Fire inspeksjoner

Der var dronningen merket

Jeg vet ikke helt hvor denne våren har blitt av. Tida har flydd fra meg, og jeg har vært elendig til å blogge om birøkten i år. Jeg skal prøve å ta igjen for noe av det i denne bloggposten.

2. mai

For tre uker siden inspiserte jeg kubene igjen. Det var nokså kjølig (6-7 grader). Relativt tidlig fikk jeg øye på den umerkede dronninga mi. Jeg var ikke veldig på jakt etter henne selv om jeg alltid holder et øye åpent etter umerkede dronninger.

Fangingen og merkingen gikk fint. Men da jeg skulle få henne ut igjen virket hun sløv og treig. Først da slo det meg at det var litt kaldt i lufta, og jeg hadde vel venta litt lenge for at malingen skulle bli helt tørr før jeg slap henne ned til de andre biene. Det hadde kanskje gått 5 minutter.

Jeg sleit faktisk veldig med å få henne ned i kuba igjen. Hun gikk feil veg hele tiden (ikke så rart siden det gjerne var opp). Det har skjedd før, men det har alltid gått bra. Etter å ha slitt lenge begynte jeg å dunke på buret for at hun skulle dette ned på rammene. Det ville vel normalt vært litt risky siden hun kunne ha funnet på å fly, men hun var altså så sløv at jeg ikke anså det som så farlig. Men så skjedde det kjedelige at hun selvsagt fallt mellom rammene og jeg hørte hun datt ned på bunnbrettet.

Jeg var ikke så veldig bekymret for dette før jeg snakket med Ole Dag som anså det som mer risky enn meg at hun hadde blitt nedkjølt. Det farlige ville være om hun var så kald at hun ikke kom seg opp til varmen i kuba før det var for sent.

Det er ingen overdrivelse å si at jeg fikk meg en bekymringsfull uke i påvente av neste inspeksjon.

8. mai

Thibaud

Dagen var altså kommet for å få på det rene om den ene kuba var dronningløs. Med meg denne gangen hadde jeg Thibaud. Han er fransk og jobber i Norge et år. Han kontaktet meg i vinter etter å ha fått navnet mitt fra Norges Birøkterlag.

Thibaud tar en del av inspeksjonenDet har vært veldig artig å sammenligne birøkten i Norge og Frankrike, og han syntes det var artig å se på Norsk utstyr. Spesielt bunnbrettet fra Honningcentralen vekket interesse :-) Her tar han en kikk på en av rammene.
Dronninga i full fresDet jeg var mest spent på denne gangen var selvsagt om dronninga var i live. Allerede på andre ramme så vi henne. Det er alltid artig å finne dronninga, men denne gangen var det ekstra flott å se henne!
Hvitveis i bakken opp til kubene

18. mai

Endelig var første skikkelige vårdag her. Det var sent på kvelden og sola hadde akkurat gått ned. Jeg måtte stoppe og ta bilde av all hvitveisen på vei opp til kubene. Med slike omgivelser er det fint å være birøkter!

Fint utover Maridalsvannet

Før denne inspeksjonen hadde jeg for andre uke på rad bekymret meg kraftig. Etter å ha snakka med Ole Dag igjen skjønte jeg at jeg var rimelig seint ute med å gi bedre plass i kubene.

Når jeg ser tilbake på det og sammenligner med tidligere år er det ufattelig at jeg ikke utvidet før. Den ene kuba sto på 8 rammer og den andre på 7. Mai hadde vært kald og grå, så jeg hadde vært veldig forsiktig med å utvide, men dette var alt for seint.

Det jeg selvsagt lurte på nå etter at det hadde vært noen fine dager, var om kuba ville være full av dronningceller siden de nok opplevde plassen som for dårlig. Heldigvis var det ingen dronningceller i noen av kubene. Men det var ikke mye plass for dronninga å legge egg heller, så nye rammer kom i grevens tid.

Jeg utvida med 10 rammer i begge kubene. Yngelkassa fikk droneramme og ellers rammer slik at den nå hadde 10 rammer. Så la jeg avispapir over og en skattekasse med like mange rammer som yngelkassa hadde da jeg kom (dvs. 7 og 8, og resten pakkvegger). Med avispapir imellom så kunne biene selv velge når de ville utvide. Så snart de føler at plassen er liten vil de gnage vekk avispapiret. 10 rammer hadde byggeanvisning, 8 var relativt lyse ferdigbygde tavler fra i fjor. De to siste rammene var dronerammer.

Rester av avispapiret biene har gnagd vekk

23. mai

Det første jeg så da jeg kom til bigården var rester av avispapir foran kubene. Biene hadde altså satt pris på den ekstra plassen.

Heller ikke denne gangen var det noen svermeceller i kubene. Utvidelsen hadde altså ikke kommet så fatalt seint at de forberedte sverming.

Avisen var helt gnagd vekk

Jeg blir like fascinert hver gang jeg ser hvor eksakt de kutter papiret. Alt de har kommet til var gnagd vekk.

Avisnedfallet på diagnosebrettet delvis fjernet

Når en har brukt avispapir slik bør en sjekke diagnosebrettet dersom det står i. Det blir nemlig fullt av avgnagd avispapir.

Ferdig utbygd tavle

Den sterke kuba hadde bygget ut 6 tavler, mens den svake hadde bygget ut 2 (men så vidt begynt på et par til).

Jeg synes det er like fantastisk hver gang: Man setter inn en byggeanvisning, og uka etter er ramma der ferdig utbygd med utallige perfekte sekkanta celler.

Som en oppsummering av året så langt så kan man vel si at den startet dårlig, men at jeg fulgte opp enda dårligere. Første sesongen syntes jeg at jeg rota noe forferdelig. I fjor syntes jeg at ting begynte å gå ganske bra (bare en nesten-sverming, men jeg fikk redda den fra sverming). I år skjønner jeg at det tar mange år å bli erfaren. Bare en liten endring i været i forhold til de to andre årene, og vips gjør jeg et par håpløse nybegynnerfeil. Men flaks skal man ha; for det har ikke gått galt så langt.

Jeg har hatt mye bekymringer denne sesongen, men det er vel på sett og vis noe av det som gjør det litt spennende også: Hvordan står det til i kubene neste gang? har det gått helt galt? Været har virka bra, men har det kommet noe særlig i skattekassene?

Jeg har vært elendlig til å blogge i år. jeg skal prøve å skjerpe meg. Men det er heldigvis flere enn meg som blogger om birøkt her i Norge. En enkel måte å følge med på dem alle er å ta turen innom bikuben.org hvor de siste bloggpostene fra forskjellige birøkterblogger i Norge er listet opp. Jeg har i hvertfall stor glede av å lese om andres birøkt.

 
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *