Vokssmelter

Voksoppsamler

Voksoppsamler

Da har jeg endelig fått laget ferdig og testet vokssmelteren min. Jeg kjøpte en plastboks på Europris hvor dampen føres inn i.

I bunnen av boksen har jeg to former fra fiskegrateng til å samle opp den smeltede voksen. Jeg bøyde sammen kantene slik at det ikke ble noe mellomrom mellom de to formene.

Voksen liggende i et dørslag

Voksen liggende i et dørslag

Oppå disse formene setter jeg et dørslag som jeg putter voksen oppi. På bildet har jeg voks tilsvarende et sted mellom en halv og en hel ramme tenker jeg.

Så settes lokket på. I lokket har jeg laget to hull i hvert sitt hjørne diagonalt sett. Slangen med damp fra en dampvasker føres inn i det ene og blåser damp ned i dørslaget. Dampvaskeren er en liten håndholdt en uten alt for mye kraft. Den blåser damp med 2 bars trykk, men det er ikke trykket jeg er ute etter, men stor mengde damp. Slik sett er den ganske svak.

Tanken tar 2.5 desiliter vann. Ved kontinuerlig drift forsvinner dette på ca. 5 minutter. Jeg bruker en strikk for å holde knappen nede slik at jeg slipper på trykke på den selv underveis. I forhold til den mengden dere ser på bildet, så var så godt som alt ferdig smeltet på en runde med damp. For å fortsette må jeg fylle på mer vann. Det er ikke helt ufarlig så lenge den er varm. Kontakten tas ut, og jeg heller små mengder vann mens jeg holder ansiktet langt unna siden det kan småsprute litt glohett vann.

Vokssmelteren i aksjon

Vokssmelteren i aksjon

Dørslaget siler ikke perfekt, og jeg får noen urenheter i voksen. Det blir derfor et behov for å smelte den en gang til og finsile den. Jeg er usikker på hva jeg skal bruke her, men leste på nettet at nylonstrømper skal fungere. Jeg får gi det et forsøk.

Dette er med andre ord en vokssmelter for oss med en svært beskjeden bigård. Men den passer ypperlig for meg med mine to kuber. Denne kan jeg bruke på balkongen i blokkleiligheten vår og nokså effektivt smelte voksen min. Et forsøk i høst med smelting i vannbad med primus ute ga ikke mersmak. Dette derimot var en grei affære, og jeg kan smelte droneutskjæringene mine flere ganger underveis i sommer uten alt for mye styr.

Dampvaskeren kosta meg ca. 500 kroner inkl. frakt fra QXL. Boksen kosta en 50-lapp, dørslaget 20 kroner.

Enda flere bøker…

lunder_coverJeg har fått tilslag på noen flere bøker fra QXL.  Boka til Lunder som jeg skrev om her i en tidligere post fikk ingen bud, så jeg måtte bare slenge inn et selv så den ikke gikk tapt.  Inkludert frakt kom den på 70 kroner.  En alt for lav pris spør du meg.  jeg hadde glatt betalt det dobbelte i hvertfall.

birokterboeker

I tillegg vant jeg i kveld bøkene Reier Lilleholt – ABC i birøkt. og  H.Cock-Jensen – Bier og birøkt. Dette er gamle bøker fra 30-tallet.  Det har skjedd mye med birøkten etter dette, men kanskje nettopp derfor syntes jeg det var artig å skaffe meg dem slik at jeg får bedre innblikk i utviklingen. Disse ble mine for 65 kroner pluss frakt.

Kantskraper

_mg_4537Forrige sesong så jeg et klart behov for å lage meg en kantskraper. Og hva er nå det for noe? Dersom man ikke passer på å ha korrekt avstand mellom de forskjellige enhetene i kuba lager biene villbygg som kobler delene sammen. En vanlig kube er konstruert for å ha akkurat passe avstand mellom rammene og veggen slik at dette ikke skal skje. Dersom det likevel skulle skje er rammene kraftige og beskytter voksen som er inni ramma slik at denne ikke blir skadet når man tar ut ramma.

I en topplistkube har man ikke en ramme rundt voksen. Så dersom biene bygger seg inntil veggen (noe som skjer stadig vekk) så ryker voksen dersom denne koblingen er for sterk. På høsten fikk jeg erfare at dette problemet blir mye større når voksen er tung med sukker eller honning. Det revna for meg et par ganger, og det var alt annet enn artig.

Det er her kantskraperen kommer inn i bildet. Navnet har jeg gitt selv. Jeg vet ikke om det finnes noe navn for det på engelsk heller forresten, men det er et uvurderlig verktøy i en topplistkube (har jeg nå skjønt), så det burde ha et navn. Inntil noen kommer med et korrekt eller bedre navn kaller jeg det kantskraper.

Sett fra siden

Sett fra siden

Prinsippet er enkelt: Man har en stang med en knekk, avbøyning  eller lignende som man fører ned langs lista man skal løsne, vrir den 90 grader slik at den avbøyde kanten kommer under voksen.  Så drar man oppover slik at avbøyningen skjærer løs eventuell voks som sitter fast til veggen.  Dermed kan en løfte opp lista uten å være redd for at voksen tar skade.

Jeg funderte litt på hvordan jeg skulle lage dette best.  Jeg fant noe akselstål på Clas Ohlson, en stiv stang med en diameter på et par millimeter, som jeg tenkte var et godt emne.  Jeg bøyde den 90 grader på toppen slik at jeg skulle ha noe å holde i.

I bunnen vurderte jeg en ny knekk på 90 grader.  De jeg har sett på nettet har vært hamret flate, men jeg har ikke noe verksted å gjøre dette på, så dette utelukket jeg.

Sett ovenfra

Sett ovenfra

Jeg vurderte derfor å bare bruke stålet ubehandlet, men jeg var usikker på om jeg vile skjære rent nok uten å lage revner i voksen.   Jeg ønsket meg noe skarpere, og etter en del fundering kom jeg frem til at ståltråd var den beste løsningen utfra hva jeg hadde for hånden.  Som dere ser på de to siste bildene, så lagde jeg diverse bøyer i stålet før jeg surret fast noe ståltråd.  Ståltråden skal dermed ligge stramt inntil veggen mens jeg fører hele saken oppover slik at jeg skjærer løs voksen med ståltråden. Bredden på anretningen nederst er 4 cm.

Det blir særdeles spennende å se om denne fungerer etter tanken.  Jeg grudde meg egentlig til å åpne topplistkuba igjen nå etter innvintringen siden det siste de gjorde var å lage en rekke villbygg.  Men nå gleder jeg meg egentlig bare til å teste denne nye innretningen.

Forøvrig lærte jeg følgende i løpet av prosessen: 1.  Ståltråder er skarpe i enden. 2. Å stikke hånda ned i en sidelomme på en sekk med en skrellgaffel nedi kan også forårsake perforering av huden.  Det ble ingen tårer, men blod, svette og moro ble det!

Dampvasker

dampvasker I går vant jeg budet på denne dampvaskeren på QXL for den nette sum av 545 inkl. frakt.Det var jo noen kroner, men den kan jo faktisk brukes til rengjøring også selv om dette ikke er hovedformålet  :-)

Så hva i allverden skal jeg så med denne, tenker du kanskje nå. Planen er å lage meg en vokssmelter.  I sommer prøvde jeg å smelte ut voks fra droneutskjæringer.  Det ble gjort ved å legge voksen i vann og så koke vannet med primus ute (pga. brannfaren droppet jeg å gjøre det inne).  Det  var en møysommelig prosess, og frista ikke til gjentagelse.  En solvokssmelter hadde vært et naturlig valg om jeg hadde hatt en solrik plass å plassere den, men det har jeg ikke.

Etterhvert har jeg begynt å sysle med tanken om en dampvokssmelter.  Dette selges på Honningcentralen, men jeg hadde lyst til å lage meg en selv.  Prinsippet er enkelt:  Man har en lukket boks hvor man plasserer voksen.  Inn i denne fører man damp, og voksen vil dermed smelte. Under voksen har man en rist som samler opp alle dronekokongene og annet rusk.  Under dette har man eventuelt en finere sil for å filtrere enda bedre.  Nederst samler man opp voksen.

Det blir nok noen oppfølgingsposter på byggingen av vidunderet her etterhvert.  Men først må jeg få sakene i posten.