10. inspeksjon – Har det krøpet noen dronning, tro?

Nå har jeg kommet i rutine med å inspisere kubene mine på onsdager. Fordelen er at jeg slipper å tenke på dette i helgene når det er så mye annet som skjer. Ulempen er at det er litt mørkt når jeg sjekker biene (vanskelig å se egg osv), og kubene er fulle av bier siden alle er hjemme.

Det første jeg la merke til var at av gammel vane hadde satt stroppene helt ute ved kantene på topplistkuba mi. Problemet med dette er at jeg nå har en avlegger på ene sida, og flyhullet på denne var nesten helt stengt. Heldigvis hadde biene plass til å komme forbi

Det gamle bifolket i topplistkuba er stadig et tristere syn. Heldigvis ser produksjonen av droner ut til å ha stagnert. Jeg så ingen larver eller egg, og det var kun en håndfull lukket yngel. Men det var en lukket dronningcelle der. Denne blir det jo ikke noen dronning av, men en del av biene prøver tydeligvis enda å gjøre noe med saken.

I avleggeren forventet jeg å se fine lukkede dronningceller. Men den gang ei. Denne topplistkuba mi har jammen jammen gitt meg mye hodebry. Ved forrige inspeksjon, nøyaktig en uke tidligere, så så jeg tre dronningceller med larver i. To av dem så jeg kun små rester av, mens den siste som var kommet lengst sist uke så slik ut som vist på bildet. Det så ut for meg som om det var gnagd hull i den. Dette er jo veldig merkelig, for det mangler minst en dag på at det kan ha krøpet en dronning fra de cellene jeg så forrige uke siden ingen av dem var lukket.

Med mindre også dette bifolket har problemer, så er den eneste forklaringen at det har krøpet en dronning, og har det det, så må det ha skjedd fra en celle som var lukket forrige uke som jeg ikke så, samt at denne cella hadde en larve som var kommet lenger i utviklingen enn de jeg så. Dette virker ikke så veldig sannsynlig, men er eneste alternativ til dronningløs kube. For å være helt på den sikre siden satte jeg inn en ramme fra den vanlige kuba med egg i. I bytte fikk den den tommeste ramma fra avleggeren som kun hadde noen få celler med uklekket yngel. Jeg var temmelig nøye med å fjerne alt som kunne ligne dronningceller, selv om ingen så ut til å være i bruk. Jeg vil ikke lage noe svermekluss i den vanlige kuba. Neste uke får vi forhåpentligvis svaret på om kuba er dronningriktig eller ikke.

I den vanlige kuba var yngelkassa full av egg. Jeg så dronninga denne gangen også, og jeg blir alltid glad av å se henne.

De hadde ikke foretatt noe mer bygging av voks, så hovedtrekket er nok over for i år. Det er fortsatt et par rammer som mangler utbygging nederst i hjørnene. Heller ikke droneramma hadde noe ny voks.

I skattekassene begynner det å bli litt vekt, og cellene er mørkere ettersom biene omdanner nektar til honning. På bildet ser dere ramme med mest lukka honningceller. Skulle gjerne sett flere av dem, men det blir da noe honning i år. Jeg synes det er vanskelig å anslå vekta, men det blir da noen kilo.

2 thoughts on “10. inspeksjon – Har det krøpet noen dronning, tro?

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Lars Tore on said:

    Det er skikkelig kjekt å lese alle disse “bug” rapportene dine. Det gir en fin innblikk i en entusiastisk hobby birøkters hverdag. Så for oss som vurdere å ta steget er dette meget nyttig info. Stå på.

  2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

    Takk for det, Lars Tore! :-) Hyggelig å høre fra deg igjen!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *