Sesongens første inspeksjon

wpid-20130317_160444.jpg

På vei opp til bigården med truger

Søndag 17. mars hadde jeg altså årets første tur til kubene. Det er en del snø i bigården enda, så jeg var nok en gang glad for trugene jeg har investert i.

Målet for turen var å se at de har det bra, fjerne snø fra inngangen, samt skite bunnbrett.

Jeg hadde ikke tatt turen til kuba i løpet av vinteren slik jeg har gjort før.  Da har jeg hatt med meg stetoskop.  Derfor ble det spennende å se om de levde enda.

wpid-20130317_160818.jpg

Det var en del snø rund kuba enda.  Den begynner å bli våt og tung.  Erfaringen fra i fjor var at det det ble en del fukt i kuba mens det smeltet (som skjedde litt før jeg trodde), så jeg måkte godt rundt og fjernet snø fra taket.

Jeg så ikke tegn til liv da jeg kikket inn.  Ikke så rart.  Det var fire minusgrader i lufta. To uker tidligere var det perfekt vær med varmegrader.  Da var jeg ikke i Oslo.  Helgen etter var jeg syk, og i tillegg var det veldig kaldt.

Ikke så trivelig på flybrettet

Ikke så trivelig på flybrettet

Jeg hadde som sagt ikke stetoskop med meg, men før jeg gjorde noe annet måtte jeg legge øret inntil og så dunke litt på kassa.  Jeg hørte en brusende lyd som var akkurat det jeg ville høre.  Liv i kuba!

Etter en lang vinter blir det utrivelig på bunnbrettet.  Døde bier faller ned.  Dette kombinert med litt kondens og fukt gjør det hele litt utrivelig på bunnen.  Om sommeren rydder biene selv, men om vinteren klarer de ikke å holde det rent siden det er så kaldt.

Jeg hadde med meg et rent bunnbrett.  Dette setter jeg ved siden av. Så løfter jeg kuben opp fra bunnbrettet.  Det er lurt å løsne på bunnbrettet først med kubeskrapa siden det gjerne sitter godt fast etter vinteren.  Så fjerner jeg bunnvbrettet fra krakken og løfter kuba med det nye bunnbrettet over.  Dette går fort og forstyrrer ikke biene.

wpid-20130317_161412.jpg

Mye å renske opp i

Det var litt kaldt, og jeg måtte være forsiktig.  Men jeg dristet meg til å løfte ørlite på dekkbrettet på toppen og kikke inn.  Det var mye liv der.  Ikke spesielt mye nyttig å få ut av det siden jeg ikke kunne se noe om hvor mye fôr de har eller bistyrke, men jeg fikk da en titt av biene mine igjen.  Så skyndte jeg meg å sette taket på og sette fast pakkestroppen.  Ikke minst sjekket jeg at jeg ikke hadde lukket flyåpning.  Når man tuller og ordner med bunnbrettet er det fort gjort å ha det stengt, noe som ville fått fatale konsekvenser fort.

Jeg skrapet løs alt på bunnbrettet og samlet det opp i taket så det ikke skulle falle på bakken.  Til slutt helte jeg alt i en pose som jeg tok med hjem.  Det kan inneholde smitte og må ikke kastes ute.

Jeg hadde ikke med meg gassbrenneren min, så jeg fikk ikke desinfisert brettet jeg tok vekk, men det skal jeg gjøre hjemme.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Bigården min and tagged , by admin. Bookmark the permalink.

One thought on “Sesongens første inspeksjon

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Johny Ferbu on said:

    En fin liten vårstart gleder meg til og følge for å se hvordan det utvikler seg hos deg skal selv starte opp nå denne våren med mine første kuber.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *