Festing av startstriper

Ok. Da jeg skrev den tittelen slo det meg at det finnes noe bedre ord for dette enn startstriper. På engelsk heter det starter strips. Det det er snakk om er i hvertfall en “stripe” med noen cm med byggevoks som man fester under en list for at biene skal starte med å bygge voksen sin på riktig sted. Med en topplistkube uten dette ville man endt med totalt kaos der voksen ikke fulgte listene i det heletatt.

Det er viktig at voksen er festet skikkelig. Hvis ikke kan man ende med at det hele faller ned. Det er to vanlige løsninger for dette: Enten å feste en tynn list på midten som man stryker litt voks på, eller at man sager ned en stripe som man heller flytende voks ned i og deretter dytter etter en stripe med byggvoks ned i. Jeg valgte det siste.

Å smelte voks kan være en skummel affære.  Om det blir for varmt kan det ta fyr. Det tryggeste er derfor å gjøre dette i et vannbad.  Jeg skar av toppen på en cola-boks (forøvrig ubuntu cola).  Jeg presset en helletut, og stakk to grillspidd i tre gjennom boksen.  Jeg kunne dermed la boksen hvile på kjelen på grillspiddene.  Da jeg skulle helle fra denne, så kunne jeg bare holde på grillspiddene på ene sida, og ved å klemme litt, så “låste” boksen seg fast på grillspiddene så den ikke gled langs dem.  Dermed var alt klart til å helles ned i sprekken på lista.

Sprekken i lista sagde jeg ut med håndholdt sirkelsag.  Den hadde litt tynt blad, og kunne med fordel vært rommere.  Dersom voksen ikke var helt flat fikk jeg problemer med å dytte den på plass ned i sprekken.

Resultatet ser dere på det første bildet.

1. inspeksjon

Da har det gått en uke siden jeg fikk biene, og i går var det klart for første inspeksjon. Det første jeg så da jeg kom dit, var at ganske mange bier hadde dødd i maursperra mi. De kommer tungt lastet og flyr litt ustøtt, og noen av dem havner i olja. På bildet ser dere den verste av de fire boksene. De tre andre var langt fra så ille, men holdbart var det ikke. jeg satte på mine nye maursperrer på topplistkuba mi, og satte de gamle (uten drenering) på den vanlige kuba.

Ved den vanlige bikuben var det en del trafikk. Ved den andre var det en god del mindre.

Jeg likte ikke helt været. Det var helt overskyet, og fare for regn, så jeg tenkte jeg skulle prøve å være så rask som mulig. Jeg var veldig spent på topplistkuba. Biene var fortsatt i boksen som Ole-Dag hadde snekret sammen til meg på målene til min egen topplistkube. Nå når de hadde stått på stedet en uke så kunne jeg flytte dem over i min egen. Heldigvis hadde kun bittelitt voks ramlet ned, omtrent tilsvarende en halvramme. Resten var intakt.

Da jeg hadde fått åpnet kuba begynte det å dryppe, så jeg skyndte meg å flytte over resten. Jeg fjernet to lister som manglet voks, og erstattet dem med mine egne med startstriper på (lister med 5 cm byggevoks festet til seg). På bildet til høyre kan dere se den ene lista til ene enden. Jeg tok meg ikke tid til å ta flere bilder av de listene som hadde mer voks festet til seg.

Da jeg skulle begynne på den andre kuba hadde det begynt å regne. Her skulle jeg flytte over alle rammene over på nytt bunnbrett og ny kasse. De den sto med hadde jeg lånt av Ole-Dag. Røykpusteren hadde for sikkerhetsskyld slukket (jeg la i for lite brensel). Jeg tok en kjapp avgjørelse og valgte å fortsette i regnet uten røykpuster. Det kom en del bier kan man si, men det gikk bra med hansker og slør på :-)

Før jeg dro tok jeg et bilde i observasjonsluka mi i topplistkuba. Det var litt vanskelig å ta bilde uten å lage reflekser, så dere kan se speilbilde av meg der :-) Biene hang tett sammen på midten.

Da jeg var på vei hjem begynte det å sige inn over meg hva jeg hadde klart å glemme: Jeg glemte de to tingene som er grunnleggende ved enhver vårinspeksjon: 1. hvor mye yngel er det der? 2. hvor mye mat er det i kuba. Helt utrolig. Jeg var så oppsatt på å få det til å gå fort siden det var kjølig i lufta og jeg var redd for å skade yngel at jeg rett og slett ikke fikk dette med meg. Biene hang veldig tett sammen på noen rammer, og der vet jeg rett og slett ikke hvordan det så ut under. I rammene det ikke var så mye bier var det ikke mye forseglede celler.

Jeg lurte fælt på hva jeg skulle gjøre nå, så jeg ringte Ole-Dag som naturlig nok syntes det var veldig vanskelig å gi råd på så syltynt grunnlag. Jeg endte til slutt opp med å ta en tur til i dag hvor jeg fora ca. 2 liter sukkersirup på hver av kubene. Da jeg kom dit nå så regnet det. Foran den vanlige kuba var det liv og trafikk, men ingen av biene hadde pollen på seg som jeg kunne se. Foran topplistkuba mi var det ingen trafikk i løpet av den halvtimen jeg var der! Dette liker jeg dårlig. Det var litt sent på kvelden og for kaldt i lufta til å ta ut lister med bier og voks, så jeg innskrenket med tre lister siden de har en del å gå på i høyden, og ga dem altså 2 liter sukkersirup. Jeg håper de får fart på seg med denne sirupen, og at både dronning og yngel er i farta. Det får jeg sjekke neste gang jeg er der.

Maursperre

maursperre

Som nevnt i forrige innlegg så er det en del maur ved bigården min. Biene som står i den midlertidige kuba som Ole-Dag har laget og overvintret bienr i for meg, skal i morgen flyttes over i topplistkuba mi. I den forbindelse har jeg laget litt mer permanente maurpserrer. Dere kan se en av disse fire sperrene på bildet. Bildet er tatt fra siden. Den er laget av en plastboks. I den er det festet en slange som går fra bunnen ut litt under toppen.

Prinsippet er som følger: Dersom man setter hver av føttene på kuba ned i en slik boks og fyller denne med olje eller vann, vil maurene ikke komme seg inn i kuba med mindre det ligger blader, gress eller annet over boksen som fungerer som bro over vannet eller oljen. Ulempen med vann er at det i varme perioder rett og slett vil dampe vekk. Dette vil ikke skje med oljen like fort, men dersom det kommer langvarig regn slik at boksen fylles opp med vann, vil oljen flyte til toppen og renne ut av boksen. Igen står vannet. Dersom det så kommre langvarig varme vil vannet så dampe bort.

Løsningen som vist på bildet vil derimot sørge for følgende. Når høyden på vannet i boksen når utgangen til røret på toppen, vil det renne ut gjennom slangen. Dette vannet stiger imidlertid igjennom slangen fra bunnen, ikke toppen. Dersom det så er et lag med olje på toppen av vannet vil dette bli igjen, mens det renner vann ut gjennom slangen. Vi vil dermed beholde et lag med olje på toppen som ligger som et lokk over vannet og begrenser fordampingen av vannet.

Forhåpentligvis vil dette gjøre at boksen blir stående i flere uker før det trenger ettersyn hva angår væskemengde. Et helt annet problem er voksende gress under. Som sagt vil maurene kunne bruke gresstrå som bro over til kuba. Det vil derfor være avgjørende at jeg holder gresset rundt nede. Vi får se hvor stort problemet blir. Kanskje jeg kan legge et lag med plast under som holdes ned med steiner eller noe som hindrer gresset å vokse opp til kubebeina. I motsetning til en vanlig kubekrakk står denne kuba en del høyere, så det er mindre sannsynlig at gresset når selve kuba.

Høyden på boksen er ca. 11 cm. Jeg skar først et hull til slangen med kniv. Slangen ble så limt igjen med limpistol. Dette ble dessverre ikke tilstrekkelig tett, så utenpå dette har jeg smurt inn med flytende pakning (som blir som gummi når det tørker). Silikon hadde nok vært et alternativ, men jeg har hatt god erfaring med denne flytende pakningen, og den tørker fortere. Nede ble slangen festet til veggen med kontaktlim.

Da er jeg endelig birøkter!

På lørdag ble jeg birøkter! Jeg og pappa dro av gårde med tilhenger for å hente biene hos Ole-dag, birøkteren jeg skulle kjøpe biene av. Mamma og pappa var på besøk i helgen, og pappa ble med for å hjelpe til med å bære. Med seg til Oslo hadde de med seg spesialkuba (topplistkuba) mi som jeg har snekret på siden i sommer hver gang jeg har vært på besøk hos dem. Den har stått og tatt opp plass i garasjen til foreldrene mine, og jeg har også fått hjelp til å male den. Så til slutt fikk jeg altså også hjelp til å frakte den til Oslo. Den er stor og ganske tung, men med stasjonsvogn og nedfelte bakseter ble det plass til den.

Ole-Dag sjekker kuben for lekkasjer

Ole-Dag hadde sett seg ut en sterk kube til meg. I tillegg har han overvintret en topplistkube til meg som han har bygget etter mine mål, så jeg kunne få en rask start med min egen nå i sommer. Utrolig snilt! Ole-Dag hadde stengt flyhullene kvelden i forvegen, men da vi kom til bigården så var det en del bier utenfor. Som du kan se på bildet prøvde vi å finne ut hvor de kom ut, men det var ikke så lett siden en del bier også prøvde å komme inn igjen. Det var derfor noe uklart om dette var bier som ikke hadde kommet seg inn igjen kvelden før (for det kan visst skje), eller om vi hadde en lakksje. Vi fant aldri noen lekkasje, men et sted det var mye bier prøvde Ole-Dag å tette litt ekstra med noe steinull.

Det var ti rammer i kuba. Ole-Dag hadde tatt ut de tyngste rammene så det skulle bli lettere å bære. Dit vi skulle er det ganske ulendt.

Jeg hadde leid tilhenger for anledningen. Vi valgte en åpen henger siden det kunne bli en del sol. Den vanlige kuben ville klare seg fint uansett, men topplistkuba som ikke har rammer var vi temmelig nervøse for. Ingen grunn til til å velge en lukket henger der det kunne bli varmere og voksen enda mykere.

Vi tror transporten gikk så bra den kunne. Det kom ingen overraskende humper eller lignende. Men hverken jeg eller Ole-Dag har inngående kjennskap til transport av kuber uten rammer. Helt klart er det imidlertid at det er veldig mye mer risikofyllt.

Biene på hengeren

Dessverre hadde ikke biene bygget mye villbygg langs kantene av kuba. Dette er normalt en fordel siden det er lettere å ta listene med voksen ut, men nå var det en stor ulempe siden dette ville ha festet voksen ytterligere og hindret bevegelse inne i kuba. Grunnen er nok at veggene er skråstilt, noe de er for nettopp å redusere villbygg langs kantene. Hvor bra ting var festet til veggene er vanskelig å si, for Ole-Dag hadde ikke åpnet kuben i år, men kun kikket inn fra undersiden. Grunnen til dette var igjen å ikke ødelegge villbygg som kunne bidra til å sikre transporten.

Her har kubene kommet på plass. Min topplistkube ser dere til venstre. Ole-Dags kube som ble brukt for overvintring på disse målene står rett til høyre. Det er viktig å ikke åpne kuben de første dagene siden biene enda ikke har gjort seg kjent med sin nye plass. Vi prøvde derfor å plassere flyhullet så nærme som mulig den plassen topplistkuba mi vil få, dvs, vi flytter den litt til høyre i bildet når vi flytter over biene. Den vil derfor ikke så skjevt når biene er flyttet over slik den står her på bildet.

Her står pappa ved siden av den vanlige kuben etter endt jobb. På bildet til høyre ser dere en av biene fra topplistkuba som har fløyet ut og gjør seg kjent med sin nye plass.

Et problem oppdaget vi imidlertid. Det er en del maur på den nye plassen. Dette hadde jeg ikke lagt godt nok merke til på forhånd. Sånn er det å være nybegynner. Dette er temmelig uideelt. Senere på kvelden reiste jeg tilbake og hadde med meg fire bokser som jeg fyllte matolje i og satte kubebena nedi. Dette hindrer maurene i å komme seg inn i kuba. Problemet er imidlertid at om det regner lenge slik at oljen renner ut og det kun er vann igjen, og det deretter blir veldig varmt igjen vil vannet kunne dampe helt vekk og maurene kan igjen komme inn i kuben igjen. Et annet problem er om det blåser inn løv eller strå som kan lage en bro over, eller om det rett og slett vokser så mye gras rundt at maurene får en bro til kuba. Det er svake kuber som får problemer med dette frem til slutten av mai eller så. Den sterke kuben vil nok klare seg, mens den svake ikke bør få besøk av maur. Jeg er derfor veldig spent på om maur-sperren min fungerer.

Det har blitt mye kontakt med Ole-Dag det siste året. Han har vært superhjelpsom, og det er veldig greit å ha kontakt med en erfaren birøkter. Det er ikke alle ting man kan lese seg til. Jeg har lest en del literatur det siste året, men det kan ikke erstatte erfaringen man også trenger. Det blir nok mye kontakt med Ole-Dag videre fremover også!

Da er jeg altså birøkter! Tenkt det!

Dagen før dagen

I dag er det dagen før dagen: I morgen blir jeg birøkter! Da skal jeg reise til Ole-Dag som jeg kjøper biene av. Han har hjulpet meg enormt ved å innvintre bier i en spesiallagd kasse som passer en spesialkube jeg har laget. Jeg kommer nærmere tilbake til det.

I dag venter jeg besøk av foreldrene mine. De har forøvrig med seg spesialkuben min som jeg har snekret over flere ferier og helger fra i fjor høst.

Jeg vil bruke denne siden til å fortelle om hvordan det går med meg og biene mine fremover. I tillegg vil jeg skrive om birøkt generelt når jeg kommer over interessante ting på nettet.