En litt trist dag i bigården

I dag var jeg en tur igjen i bigården.  Jeg foretok full inspeksjon av begge kuber for å fastslå fôrnivået, samt sjekke om det var yngel igjen.

Den vanlige kuben så veldig bra ut.  Det er ikke yngel igjen. 90% av cellene er lukkede, og resten fulle av sukkersirup, med unntak av noen få med pollen.  De står på 8 rammer.  Jeg syntes det var vanskelig å fastslå mengden.  De var litt hissige, så jeg brukte en del røyk.  Det tvinger dem ned i kuben.  De ytterste rammene var ikke helt fulle av bier.  Om de bare gikk ned på grunn av røyken eller ikke er jeg usikker på.  Jeg må vurdere om jeg skal fjerne en ramme.  Jeg tror kanskje helst jeg gjør det.  Den ytterste ramma er helt lukket, så lagring bør gå greit.

Topplistkuba bød derimot på triste opplevelser.  Den hadde tatt ned resten av sukkeret.  Den har dermed fått ca. 15 kg.  Nå måtte jeg ned for å sjekke yngelen.  Dessuten må jeg uansett åpne den for varroabehandling senere, så de kunne ikke få være i fred  Da jeg åpnet den så jeg at det var mye villbygg, og de hadde festet mye til veggen.  Istedet for å fylle voksen som allerede var i kuba, hadde de bygget på voksen som var nærme sideveggen mot fôret.  Disse gikk nå nesten ned til bunnen.

Jeg passet på å løsne voksen langs veggene.  Men det jeg ikke så var de hadde festet voksen til voksen på listene rundt.  Da jeg løftet opp den første så raste deler av det nederste voksen ned.  Da jeg åpnet litt mer så jeg også at det tidligere hadde falt voks ned. Denne var nå tom, og de har nok tømmet den tidligere.

Det må ha vært en påbegynt revne der i voksen som jeg ikke så på den neste lista, for plutselig mens jeg holdt lista, raste det ned voks full av sirup ned i bunnen.  Det må ha vært voks tilsvarende halvannen ramme tenker jeg.  Etterpå datt det mer voks ned fra et par av de andre listene.  Tilsammen tipper jeg det ble tilsvarende et par rammer.  Det begynte å renne igjennom nettingbunnen, så jeg skyndte meg å plukke det opp og legge alt sammen i fôrbøtta.  Denne satte jeg i siderommet slik at biene kunne tømme det.  De andre rammene som sto til tømming i siderommet var nå nesten tomme.

Det er vanskelig å beregne mengde siden all voksen har så forskjellig form, men utfra vekta så er jeg ganske bekymra.  De har jo tatt ned 15 kg, men de har også ynglet en del, og tydeligvis også bygget en del voks.  Hvor mye har de egentlig? Min vektberegningsevne har tidligere ikke imponert nevneverdig, men like fullt er jeg bekymra for mengden fôr de har, og om de står tett nok.  I tillegg må jeg rekke å behandle mot varroa før kulda setter inn. Det er nesten så jeg vurderer å slå den sammen med den andre kuba og gi den opp for i år.  Men kanskje er jeg overpessimistisk.

… og enda mer om fôring…

Jeg var innom en tur igjen i går (onsdag) sent på kvelden.  Det var så mørkt at jeg småsnubla på vei opp til kubene, og måtte bruke lysdiodene på mobiltelefonen for å se hva jeg drev med :-)  Jeg glemte igjen hanskene ved bilen, men skjønte fort at biene ikke var særlige flyvillige i den kalde mørke kvelden, så jeg kjørte på uten.  Det landet ikke en eneste bie på meg, enda jeg fjernet døde bier fra dekselet på toppfôreren slik at jeg eksponerte en god del av dem.

Nå har jeg ikke fyllt på sukker siden fredag forrige uke (dvs. 5 dager tidligere), og da fyllte jeg ikke på så veldig mye.  Det var nå igjen røflig 1 kg sukker eller deromkring i begge kubene.  Det vil si at de har tatt ned røffe 13-14 kg hver.  Den vanlige kuben tror jeg nå er full og har fått det den vil ha.  Jeg fjernet ikke det de hadde av honning i yngelrommet da jeg slynget, så de kan fort ha hatt to-tre kilo tilsammen der tenker jeg.  Det var nesten ikke noen lukkede celler der, så derfor droppa jeg å slynge.  Uansett så er jeg ikke så veldig bekymra for den.

Topplistkuba derimot hardde en del tomme celler da jeg sjekket på søndag.  At de ikke fyller dette, skjønner jeg ikke.  Det kan jo være de har fyllt dette nå, men selv om jeg har lite erfaring til å beregne mengder osv, så synes jeg det virker tvilsomt at det skal være fullt der nå.  Dette sammen med at det virker som de fyllte voksen som sto i siderommet sammen med fôr-bøtta istedetfor å tømme den, gjør at jeg er litt bekymra for denne.  Jeg skal sjekke listene igjen til helgen for å teste status.  Det er ikke mer enn tid og vei før kulda setter inn nå, så om de ikke har fulle rammer nå, så har jeg et problem.

Jeg snudde forøvrig bunnplata slik at sidelistene kom opp og dermed ga en luftingsglipe på for- og baksiden av kuba.  Jeg håper dette skal gjøre at jeg ikke får fuktproblemer i bunnen under resten av fôringa.

I helgen skal jeg også ta en grundig sjekk på at det ikke er yngel igjen i noen av kubene nå.  Er dette tilfelle, så kan jeg behandle med oksalsyre istedetfor maursyre.  Da er det nok med én behandling, og jeg blir fortere ferdig til vinteren.  Er det imidlertid igjen noe yngel så må jeg bruke maursyre, og da må jeg behandle 2-3 ganger med noen dagers mellomrom (så det går fort halvannen uke i hvertfall).

Innvintringa har vært trøblete synes jeg, og det blir veldig spennende å se til våren om alt har gått bra.  Om varroabehandlingen går dårlig nå får jeg en mye dårligere start til våren.  Det vil ta litt tid før været er slik at jeg kan behandle da, og i mellomtiden har varroan fått boltre seg på all yngelen som skal gjøre grovjobben dette året.  Det er mildt sagt suboptimalt.

Enda mer om fôring, og besøk i bigården

Fôringen drar ut.  Jeg var ute i bigården igjen i dag, og på to dager hadde de tatt ned noe, men ikke så mye som jeg håpet.  Jeg gikk ned i begge kubene for å sjekke hvor mye fôr de har i rammene/listene.

Den vanlige kuba står på 8 rammer.  Jeg sjekket 6 av rammene, og ca. 1/3 var forseglet, mens resten var full av sukker.  Jeg synes det er vanskelig å anslå hvor langt fra de er å være fulle, men det var ingen celler som var tomme.  De jobber uansett med å tørke den.

Topplistkuba var det litt annerledes med.  Den har inntil nylig hatt en del lukka yngel.  Nå var det veldig lite igjen.  Det har jo frigjort noen celler, men det var et par av listene som hadde en del tomme celler, og ikke alle av disse har hatt yngel.  Så hvorfor i allverden tar det så lang tid for dem å ta ned sukkeret?  Denne har jo sukkere i et siderom, så det blir jo litt lenger veg for dem, men ikke SÅ mye lenger.  Jeg skjønner meg ikke på denne kuba.

En annen ting jeg syntes så litt suspekt ut var de to listene med voks, og de to løse rammene jeg hadde plassert i siderommet ved siden av bøtta med sukkersirup.  Disse står der for å tømmes.  Det var fullt av bier på dem, og de var IKKE tomme.  Enten har de nettopp begynt å tømme dem, eller så er de faktisk i full sving med å fylle dem.  Disse står et stykke fra yngelleiet, og det er en skillevegg og en bøtte i mellom, så jeg hadde ikke forventa det.

Jeg besteme meg for ikke å fylle på noe mer nå.  Det er såpass mye igjen at det kan stå en to-tre dager om de ikke øker farten betraktelig.  Når de har tatt ned alt er det lettere å vite sikkert hvor mye de faktisk har tatt imot.

Forrige uke oppdaget jeg at bunnplata i topplistkuba var fuktig i kanten.  Jeg antok det er regn som har slått inn sidelengs og så rent inn på plata.  Dette stemmer imidlertid ikke helt med vinkelen.  Jeg tok plata ut, og som dere ser på bildet så hadde faktisk nedfallet begynt å mugge.  Dette er svært uheldig.  Hva i allverden gjør jeg med dette?

Jeg startet med å skrape vekk så mye jeg kunne av dritten på plata. Videre sagde jeg vekk 2 cm slik at den ikke lenger går kant-i-kant med veggen.  Er det regn som er synderen så er problemet nå løst.  Men jeg stusser litt på at det kan ha rent inn på denne måten, for det stemmer liksom ikke at den skal ha helling denne vegen (den står nokså flatt).  Det andre som får meg til å stusse er at flekken stemmer ganske godt med rommet inne i kuba.  Er det kondens fra inne i kuba som kan ha gjort dette?  I såfall ligger jeg svært tynt an til vinteren.  De har en 5 cm tykk isoporplate på toppen, så det virker litt rart.

Det jeg lurer på nå er om jeg bør dekke plata med aluminiumsfolie eller noe.  Den vil i det minste ikke trekke inn fuktigheten. Forblir dette et problem, så vurderer jeg å fjerne den helt, eller evt. sette den andre vegen med sidelistene opp slik at det blir en glipe på 1 cm mellom plata og nettingbunnen.  Med dette blir det bedre luftsirkulasjon.  Her må jeg rådføre meg litt med Ole-Dag tror jeg.

Jeg fikk endelig ordna med isolasjon for skilleveggene.  Forrige helg fikk jeg mamma og pappa til å ta med seg noe 2 cm tykk isopor jeg hadde liggende hos dem.  Nå fikk jeg skåret ut dette til profilen av skilleveggene.  På bildet ser dere isoporen på skilleveggen som har åpningshullene hvor biene passerer for å få tilgang til rommet med fôrbøtta.  Når fôringa er over tetter jeg åpningen dere ser på bildet med isopor også. Nå skal de holde seg varme i vinter med forhåpentligvis lite kondens.

En siste artig ting bør nevnes:  Mens jeg jobbet i bigården hørte jeg plutselig noen rope navnet mitt nede ved vegen.  Jammen var det ikke Ellef og Ingrid som syklet forbi.  Brodern hadde nevnt for dem at kubene mine stod her, så de hadde sett etter meg, og så var jeg tilfeldigvis der akkurat da.  Jeg hadde med meg en ekstra bijakke som Ingrid lånte.  Hun rakk å få en rask titt ned i den vanlige kuba mi.

Jeg hadde akkurat snakket om at biene var så rolige og snille, for det var de i topplistkuba som jeg nettopp hadde vært i, og den har alltid vært litt hissigere enn den andre, selv om begge er ganske snille.  Men denne gangen var det motsatt.  Jeg slurva litt med røyken og før jeg visste ordet av det fikk jeg et stikk gjennom hansken.  Jeg hadde heldigvis fått Ingrid til å gå litt unna til jeg hadde mer oversikt over kuba.  Med denne overraskelsen fikk jeg henne til å rygge enda litt mer unna, men med litt effektiv røyklegging ble de rolige igjen slik at hun kunne komme  helt bort :-)  Jeg foretok imidlertid ikke noen særlige operasjoner der nede mens hun stod der siden humøret deres var litt dårlig.  Det er jo årstiden for dårlig biehumør :-)

Ellef på sin side måtte stå på god avstand siden han ikke hadde noe slør.  Ingen av oss hadde spesielt god tid, så det ble bare Ingrid som fikk en kikk nedi. Det kommer vel flere anledninger senere hvor han kan få en bedre kikk, og til våren/sommeren er det jo adskillig morsommere å kikke nedi også, og med godt vær er biene i langt bedre humør også.

Innfôringen drar ut

Lars med sukker-kanne

Lars med sukker-kanne

Dagene går fort for tida (med bl.a. bilkjøp på programmet).  Nå gjelder et å rekke å fôre biene inn før vinteren og få behandle med syre mot varroa.  Det blir mange kilo å trekke på, men heldigvis hjalp Lars meg litt med bæringen.

Biene har tatt sukkeret tregt. Jeg tok en ny tur i går (fredag).  Jeg åpnet ikke selve kubene, bare fyllte på sukker. På de 6 dagene hadde de fortsatt ikke tatt ned alt de fikk forrige gang.  De fikk 6 kg hver på søndag i 2:1 med vann, og nå var det igjen en 2-3 kg på hver av kubene tenker jeg.

Jeg er ikke nok erfaren til å anslå om de bare bruker tid, eller om det betyr at de har fått nok.  Det var en del bier ved sukkeret i begge kubene.  Topplistkuba har jo en åpen bøtte i siderommet.  Der var det mange bier som krøp rundt.  Jeg fyllte på med 2-3 kg til slik at bøtta igjen ble ganske full.

Den vanlige kuba hadde tømt det ene av de to rommene i toppfôreren (masseforer).  Dermed begynte det å “lekke” bier, og en del hadde kommet seg over i den andre delen og druknet.  Jeg er ikke så veldig imponert over designet på toppfôreren til HC.  Det burde vært forbindelse mellom de to kamrene, og det burde være mulig å lage det slik at det ikke “lekker” bier.

Det dumme med å aldri la dem gå tom er at tømmingen av de to rammene som hadde litt fôr i seg nok går dårlig.  Disse står i siderommet til topplistkuba sammen med bøtta med sukker. Jeg skal sjekke disse i morgen (søndag) da jeg tar en ny tur.

Jeg kan ikke behandle mot varroa så lenge jeg fôrer.  Jeg skulle derfor svært gjerne ha avslutta dette fort.  Den vanlige har tatt ned minst, dvs. ca. 10-11 kg. Topplistkuba 2-4 kg mer (jeg kan sjekke dette mer nøyaktig når jeg måler mengden som er igjen mer nøyaktig). Nå må jeg prøve å få klarhet i om de har fått det de skal ha, eller om de bare bruker veldig lang tid.

Innfôring

Det har vært stille fra meg en stund nå i denne bloggen. Det har skjedd mye utenom biene, og det har ikke skjedd så mye med biene :-)

Vinterfôringen har vært forsinket av at topplistkuba fortsatt har mye yngel. De hadde yngel på intet mindre enn 15 lister! Det var følgelig ikke mye yngel på hver av listene. Dette kom nok av at etter sammenslåingen med den dronningløse kuba, så ble det blandet inn lister med mange celler som var full av pollen og honning. Dronninga måtte derfor spre yngelen for å få lagt det antallet hun ønsket.

Forrige uke fikk jeg innskrenket til 9 rammer, siden 6 av listene nå var tomme for yngel. Disse ble plassert i siderommet slik at de kunne tømme dem. I kveld fikk jeg innskrenket til 7 lister. Det virker passe til bistyrken og er det jeg vil vintre inn på.

Den vanlige kuba var så vidt jeg kunne se helt tom for yngel. På mitt øyemål beregnet jeg bistyrke 8, så jeg satte inn to pakkvegger (dvs. rammer fyllt med isolasjon) og vintrer dem inn på de resterende rammene.

Jeg har ikke fått somlet meg til å hente de to kassene med rammer som de skulle renske opp i etter slynginga før nå. De hadde to kasser med rammer og så en tomkasse under fo rå hindre at dronninga trakk opp. Det virket. Dronninga gikk ikke opp. Men en veldig besynderlig ting var at en av rammene hadde forseglet fôrceller på toppen av ramma. Det kan virke som om biene samlet alle restene i en av rammene og ikke tok det ned. Denne ramma satte jeg inn til topplistkubas siderom slik at den kan tømmes.

Jeg hadde med 12 kg sukker i 2:1-siurp, og 3.5 liter 1.7:1 sirup. Dette ble fordelt likt mellom kubene. Jeg tar en tur til på søndag og gir dem mer.

Jeg har hatt på maursperrene frem til nå. Det var et poeng frem til slutten av juli, men etter det har det vært latskap som gjør at jeg ikke har fjernet dem. Det var en del bier i dem og sammen med oljerestene var det i grunnen blitt litt utrivelig. Med dette var ikke det verste. I en av plastboksene så jeg noe rart som jeg ikke skjønte hva var. Etter å ha kikket en stund gikk det opp for meg at det var en død mus. Denne hadde nok ligget der en stund, og var ikke helt som den hadde vært. Utrolig ekkelt. Denne ble kasta inn i skauen, og jeg bestemte meg der og da for å kaste alle boksene og ikke gjøre noe forsøk på å rengjøre dem for bruk neste år.

Det var bare 9 grader der nå, så det er litt for kaldt for varroa-behandling. Jeg er nok litt sent ute siden jeg først kan gjøre dette til neste helg. Jeg håper derfor på varmere vær. Det blir nok snakk om maursyre siden det er en del yngel igjen i topplistkuba. Den andre kan i og for seg få oksalsyre, men for enkelhetsskyld blir det nok maursyre på dem begge.