Nye rammer

Det er påskeferie men ikke birøkterferie. I dag gikk turen fra Aurskog-Høland hos svigerforeldre til Asker hvor jeg skulle treffe Ole-Dag. På vei dit dro jeg hjemom og hentet utstyr jeg hadde lånt av Ole-Dag tidligere og for å hente 10 nye rammer og byggevoks.

Til min ergrelse så jeg at også byggevoksen hadde et slikt hvitt rim på seg slik som rammene mine hadde. Dette hadde jeg ikke lagt merke til tidligere. Kanskje dette ikke var like ille som jeg antok likevel? Mugg kan da umulig spise på ren voks? I min forrige post fikk jeg kommentarer fra Krisitan som kunne tyde på at dette ikke var så farlig likevel.

Jeg tok med meg en av rammene og viste Ole-Dag da vi traff hverandre i Asker. Han fikk et ganske annet inntrykk da han fikk se det med egne øyne. Det er ikke så lett å avgjøre fra bare bilder og kanskje spesielt makrobilder. Ramma var en av de “snillere” rammene uten rosa/lilla voks, kun hvitt støv/belegg. Den hadde han tatt i bruk selv og nok ikke lagt merke til engang fortalte han. Jeg kikker nok mer nøye på mine som ikke har så mange :-)

Han fikk dessverre ikke sett den som var mest lilla (jeg burde tatt med den også). Kanskje det ikke er noe heller? Siden jeg ikke fikk ham til å ta en titt på den så får jeg ta noen vurderinger når jeg kommer hjem. De som kun er hvite tar jeg nok i bruk likevel. De som har lilla belegg kun på toppen skraper jeg bare vekk. Dersom det er lilla i selve ramma så kasserer jeg den for sikkerthetsskyld.

Dermed er tavlelagersituasjonen betraktelig bedre. Jeg har ikke helt oversikt, men det betyr at mer enn halvparten av de jeg trodde jeg måtte kassere i hvertfall kan brukes. Dessuten har jeg med meg 10 ekstra rammer som jeg fikk i dag fra Ole-Dag, så nå blir det ikke en fullt så tøff vår som jeg fryktet.

Gode og dårlige nyheter

Mugg

Mugg

Gårsdagen besto av både gode og dårlige nyheter. Først de dårlige: Jeg skulle finne frem noe utstyr i kjelleren og tok en rask titt på rammelageret. Til min store skuffelse så jeg noe som ligner mugg. På ca. 20 av 25 rammer er det litt eller mye av et svært tynt hvitt belegg. I tillegg har noen av rammene et lillaskjær på topplista i ramma.

Det ligner ikke på typisk mugg, men etter litt googling fant jeg ut at mugg kan ha mange former. Jeg viste bildene til Ole-Dag. Det er jo ikke lett å si hva noe er utfra et bilde, men han anbefalte meg å kassere rammene. Triste greier.

Ole-Dag har redda min inntreden som briøkter mange ganger allerede. Nå tilbød han meg noen ferdigutbygde rammer. På fredag er planen at vi skal bytte noen nye rammer og byggevoks som jeg har liggende med noen ferdigutbygde. Så kommer jeg litt fortere i gang enn med bare de 5 jeg har. Jeg har forøvrig ca. 5 rammer eller noe i topplistkuba fra i fjor. Over tid skal disse ut av topplistkuba, og da har jeg noen ferdigutbygde der også.

Neste år skal tavlelageret definitivt være på loftet, ikke kjellerboden. Det jeg bommet på var at det gikk så bra i høst, så jeg sluttet å følge med. Dette har kommet etter jul og med det fuktige vårværet.

Så til det positive: Jeg fikk endelig tatt en tur til kubene mine igjen. Begge kubene er i live! I topplistkuba kunne jeg se biene igjennom inspeksjonsluka. Den fikk litt i underkant med fôr i høst, så jeg ga dem 2 kg sukker for å være sikker. Da jeg åpnet siderommet fløy det en tre-fire bier rundt meg. Koselig å høre biene summe igjen (selv om et par av disse var litt hissige siden jeg pirka ut åpningen til siderommet så de skulle komme til sukkersirupen).

Den andre kuba så jeg ingen bier ved. Jeg la øret bortil men hørte ingen ting. Så skulle jeg bøye meg over fpr å kikke inn flyåpningen. Dermed gikk jeg igjennom skaren og tryna mer eller mindre inn i kuba og dælja kneet inn i kuba. Jeg benyttet anledningen og la øret bortil kuba igjen, og jada. Der var det mye summing :-) Denne kjentes tung nok ut, og de tok bra ned med sukker i fjor, så de fikk ingen ting.

Veien opp og ned til kubeplassen var en kald og våt fornøyelse i den råtne snøen. Til neste år skal jeg kjøpe meg truger!

Finsiling av voks

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 2443

Her er en liten oppdatering om vokssmeltingen min. Jeg har allerede vist hvordan jeg smeltet voksen. Da ble den grovrenset for urenheter, men voksen må også finsiles slik at den blir helt fri for urenheter.

Til dette bruker jeg en nylonstrømpe, en blikkboks og ellers damputstyret jeg har beskrevet tidligere. Her er hvordan jeg gikk frem:

All voksen ble lagt i nylonstrømpa. Nylonstrømpa ble dyttet ned i en blikkboks. Endene ble strammet over kanten og festet med strikk slik at strømpa hang ned i boksen. I bunnen av boksen hadde jeg vann. Dermed ble det enklere å få voksen ut igjen. Så ble hele stasen satt ned i plastboksen hvor dampen blir ført inn.

Da dampen tok slutt i dampvaskeren, så åpnet jeg boksen for å kikke. Siden en del av voksen nå var smeltet var spennet i strømpa blitt litt borte. Jeg benyttet anledningen til å stramme strømpa mens nytt vann varmet seg i dampvaskeren. Dette gjentok seg enda en gang.

Da all voksen var smeltet var strømpa stram over toppen av boksen. Den var full av smuss, og siden den også var inntrukket av voks var den ganske “grisete”. Jeg anser derfor strømpa for en-gangs. Jeg trengte ca. 20-30 cm. strømpebein for denne runden, og det var for ca. halvparten av voksen fra i fjor.