Nytt refraktometer

Da kom det enda et refraktometer i posten! Denne gangen et som kan gå til 90 brix.  Et problem dukket imidlertid ganske raskt opp.  Hvordan skulle jeg kalibrere det?  Dum som jeg var hadde jeg allerede klart å vri på kalibreringen.  Nå burde det jo kalibreres uansett siden jeg ikke kan vite at det kom korrekt fra fabrukken, men det var nå likevel dumt å skru på det.

Det første refraktometeret jeg fikk gikk fra 0-32 brix. Da er det bare å legge et par dråper vann på plata, presse over lokket og skru på kalibreringsskruen til det viser 0. Dette refraktometeret starter imidlertid på 58 brix.  Da fungerer vann svært dårlig.

Da var det bare å fiske opp manualen (manualer er kun til for å sjekke om man har oversett noe i utforskningen av et nytt objekt).  Her ble det henvist til å bruke “dioptric oil” for å kalibrere den.  Men det fulgte jo ikke med.  Opp med google!  Hva var nå denne væsken mon tro?  På en nettside sto det at det ble stadig vanskeligere å skaffe dioptric oil siden det vistnok ikke var så lurt å sende i posten i disse terrortider.  Flott! Dette er altså en væske for Osama og birøktere! Der satt jeg altså med et nytt refraktometer som var totalt feilkalibrert.

Google redder meg stadig når jeg står fast, og dette var ikke noe unntak.  Det er heldigvis flere enn meg har slitt med dette, og løsningen lå i olivenolje.  Olivenolje skal ha 72 brix ved 20 grader.  Endelig en væske innefor 58-90 intervallet som kjent referanse :-)

Jeg er imidlertid blitt litt forvirret hva gjelder forskjellen på brix og prosent vanninhold.  Brix er vektprosent av sukker i en væske.  Men det er en annen skala ved siden av brix-skalaen i refraktometeret som sier “% water”.  Jeg regner nesten med at det dreier seg om volumprosent.  Men når lærebøkene snakker om en viss mengde vann i honningen, snakker vi da volum eller vekt?  Her må jeg forske litt mer før jeg er helt 100% sikker.

På bildet ser dere en måling av litt honning fra Honningcentralen.  Skalaen i midten er brix, og den til høyre er vannprosent.  Den til venstre er en tredje skala som ikke er brukt i birøktersammenhenger. Mengden sukker i væsken på glasset der lyset slipper inn bestemmer vinkelen på lysbrytningen og flytter overgangen mellom hvitt og blått på skalaen i søkeren tilsvarende vektprosenten av sukker.

Da skulle høstens honning være sikret mot gjæring.  Jeg kan måle vanninnholdet, og vente med å ta honningen ut av cellene til den har tørket nok.  Lukkede celler er trygge (det sørger biene for), men åpne celler tørker fortsatt biene honning i, og disse kan gi problemer om de inneholder for mye vann.  En tommelfingerregel sier at om 2/3 av cellene er lukkede er man trygg, men nå kan jeg istedet måle det nøyaktig.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Utstyr and tagged , by admin. Bookmark the permalink.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *