11. inspeksjon – Mens vi venter på dronninga…

Det er nå tre uker siden jeg lagde avleggeren min.  Forrige uke var jeg forvirra over å ikke se noen intakte dronningceller. Var det krøpet en dronning tro?  Jeg satte inn en ramme med egg slik at de kunne lage dronningceller om nødvendig.

Spenningen var derfor stor denne uka i forhold til hva jeg ville se.  Det var en varm dag ved bikubene.  Gredestokken viste 24 grader i skyggen, men det var liksom en trykkende varme, og inni bidrakta var det veldig varmt.

Det gamle bifolket blir bare tristere og tristere.  Det er lite bier igjen, og av disse er mange droner.  Jeg vurderer å gjøre det av med dem slik at dronene ikke tar all honningen som er der, men det ble ikke denne uken heller.  Snart er det liksom ikke så mye å slå sammen med avleggeren.  Vi får se hva jeg gjør når jeg har en leggende dronning i den andre.

Avleggeren var i farta.  Her var det nå mange bier etter at all yngelen var krøpet.  Spenningen økte mens jeg jobbet meg innover i kuba.  Jeg huska ikke helt i farten hvilken list som hadde ramma med egg fra forrige uke.  Da jeg endelig kom frem til den fant jeg ingen dronningceller.  Ikke en antydning en gang.  Kun lukket yngel.

Det er to mulige forklaringer på det.  Enten skjer det samme som med det gamle; bifolket mener alt er i orden, men dronninga mangler.  Alternativet er det klart mest sannsynlige; det har krøpet en dronning som ikke har begynt å legge egg enda.  Normalt ville man vel nå vært temmelig sikker på det siste.  Dronningløse bifolk vil nesten alltid bygge dronningceller når de får egg fra en annen kube.  Men denne kuba har gitt meg så mye hodebry og overraskelser at jeg ikke tar noe for gitt.  Om en ukes tid bør jeg finne egg der. Og når det kommer så langt at det er lukket yngel vil jeg ikke se droneyngel i arbeiderceller (pukkelyngel).  Det har jeg sett nok av.

Den vanlige kuba har nå begynt å komme seg igjen etter at den mista så mye yngel.  Yngelrommet er fullt av lukket yngel, larver og egg.  Dronninga spankulerte rolig på 5 ramme bakfra. De hadde begynt å bygge på droneramma igjen også, samt bygget ut det siste som ikke var utbygd fra byggeanvisningne i et par av rammene fra tidligere.  Jeg klarer ikke helt å anslå honningmengden.  det er ikke allverden mange rammer som er godt dekket, men mange har bra tyngde.  Så tiden vil vise.

Biene trakk inn store mengder pollen, både i avleggeren og i den vanlige kuba.  Det meste var helt mørkt blågrønt.  Resten var knall oransje. Da jeg kom hjem og fant fram “Den store biplanteboka” stemte dette fint med geitrams.  Den så jeg rundt i området også, så mest sannsynlig er det vel den.

I sekken min ligger en hentelapp fra posten klar for nok et refraktometer fra Hong Kong: Denne gang et som går til 90 brix og ikke sørgelige 32 :-) Mer om dette senere…

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Bigården min and tagged , by admin. Bookmark the permalink.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *