6. inspeksjon – hvor er hennes majestet?

Det har vært en utrolig bra uke med nesten bare godt vær. Kun et par ganger har det vært litt regn, som bare er bra for trekket så lenge det er korte skurer og ellers varmt.

Forrige uke flyttet jeg andre kasse over dronninggitteret, og satte en ny kasse med anvsninger over første kasse. Jeg har vært veldig spent på om de hadde bygd ut tavlene, eller om de fikk svermetrang siden dronninga plutselig hadde få utbygde rammer som var ledige. Det hadde heldigvis gått veldig bra. De fleste rammene var helt utbygd, 5-6 av dem med egg i, mens et par-tre var nesten ferdig utbygd.

Jeg sjekket igjennom hele kuba men fant ingen svermeceller, heller ikke i kassa over dronninggitteret. Man kan ende opp med svermeceller på oppflytta kasser siden pleiebiene her er et stykke unna dronninga, men det hadde gått bra.

Det var stor trafikk på flybrettet. De fleste kom inn uten pollen, men det var noen bier med pollen fra løvetann, men også i andre farger som f.eks. mørkerød. Jeg har ikke fått sjekket hva det kan være for noe enda. Bia på bildet hadde akkurat landet på flybrettet, og var på vei inn i kuba.

Jeg begynner å merke tyngden av rammer med nektar. Det har kommet en del inn i kuba selv om det er lite med forseglede fôrceller. Det eneste jeg bekymrer meg litt for nå, og som Ole-Dag advarte meg mot, er om jeg bommer litt på plassen dronninga har. Jeg tror hun har nok for en uke til. Det er ikke mange dagene før det klekkes store mengder yngel i første kassa, og det er fortsatt ledig plass i andre kasse. Det eneste er om jeg bommer på mengden nektar som kommer inn, og om de ikke benytter seg av skattekassa over dronninggitteret så mye som jeg synes de burde. Bommer jeg her ender jeg med en kube med svermetrang. Etter at jeg kom hjem angra jeg litt på at jeg ikke flytta opp noen rammer med lukka yngel til skattekassa selv om jeg ikke tror det var nødvendig. Det hadde ikke skada å sikre seg enda mer.

Denne dagen hadde jeg med meg fullt kamerautstyr slik at jeg kunne ta noen nærbilder. Biene beveger seg fort, så stativ var utelukket. Jeg brukte derfor riggen jeg har laget selv for å håndholde kameraet men med en arm festet i kameraet i vinken med blitzen i enden slik at blitzen kan lyse rett på subjektet. Foran kameraet har jeg 68mm mellomringer og en 300mm linse. Det viste seg snart å være ganske kjelkete å ta bilder med bidressen på, og med skyggepartier på kubene ble det ikke så mange bra bilder. De to jeg legger ved her var de beste, og denne gangen har jeg laget dem i mye større forstørrelser i vanlig. Trykk gjerne på bildene og ta en titt. Bildet under er av to bier som drikker nektar på kanten av kubekassa. Dråpen med nektar kommer fra ramma med egg. Da jeg ristet av biene sprutet det litt nektar som også var i cellene.

Topplistkuba sliter fortsatt veldig. Det var ikke et eneste egg å spore. Og nå var det kun et titalls lukkede yngelceller igjen i hele kuba. Jeg fant en enslig lukket dronningcelle, men kvaliteten på denne er tvilsom, og det kan godt være en arbeider som har lagt egg her.

Det er ikke lenger så veldig sannsynlig at en ny dronning er på trappene. Uansett tør jeg ikke å satse på det, så jeg flyttet over to rammer fra den vanlige kuba. En som var full med egg, og en som var full med lukket yngel. Nå kom kubedesignet mitttil sin rett. Det er akkurat plass til ei ramme inne i kuba om jeg hekter den under en list med ståltråd. Jeg fjernet til slutt dronningcella som var der. Jeg tar ikke sjansen på at biene venter på en “drone-dronning” eller om det var en nøddronning av dårlig kvalitet. Dersom de påbegynner en dronningcelle sent i yngelens liv, blir det ofte ikke noe godt resultat.

Topplistkuba får nå en boost med bier av ramma med lukket yngel, og om det ikke er en dronning på trappene, så finner jeg trolig en del dronningceller i kuba neste gang. Jeg håper dette er begynnelsen på slutten av problemene med denne kuba. Den har liksom aldri kommet helt i gang. Mulig jeg ser enda svartere på det en det som er tilfelle siden den andre kuba går som et skudd, men jeg liker det ikke.

Det er meldt knallvær hele neste uke også. Da må jeg kanskje sette på enda en kasse til om de fyller opp slik de har gjort nå. Det blir en spennende uke. Både om jeg unngår svermetrang i den sterke, og om topplistkuba mi kommer på beina igjen.

5. inspeksjon – merking av dronning

Ny uke, nye oppgaver. Jeg har klødd meg i hodet for å finne ut hvordan jeg best skal oppnå to ting: Unngå sverming og skaffe meg nok ferdig utbygde rammer. Dersom jeg havner i en svermesituasjon er det veldig greit å ha noen ferdig utbygde rammer. Jeg diskuterte dette en del med Ole-Dag og fortalte at jeg droppa den opprinnelige planen om å utvide med en ny kube. En ny kube ville på kort sikt ha løst en del problemer samt at jeg ville gått en mye sikrere overvintring med to vanlige kuber.

Av litt praktiske årsaker og noen økonomiske (jeg har allerede sprengt mitt opprinnelige budsjett), så venter jeg med kube nummer tre til neste år. Vi kom frem til å ta en litt halvfarlig, men hvis den fungerer, veldig fin løsning.

Jeg smeltet inn 10 nye byggeanvisninger som Lars kvalitetssikret før jeg dro. Planen var å flytte opp en av de to kassene under dronninggitteret og sette det over dronninggitteret. Deretter satte man en kasse med 10 byggeanvisninger, og så den andre kassa som opprinnelig var under dronninggitteret nederst. Med så bra trekk som jeg forventer denne uka så vil de forhåpentligvis bygge disse rammene ut pent. I så tilfelle har de mye plass og svermefaren kan være over for i år med yngel over tre kasser. Dersom jeg er veldig uheldig vil de ikke bygge ut, og nå når dronninga plutselig har bare 10 utbygde rammer å boltre seg på kan man ende med svermetrang og sverming. Jeg valgte likevel å sjanse på dette.

Dersom kassa over dronninggitteret ikke var tatt i bruk skulle jeg ta den med hjem, hvis ikke la den stå øverst. For å kunne gjøre dette var det viktig å finne dronninga slik at hun kom under dronninggitteret. Det ville bli en utfordring så sent på året da det er mye bier i kuba.

Det var 14 grader i skyggen på kubeplassen, og stor aktivitet på flybrettet. Det kom inn bier med orange og lysegult pollen.

Biene var snille og rolige. De hadde gnaget seg igjennom papiret, men det hadde nok skjedd ganske nylig. Det var ikke mange bier i øverste kasse, og rammene var tomme så vidt jeg kunne se. Denne kassa ble derfor med hjem. De hadde ikke rørt anvisningene annet enn å gnage av litt voks.

Å finne dronninga så sent i sesongen er ikke lett. Det kryr av bier på rammene. Planen var derfor å benytte en ikke helt optimal løsning, men som er beskrevet i alle bøker. Man setter en kasse med ti rammer som er tom for bier på bunnen, deretter et dronninggitter, og så en kasse uten rammer oppå. Så tar man ramme for ramme å rister alle biene nedi kassa, og med røyk jager man biene ned gjennom gitteret. Bare droner og dronninga kommer seg ikke igjennom, og blir dermed igjen. Så finner man enkelt dronninga.

Dette er teorien. Teorien var ikke helt tilstede i dag. Jeg så ganske snart et problem: Biene ville krype opp etter at de var ristet nedi. Jeg blåste røyk ned som en gal for å jage dem ned, men det var stadig noen som krøp opp og over kanten. Jeg prøvde så å bruke børsten og børste dem over kanten og ned, men da datt det alltid ned noen på bakken også. Temmelig farlig om dette skulle skje med dronninga som aldri har orientert seg på denne kubeplassen.

Da jeg var ferdig var det masse bier på bakken. Jeg kunne redde en del av dem, som disse som hadde samlet seg på denne stokken. Noen skuffet jeg opp med en børste og ristet ned i kuba igjen, men jeg mistet nok fort et par hundre husbier i dag er jeg redd, om ikke mer.

Det andre problemet var at jeg ikke hadde flere kasser, så jeg måtte stable rammene uten bier ved siden av. Ikke helt bra å sette yngel slik alene uten bier til å varme opp. Først da jeg kom hjem tenkte jeg på at jeg kunne ha tømt kassa som skulle tas med hjem og brukt den siden det var mindre farlig med de tomme rammene. Man kan ikke tenke på alt heller.

Etter å ha tatt fire rammer sviktet motet. Med denne metoden var sjansen farlig stor for å miste dronninga. Dette kunne jeg ikke sjanse på. Jeg hadde begynt med den nederste, men trodde helt hun var i den øverste. Jeg tenkte som så: Jeg sjanser på at hun er i den øverste og setter den nederst. Så setter jeg den andre på toppen. Neste uke ser jeg hvor det er egg og om jeg har tatt feil. I så tilfelle omrokkerer jeg bare.

Jeg kikket igjennom kassa på bunnen som hadde 10 byggeanvisninger. Der var det nesten ikke en eneste bie. Hva? Hvor i allverden var de alle sammen? Så kikket jeg på forsiden (jeg sto bak), og der var det en stor klase som klynget seg på forsiden. Jeg hadde jaget dem ut med all røyken min! Dette er ikke noe jeg skal prøve igjen før jeg har mer erfaring og har hørt med Ole-Dag hvordan dette egentlig skal gjøres.

Men jeg tenkte jeg kunne ta en rask kikk igjennom rammene siden jeg likevel skulle se etter dronningceller. Dronningceller fant jeg ikke annet enn et par som ikke hadde noe i seg. Men så plutselig gjorde hjertet et hopp da jeg så henne på en av rammene jeg helst trodde hun var på.  Dette siden jeg så en del egg der som viser at hun “jobbet” i området. Jeg holdt ramma med venstre hånd, skyndte meg bort og hentet dronningfangeren og fikk henne opp sammen med to arbeidere! Med litt tynn røyk igjennom gitteret og mild risting forsvant arbeiderne ut av sprekkene som var akkurat store nok for dem men for små for dronninga.

Jeg hadde øvd meg litt på hvordan jeg så kunne riste dronninga ned i merkeburet, og det gikk overraskende lett. Verre var det å få tusjen til å virke. Dumme meg hadde ikke testa den på forhånd. Men det kom da farge til slutt, og dronninga vikk en fin gul flekk. Det er en fjorårsdronning, og hun skal dermed ha gul farge.  Så var det bare å løsne presset fra stempelet.

Etter noen minutters tørketid fjernet jeg stempelet og la merkeburet på rammelistene. Hun tuslet rolig og bedagelig ut, og ble møtt av hoffet som ga henne litt mat. Slik sto hun et kort halvminutt før hun tuslet ned mellom rammene. Dette var verdt alt slitet og bekymringen. Første gangen jeg ser henne! Det skal bli mye lettere senere nå når hun har farge.

Etter at pulsen la seg litt, benyttet jeg anledningen til å fjerne en av seksjonenen i droneramma. De hadde igjen bygget pent. Her ser dere resultatet etter utskjæringa. Neste uke er jeg i rute og skjærer ut lukka yngel.

Så gjorde jeg noe som jeg etter at jeg kom hjem tror var feil. Jeg satte den kassa som hadde vært nederst opp på toppen over dronninggitteret, og kasse 2 (1. skattekasse) nederst med droneramma i. Jeg må sjekke igjen med Ole-Dag hvem av disse kassene som egentlig skulle nederst. Dronninga er nå nederst med kassa som hadde 5 nyutbygde rammer og en del egg. Håper det går bra.

Diagnosebrettet som jeg skulle sjekke og som ble renset for to uker siden slik at jeg kunne sjekke varroanedfall ble tatt ut for sjekk. Det var helt umulig å telle noe som helst, for brettet var fullt av rester fra avispapiret som de hadde gnagd vekk :-)

Topplistkuba har det ikke bra. Biene var skikkelig hissige. Jeg ble angrepet av flere bier bare jeg sto ved flyåpningen lenge før jeg foretok meg noe. En slik plutselig hissig oppførsel er ikke et godt tegn.

Det var litt trafikk ved flyhullet, men det så ut som en del av biene orienterte seg, og det kom ikke veldig mange bier med pollen. Noen kom det likevel, så jeg var optimistisk siden de ikke pleier å komme med pollen med mindre de har yngel.

Inne i kuba opplevde jeg denne kuba mye mer hissig enn den andre, til tross for at den andre fikk mye røffere behandling. Det var veldig lite forseglet yngel, og jeg så ingen(!!) larver eller egg. Sola hadde gått bak en sky, og jeg kunne lett ha oversett egg (jeg kan ikke holde voksen på skakke i en topplistkube), men jeg burde ha sett larver om det var noen der. Det var en del droner der, men det var ikke urovekkende mye.

Det er fortsatt vanskelig å beregne bistyrke, men jeg vil tro den var 2-3, altså dårligere enn for et par uker siden. De hadde riktignok bygget litt på byggeanvisningen min (ca. 8-10 cm ned) som er et godt tegn.

En sjekk av varroanedfallet var lite oppløftende.  Det var mye bøss på brettet, og jeg kan ha tatt feil i forhold til hva jeg skal telle, men jeg kom til over 150, altså tre ganger så mye som det burde være. Kan dette ha noe med saken å gjøre?

Jeg må høre med Ole-Dag hva jeg gjør nå. Jeg håper fortsatt at en dronning er på veg. Men etter mine beregninger bør det være egg der neste uke, og i hvertfall om to. Men går det bra så lenge? Bør jeg flytte over et par rammer med egg og yngel fra den andre kuba? Eller er denne kuba historie allerede? Dette liker jeg skrekkelig dårlig men har dessverre alt for lite erfaring til å bedømme situasjonen skikkelig.

4. inspeksjon – En stusselig dag i bigården

I dag var det en skikkelig stusselig dag i bigården. Gradestokken i bigården viste 9 grader, og det var overskyet og grått vær. Jeg skulle også teste det nye brenselet og opptenningbrikkene jeg kjøpte fra HC. Det var en skikkelig tabbe. Det funka utrolig dårlig. I tillegg viste det seg at jeg kun hadde igjen tre fyrstikker, så jeg hadde ikke mange forsøk. Første forsøk feilet helt. Så prøvde jeg igjen med litt strie i tillegg lagt langs ene siden og pellets liggende ved siden. Det fungert litt. Under hele inspeksjonen hadde jeg kun litt røyk, men på langt nær nok, og jeg måtte jobbe med den hele tiden for ikke å slokke den.

Jeg startet med topplistkuba. Den var et trist syn. Det var så godt som dødt foran flyhullet mens det på den andre kuben var en del trafikk. De hadde utvidet en anelse i høyden, så nå er tre av rammene eller så i full høyde. Jeg kunne ikke lenger se den dronningcella jeg så på undersiden sist. Jeg vet ganske bestemt hvor den sto, men så liksom ikke noe mer til den. Jeg så derimot veldig mange (5-7) dronningceller uten innhold. jeg tror i hvertfall det var uten innhold, men det var så grått og det begynte å regne en del og biene var skikkelig sinna fordi jeg hadde så lite røyk og fordi været var så dårlig, så kontrollen ble heller dårlig.

Det kan være to forklaringer på at jeg ikke så noe mer til cella. Enten har ei ny dronninga krøpet og et stille dronningskifte er på gang, og etter at dronninga har krøpet har cella blitt såpass ødelagt at jeg ikke kjenner den igjen i åpnet tilstand. Dette forklarer i tilfelle kubens dårlige status ved at vi har en dårlig dronning som etterhvert byttes ut. Den andre forklaringen er om jeg så feil sist, og det ikke var en lukket dronningcelle, og at de har bygget på mer på undersiden av voksen siden sist slik at denne nå ikke står nederst lenger, men var en av de åpne cellene jeg så litt lenger opp på voksen. Jeg synes det virker noe rart at jeg skal ha sett så feil, så jeg heller til den første teorien. Men helt sikker er jeg ikke.

Jeg la forresten merke til forrige gang jeg var der da det var langt bedre trekk at det var vanskelig for tungt lastede bier å lande i flyhullene. Det var ikke noe flybrett på denne kuba. Jeg fulgte designet fra biobees.com på dette punktet, og han gjorde et poeng av å ikke ha det. Det er f.eks. fint om vinteren så kjøttmeisen ikke kan sitte der å forstyrre. I gode trekkperioder tror jeg likevel det er dumt å ikke ha det, så jeg lagde en list som kan settes på eller tas av etter behov.

Det var fortsatt tynt med lukket yngel. Omtrent like mye som sist. De hadde ikke bygget noe som helst på startstripa på lista i enden. Men siden de hadde bygget ut alt de kunne i høyden antar jeg de vil bygge en del videre om det blir bra trekk. Jeg tok derfor sjansen på å sette på en ny list inntil den ytterste lista med yngel på ene siden. Kanskje starter de lettere da. I ettertid har jeg derimot begynt å tenke på om dette var dumt siden kuba sliter litt. Her strekker ikke erfaringen min godt nok til å bedømme så godt.

Det var en del forseglede honningceller, mer enn forrige gang, og langt mer enn i den andre kuba på hver “ramme”, men jeg så lite pollen. Jeg så ikke noen bier komme inn med pollen på noen av kubene mens jeg vær der. Selv i den andre kuba der det var en del trafikk så jeg ikke noe pollen. Været er nok rett og slett for dårlig.

Da jeg begynte på den vanlige kuba begynte det å regne skikkelig. Siden det var så kaldt valgte jeg å bare fortsette selv om røykpusteren så godt som ikke brant. Det ble en svært lite hyggelig opplevelse. Biene var utrolig grinete, og i denne kuba var de langt flere bier. Det var så mye bier på visiret og i lufta at det ødela betydelig for sikten til tider. I tillegg hørte jeg tapp, tapp, tapp kontinuerlig gjennom inspeksjonen av bier som slo inn i visiret. Til slutt ble jeg også stukket på tuppen av venstre langfinger av en bie som kom igjennom den nye skinnhansken. Skinnet her er litt tynnere enn i de gamle, så den kom faktisk igjennom. Det var ikke noen flere som kom igjennom selv om det var mange som prøvde.

Jeg kikket bare veldig raskt igjennom her siden det nå regnet en god del. Det var enda tettere med yngel denne gangen, men kun i yngelkassa. I skattekassa var det kun yngel på den jeg flyttet opp forrige uke, og det begynte å bli tynt med lukket yngel her, så hun har nok ikke beveget seg opp. Det var ikke antydning til dronningceller i denne kuba.

De hadde bygget fint med dronebygg i droneramma. Jeg så ikke noe egg der ute siden lysforholdene var så dårlige, men da jeg så på de utskjærte delene da jeg kom hjem så jeg egg i nesten alle cellene.

Rammestativet var forresten utrolig praktisk! Det kommer jeg nok til å bli glad i. Det er imidlertid kjedelig å bære dette med seg frem og tilbake hele tiden, så jeg la det bare igjen på ene siden i topplistkuba (utenfor skilleveggen til biene). Det er vel neppe noen som stjeler den derfra :-)

De hadde bygget fint på alle de nye rammene med byggeanvisning. Tre av dem var nesten utbygd, mens to av dem var halvveis ferdig eller der omkring. Det virka som det fortsatt var en del plass igjen til dem, så jeg er ganske sikker på at de ikke trengte mer plass på en uke. Det var bier på alle rammene i skattekassa, men ganske tynt. Men jeg kan jo ta feil, så for ikke å dumme meg ut satte jeg på dronninggitter og ny kasse med fem utbygde og fem med anvisning. For at de ikke skulle få for mye plass å varme opp la jeg på avispapir før dronninggitteret, så kan de spise seg vei opp når de trenger mer plass.

På dette tidspunktet var det så utrivelig med lufta full av sinna bier og regnet som falt, at jeg skyndte meg å lukke alt sammen og gjøre meg klar til å dra hjem. Da jeg kom ned måtte jeg nesten le. Det var ca. 40 meter klaring foran og bak bilen min før første hindring. Det var kommet en bil til på plassen, og hvor parkerte den? Ca 5 cm bak hengerfestet mitt :-) Det var ikke plass for meg å stå bak bilen, så bagasjerommet ble aksessert fra siden.

Røykpusteren brant enda og produserte en liten anelse røyk, så jeg måtte slukke den med vann. Da kom pelletsen “skikkelig til sin rett” da den oppløste seg helt og dannet en ekkel grøt i bunnen. Dette var et knallkjøp! Halvveis på vei hjem kom jeg selvsagt på at jeg hadde glemt å telle nedfall av varroa. Typisk! Jeg får gjøre det neste uke.

En liten oppsummering av dagens lærdom:

 • Bier er skikkelig sure i regnvær
 • De er enda surere uten røyk
 • Man er ikke sikret mot stikk selv med hansker på
 • Brenselet til HC er ubrukelig
 • Det er enda mer ubrukelig når det må slukkes med vann
 • Det er utrolig korttenkt å teste nytt brensel ved inspeksjon i dårlig vær
 • Det er veldig dumt å dra avgårde med bare tre fyrstikker
 • Når en er stresset og har en dårlig dag i kuba burde man ha en liste over ting som skal gjøres, ellers glemmer man gjerne noe

Shoppingtur til HC

Jeg var i ferd med å gå tom for rammer her. Jeg har akkurat nok til andre skattekasse, men så er det tomt (inkludert de jeg fikk med fra Ole-Dag som var ferdig utbygd). Dessuten vil jeg dersom jeg får svermetendenser etter at andre skattekasse er satt på få en kasse for lite. Så selv om det ikke er en akutt krise slik sett, så var det på tide å kjøpe litt mer utstyr.

På torsdager har Honningcentralen (HC) åpent til 1900, så dermed kunne jeg rekke det greit etter at Heidi kom hjem fra jobb og kunne passe Lars. Innkjøpslista ble lang:

 • Bunnbrett (PE-VE) – kjekt å ha for avlegger, samt for neste vår for bytte til rengjort bunnbrett
 • Tak – for avlegger
 • Helkasse – i tilfelle jeg trenger enda en for avlegger etter andre skattekasse, eller det blir mye honning ;-)
 • 25 ferdig spikrede og tråede helrammer
 • Kubekrakk – for evt. avlegger, eller om jeg må gi et nytt oljelag el.l. på den jeg har der nå
 • Snelgrovebrett – for svermkontroll med avlegger på toppen av kuben (mer om denne siden). Jeg kommer neppe til å bruke det som det er tiltenkt, men den er veldig kjekk i forhold til å kunne dele av kuben men la varme og lukt gå gjennom nettingen i midten.
 • Innskuddsforer – for evt. nødforing når masseforeren ikke egner seg, erstatter plassen til en vanlig ramme
 • Gummihansker – savnet dette veldig da jeg jobba med sukkersirup. Disse er langt bedre å ha på enn vanlige gule oppvaskhansker, og har lange ermer med strikk i tøystoff.
 • Skinnhansker – De jeg hadde var greie nok, men disse er i ekte skinn som er tynt, og passer enda bedre til hendene mine. Med andre ord enda lettere å jobbe, og så har evt. besøkende et hanskepar som kan brukes i de gamle
 • Dronningfanger, merkebur og tusjer – Jeg har ikke merede dronninger, og har enda ikke sett dem. Når det blir varmere i været igjen så jeg kan bruke bedre tid skal jeg lete dem opp og merke dem så de blir lettere å finne, og så jeg kan oppdage evt. nye dronninger etter stille skifte
 • Brensel og tennbriketter – Jeg var lei av å sanke brensel til brenneren. Jeg hadde litt strie som jeg fikk fra pappa som fungerer utmerket, men det var ikke mer enn at jeg kun har brukt det for å tenne opp. Ole-Dag tipset meg om å kjøpe strie på felleskjøpet etter at jeg kom hjem fra HC og vi snakket om dette, så det kjøper jeg vel til en annen gang med mindre jeg blir glad i brenselet fra HC. Det er pellets som ser ut som og lukter høy
 • Bitømmer – dette glemte jeg å kjøpe til bitømmerbrettet sist – “Must have” når innhøstingen starter. De hadde ikke den lille typen med fjærer som man stikker inn i hullet på bitømmerbrettet. Denne er stor, uten fjærer, og basert på trakt-prinsippet.
 • Skrellgaffel – Skrelling av voks blir det ikke før høsten, men jeg trenger det til å fjerne droneyngel i topplistkuba før den tid. Jeg bruker vanlig gaffel nå, men denne tror jeg er lettere
 • Rammehenger – Man henger den på kuba man inspiserer, og så kan man henge inntil tre rammer i den – Så slipper jeg å støtte rammene opp mot kubebeina og få pleiebier (som enda ikke har orientert seg til kuba) på villspor slik at de ikke finner tilbake. Mista nok en del sist selv om jeg prøvde å børste dem opp i taket som lå på hodet og så ned i kuba igjen. Dessuten er den kjempepraktisk for å ta bilder av rammer, så får jeg begge hendene fri.
 • Ny bok (softcover): “Grunnleggende miljøfaktorer for praktisk birøkt” – Denne kostet bare 50 kroner, og nevner noen detaljer som jeg ikke så i de andre bøkene jeg har på norsk. Grunn god nok for meg til å kjøpe den selv om det meste står også i de andre bøkene. Boka er fra 1980, så en del har endret seg (spesielt i forhold til bisykdommer), men til gjengjeld retter den seg mer mot hobbybirøkteren enn de andre jeg har på norsk.

Det ble et par tusen kroner, men nå har jeg med unntak av slynge, spann osv, alt jeg trenger for ganske lang tid fremover.

Jeg så på en torammers håndslynge også mens jeg var der. Den koster ca. 2800 kroner, og jeg regner med å kjøpe en slik til høsten. Den tar langt mindre plass enn en firerammers, for ikke å snakke om en seksrammers, og plassen er den viktigste faktoren for meg. Dessuten er den langt billigere, og jeg greier meg veldig fint med den med bare 2-4 kuber som jeg neppe overstiger i overskuelig fremtid. Det var ikke Helge som ekspederte denne gangen, så jeg ble rådet til å ringe ham når han var tilbake til uka siden han kjente bedre til denne enn han som var der, så jeg gjør vel trolig det. Men det blir nok ikke noe kjøp av slynge før til høsten likevel

Det er meldt kaldt og stusselig vær i helgen, men jeg må ta en tur på søndag uansett. Må foreta droneutskjæring, telle varroa-nedfall og sjekke status på skattekassene. Trolig en anelse tidlig å sette på neste skattekasse, men jeg er ikke særlig lysten på å bli for sen heller, så kanskje jeg setter på en med avispapir imellom, så kan biene gnage seg vei opp når de trenger det. Jeg får se det an når jeg kommer dit. Men for å ha klar neste kasse må jeg nesten smelte inn bygganvisning på 5 nye rammer i kveld.