Svermekontroll og røving

Dronningcelle

Da var ferien straks over og vi er hjemme igjen. Jeg var spent på inspeksjonen i dag siden jeg egentlig burde ha sjekket dem igjen et par dager etter at jeg inspiserte dem sist. Ferien satte en stopper for det.

Kuba jeg delte med snelgrovebrett så i grunnen bra ut. I kuba under brettet som hadde alle de gamle trekkbiene samt skattekassa hadde én lukket dronningcelle samt to nye med larver i. Det slo meg med en gang jeg så det at det var sjanseløst håpløst av meg å ikke merke plasseringen på den jeg lot stå igjen. Var det den jeg satte igjen, eller var de igang med en siste sverm?

Snelgrovebrettet

Etter å ha rådført meg litt med Ole Dag endte jeg med å ta sjansen på at det var den jeg hadde satt igjen. Det er nok det mest sannsynlige, og at den klekker i løpet av et par dager. De to andre cellene som var påbegynt drepte jeg.

Snelgrovebrettet har stått en uke, så jeg flytta flyhullet fra den ene siden av avleggeren til den andre. Under den gamle flyåpningen åpnet jeg til kuba under. Dermed får hovedkuben alle trekkbiene og avleggeren må lage seg noen nye. Bedre trekkstyrke på hovedkuben om de skulle finne noe lyng.

Voksavkappinger etter røving

Den andre kuba, som jeg tidligere har kallt den svake kuba, var i grei nok form. De var litt hissige enda, men ikke så mannegale som forrige uke. Forrige uke mistenkte jeg at røving var på trappene, så jeg strupa ned flyåpningen. Denne gangen var det noen voksforseglinger som lå på diagnosebrettet. Det betyr at det har vært noe robbing på gang.

Etter at jeg kom hjem kom jeg på at jeg kanskje burde tatt en kikk ned på selve bunnbrettet og ikke bare diagnosbrettet under dette, men man kan ikke tenke på alt. Uansett så så det ikke ille ut denne gangen. Bier kom inn med pollen, og skattekassene virka like tunge som tidligere. Jeg strupa ned flyåpningen ytterligere et par centimeter til de nå har igjen 2-3 cm. Får håpe de nå rir av alle robbeforsøk.

List med voks i topplistkuba

Jeg tok også en titt i avleggeren i topplistkuba. Jeg er mer og mer sikker på at jeg skal avsluttet det kaptilet i birøkterkarrieren min. Designet mitt fungerer rett og slett ikke. Idéen med at jeg skulle få plass til rammer under listene for å komme fort igang fungerte i så måte, men den er håpløs å jobbe med. På bildet ser dere en list med voks de selv har bygget. Jeg har prøv å merke av omtrent hvor stor en ramme er i forhold.

Problemet er at de fester voksen i alle retninger, og det er veldig vanskelig å ungå revner når jeg jobber med dem. Det hjelper ikke at jeg bruker mye tid på å løsne i kantene. Den er også så tung at jeg det er vanskelig å inspisere på begge sider. Det fungerer på voks som ikke er så tunge, men om de også har en del honning der så er de så tunge at jeg er redd får å gjøre noe som helst med dem i frykt for at alt skal kollapse. Det datt ned noe voks for meg denne gangen også.

Nei, jeg får innse at dette ikke var noe jeg skulle drive med og holde meg til vanlige kuber. Det er alt for mye jobb å lage en ny med annet design som også har isolasjon. Og jeg gidder ikke prøve uten isolasjon. Jeg likte en del av tankegangen til tilhengerne av topplistkuber, men jeg må si at jeg er mer og mer skeptisk etterhvert som jeg har har hatt bier en stund.

3 thoughts on “Svermekontroll og røving

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Kjell on said:

  Hei, ingen grunn, nei, til å finne opp hjulet på nytt!
  Vet ikke hva birase du har, men jeg anbefaler at du kjøper deg en ferdig para dr fra anerkjent dronningavler, da får du snille og gode bier.

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

  Med mindre det har skjedd stille dronningskifte som har gått meg hus forbi (dronningmerket forsvant gradvis før jeg merket på nytt, så et stille dronningskifte KAN ha skjedd), så er dette ei dronning som var datter av en meget god dronning og var kun to generasjoner fra avlsdronning fra birøkterlaget.

  Biene der var supersnille før, så jeg tror at røving osv har fått dem sinte.

 3. Pingback: Svermerier | Snusmumriken

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *