tusle på tavlene, og hun har begynt å legge egg. Ingen svermeceller å se. De har fortsatt en del plass, så jeg satte ikke på noen skattekasse. De er jo ikke så forferdelig mange heller. Sammenligna med den gamle kuba så er forskjellen enorm.

I den gamle kuba hadde det kommet en håndfull nye svermeceller siden sist. Det bekrefter det jeg mente jeg så; at gamledronninga la egg helt opp til splittingen selv om det ikke var mye hun hadde lagt. Jeg fant ramma med den lukkede dronningcella.

Jeg tok en kikk på den og slo fast at den var uklekket. Så tok jeg en kikk på resten der jeg så en håndfull dronningceller før jeg sjekket den nye kuba (i tilfelle dronninga var borte der og de trengte en dronningcelle). Deretter tenkte jeg å sjekke at dronningcella fortsatt var uskadd i den gamle kuba før jeg ødela de andre dronningcellene og cellekoppene med egg. Da oppdager jeg til min store overraskelse at cella var klekket. Enten sjekket jeg bare alt for dårlig, eller så klekket hun der og da mens jeg jobba med den andre. Det er vel mest sannsynlig at det første er tilfelle siden hun vel bruker en stund på å gnage seg ut.

Ødelagt dronningcelle

Ødelagt dronningcelle

Jeg kan ikke for at jeg mistrives med å ødelegge dronningceller. Det virker liksom bare helt feil å drepe en påbegynt dronning. Men det må vel til. Et trist syn er det uansett.

Jeg gjorde ikke noe forsøk på å finne dronninga. Hun er vel ute og parer seg i godværet. Uansett vil jeg ikke merke henne før hun har begynt å legge egg i tilfelle merkinga påvirker flygeevnen på noen måte.

Den gamle kuba var temmelig tjukk av bier nå som den sto på to kasser, selv om det var godt trekk. Jeg satte derfor på en kasse til siden det er meldt knallvær hele neste uke.

Så blir det spennende å se neste uke om det har kommet egg i den gamle kuba.

Svermetrang og kubesplitting

Svigers tar bilder

Svigers tar bilder

Det har gått en stund siden forrige innlegg.  Men det har skjedd en del i bigården. Utover dette har jeg vært nedsylta av forkjølelse og ikke akkurat prioritert blogging.

Forrige helg hadde jeg med meg svigers i bigården.  Alltid morsomt med besøk i bigården.

Dagen ble imidlertid litt annereledes enn jeg hadde regnet med.  Jeg hadde ikke fått med meg noen tegn på sverming helgen før, men da jeg åpnet kuba denne gangen var alle tegn på sverming tilstede.  Det var proppa fullt av svermeceller.  Det var kun noen helt få egg, og det var ikke bygget noe i droneramma.

Åpen Celle (Foto: Per Sundby)

Åpen Celle (Foto: Per Sundby)

Lukka celle (Foto: Per Sundby)

Lukka celle (Foto: Per Sundby)

Jeg har brukt en del tid tidligere på å finne dronninga i denne kuba, men nå var det virkelig tid for å finne henne.

Denne dronninga meka jeg i fjor, men merkinga begynte å falle av.  Dumme meg tenkte at jeg kunne merke henne bedre til våren, men da våren kom siden det var for kaldt til å tulle for mye nedi kuba, men så kom våren og merkina var helt borte.

Jeg brukte nokså lang tid på  å finne henne, men det var helt håpløst.  De er jo nokså mange i kuba på denne tiden.  Dessuten blir jo dronninga en del mindre før sverming siden hun slutter å produsere egg.  Dette gjør det lettere for henne å fly ut med svermen.

Det var altså bare en ting å gjøre.  Sile kuba.  Da tar man en ny kasse på bunnbrettet.  Setter en kasse med et par-tre rammer i oppå.  Over dette dronninggitteret og så en ny tom kasse.  Så tar man én og én ramme og børster alle biene ned i kassa.  Så bruker man røyk til å tvinge biene ned gjennom gitteret.  De fleste går ned, mens en liten mengde går opp langs kassewveggene og opp. Dronninga og dronene kommer ikke gjennom gitteret og man kan dermed finne henne.

Disse ekstra kassene hadde jeg selvsagt ikke med meg.  Dessuten har jeg lenge planlagt å splitte kuba, så jeg trengte utstyr for en ny også.

Dermed ble det ny tur til kvelden etter at jeg hadde funnet frem utstyret og skrudd sammen en kubekrakk.  Jeg begynte å få en ganske dårlig form av forkjølelse, og jeg må si at jeg har gjort morsommere ting enn å sile kubene sent på kvelden (ca. 2030) mens alle biene var hjemme.

Biene var faktisk nokså snille.  Alle biene som jeg jager ned i kassa under rømmer også denne pga. røyken og går ut av flyhullet og opp på kuba på utsiden.  Det blir nokså mye bier, for å si det mildt.  Jeg prøvde meg på denne operasjonen i fjor også.  Jeg var nokså mye mer avslappet denne gangen.  Det hjelper å ha et år på seg.

Dronninggitter med dronesluse

Dronninggitter med dronesluse

Lang hustorie kort.   Jeg fant dronninga, men mista henne.  Hvordan er det mulig?  Joda, hun er for det første veldig rask.  Dessuten er hun ganske liten på før sverming.  På det korte øyeblikket jeg snudde meg bort og satte fra meg brenneren og henta dronningfangeren, altså 5-10 sekunder, så hadde hun kommet seg unna.

Akkurat da var det ganske få bier på veggen, så jeg er nokså sikker på at hun ikke kom seg vekk der.  jeg skjønte absolutt ingen ting en god stund, og kikket og kikket.  Men plutselig slo det meg: Premieidiot!!  Jeg hadde satt dronninggitteret med feil side opp slik at droneslusa var opp.  Denne slusa skal gjøre det mulig for evt. utklekkede droner i skattekassene å komme seg ut.  Men dronninga sto ca. 5-10 cm. unna denne og kom seg nok ut her.  Det var bare å pakke sammen og dra hjem.  Hun satt sammen med en gedigen klase med bier.

Dagen etter var det ny tur etter jobb.  Denne gangen gikk det mye bedre.  Jeg fant henne, men denne gangen var jeg forberedt.  Dronningfangeren hadde jeg i lomma.  Men det var så vidt denne gangen også.  Hun var på full fart opp den ene veggen da jeg fanget henne.

Merkeburet

Merkeburet

Merketusjen var litt lei, så jeg sleit litt med å merke henne, men det ble et bra merke til slutt.

Som dere ser på bildet så flokket det seg fort bier rundt dronninga.

På den nye kubekrakken satte jeg en kasse med fire tavler med yngel.  Resten var tomme tavler, samt et par rammer med en del fôr.  Her slapp jeg gamledronninga nedi.  For å få med noen flere bier rista jeg nedi en del av klasen utenfor kassene jeg sila i.

Målet er at kuba ikke skal bli for svak, men de må være få nok til at dronninga ikke finner på å fly ut med noen sverm.  Alle trekkbiene går tilbake til gamlekuba hvor jeg etterlot to kasser hvor alle dronnincellene var fjernet bortsett fra en av de forseglede.

Formen har som sagt vært nokså laber denne uka, så jeg har ikke vært oppom enda.  Det skal jeg imidlertid i morgen.  Det blir veldig spennende!

Inspeksjon – Sinte bier og en dronning under cover

Nok en uke har gått, og det var på tide å stikke hodet ned i kuba igjen.  Uka har ikke vært så bra sånn værmessig.  De har tatt inn noe nektar, men ikke veldig mye.

Jeg så med en gang jeg kom dit at dette kunne bli tøft, for det var veldig lite trafikk på flybrettet, så alle satt hjemme og ventet på meg.  I skattekassa var det nesten tomt.  Men det var det ikke i de to yngelkassene.  Her rant det over av bier, og de var ikke blide.  For to uker siden jobba jeg igjennom hele kuba helt uten et røykpust, og biene gikk med på alt.  Det gjorde de ikke i går, og røykpusteren var en god venn.

Full yngeltavle

Full yngeltavle

Jeg er imponert over dronninga.  Den har lagt bra med egg, og det er ikke tegn til sverming i kuba.  Det er de vanlige påbegynte dronningcellene, men har ikke egg, og de har bygget bra på droneramma.  Dette er hennes tredje leveår, men så vidt jeg vet hennes andre fulle sesong.

Her er et bilde av en full yngelramme.  Det er artig å se så mange bier som er på vei til verden :-)

Men jeg fant altså ikke dronninga denne gangen heller.  Jeg ga i grunnen opp ganske fort, for de var så mange på rammene, og de var så lite glade i meg at jeg ikke orka å dille mer med det.  Jeg ergrer meg grønn over at jeg ikke merket henne på nytt i fjor da jeg så at merkinga var i ferd med å ramle av. Og jeg burde definitivt brukt mer tid på å finne henne tidligere i ma da de ikke var så mange (men jeg var litt redd for å kjøle ned yngelen)

Bie med noe på slep

Bie med noe på slep

Jeg testa samme røykusterkonfigurasjon som sist: Pellets fra HC og en tennbrikett.  Den fungerte ikke på langt nær like bra som sist.  Jeg vet ikke helt hva jeg gjorde annerledes, men jeg sleit litt med å få skikkelig fyr.  Jeg tror jeg får lete frem igjen stria mi igjen og teste det i kombinasjon med pelletsen igjen.

Det er ikke så mye mer å fortelle.  Jeg så en bie som hadde noe på slep etter seg.  Jeg vet ikke helt om det var en bie som hadde stukket meg i tøyet og dro brodden etter seg, eller om det var noe pollen som hang etter.  Her er et ikke helt optimalt bilde av henne.

Siste inspeksjon i mai

Mai er over.  Månedens siste inspeksjon ble foretatt i går.  Det er egentlig ikke så veldig mye  berette.  Det var ikke allverdens mye nektar de har dratt inn.  Været ble jo først bra helt i slutten av uka.  Men det var yrende liv, og regner med de tar igjen mye av de tapte i disse god-dagene vi har og har hatt.

DroneeggDe har bygget villig, og alle rammer er nå fullt utbygd.  Det er ingen tegn til sverming, og det bygges ivrig i droneramma.

Jeg har egentlig aldri likt å skjære ut dronevoks.  Selv om det er til bienes eget beste, så føles det liksom ikke så bra å fjerne noe de har brukt mye energi på å bygge. Her er et bilde av et drone-egg.

DroneyngelDet kjedeligste er kanskje å se på alle rundlarvene som ligger der.  Snart er de skjult av voks, men før de kommer så langt som å klekkes ender de livet sitt i en fryser. Jaja.  Jeg trøster meg med at jeg dryser ned en god del varroamidd også :-)

Jeg fant ikke dronninga denne gangen heller.  Det begynner å irritere meg.  Jeg venta nok for lenge før jeg lette henne opp.  Jeg hadde heldigvis lagt dronninggitteret på mens hun var i kasse en eller to.  Som tidligere nevnt hadde jeg lagt igjen dronninggitteret hjemme da jeg satte på kasse tre, så selv om jeg var ganske sikker, kunne jeg ikke vite med 100% sikkerhet at hun ikke havnet i kasse tre over dronninggitteret.

Jeg testa også tennbrikettene jeg kjøpte for en stund siden.  jeg la én slik brikett nede i røykpusteren.  Da den begynte å brenne godt, strødde jeg litt pellets rundt den uten å dekke den helt til.  Det tok litt tid, men etter å ha latt det brenne noen minutter hadde jeg skikkelig fyr på pelletsen.  Jeg har vel nesten aldri hatt så god fyr på røykpusteren.

Det kan godt være at jeg er elendig til å fyre røykpusteren som ikke har vært fornøyd med de andre tingene jeg har prøvd, men dette fungerte skikkelig bra.  Ulempen er at jeg måtte la den brenne en stund før jeg satte igang.  Med strie går det veldig mye fortere, men det har ikke brent så bra for min del.  Jeg tror kanskje jeg har stappet for hardt.  jeg hørte hvordan Ole-Dag gjorde det med strien sin, så jeg får vel kanskje prøve det skikkelig før jeg sier at pellets og tennbrikketter er så mye bedre :-)