7. inspeksjon – har jeg en eggleggende arbeider tro?

Det var en veldig varm dag på lørdag inne i bidrakta. Gradestokken viste 25 grader i skyggen, men det føltes langt varmere inne i drakta. Tidligere i sommer har jeg ofte tenkt at jeg gjerne hadde bytta jobb med Ole-Dag så jeg kunne se mer til finværet. Denne dagen innså jeg at det har sine fordeler å jobbe i et kontor med ait condition :-)

Den vanlige kuba går veldig bra. Det var ingen dronningceller i kuba, men det hadde begynt å fylles opp i yngelrommet av nektar. Jeg var derfor litt redd for at dronninga skulle få liten plass, og siden det var så bra trekk og kassene nå begynner å få tyngde, så satte jeg på en kasse til: Jeg flyttet 2. kasse over dronninggitteret, og erstattet den med en ny kasse med 5 byggerammer og 5 utbygde. Denne kuba er dermed oppe i fire kasser.

Jeg har jo lite erfaring, så det er mulig fire kasser er for mye, men jeg så nektar i veldig mange av cellene, og det så ikke ut til at dronninga hadde mye plass igjen, så jeg sjanset heller på å sette på en kasse for tidlig enn for sent. Så varmt og fint det er nå så er ikke sjansen stor for at kuben vil slite med så mye rom heller.

Det betalte seg veldig å ha merket dronninga denne gangen. Siden dronninga måtte holdes under dronninggitteret måtte jeg vite hvor hun var. Med den fine gule flekken sin var det ikke så veldig vanskelig å finne henne. Jeg trengte nesten ikke å bruke røyk, for biene var veldig snille. Dermed gikk dronninga også rolig på tavla.

Topplistkuba mi sliter fortsatt. Forrige uke satte jeg inn to rammer fra den andre kuba; en med lukka yngel, og en med egg. Jeg forventet å finne ramma full av dronningceller, men den gang ei. Denne kuba fortsetter å overraske. Det hadde begynt å krype noe yngel fra ramma med lukka yngel, og fra den med egg var det nå fullt av larver samt en del lukka yngel.

Det var så vidt jeg kunne se ikke bygget ut noe mer voks siden sist. Dette er ikke overraskende for ei kube som har en unormal situasjon. Det som derfor overrasket meg var at biene kom inn med pollen. Den ene ramma var full av pollen.

Til slutt kom trolig svaret på tilstanden i kuba. En av arbeiderne har nok trolig begynt å legge drone-egg. Nederst på den ene ramma kunne jeg endelig se noen egg. Egg har jeg sett etter i to-tre uker, og først ble jeg veldig glad. Men så fikk jeg se at det var to egg i noen celler, og så fikk jeg se noen celler med så mye som fem. En fersk dronning kan de første dagene ha litt problemer og legge mer enn ett egg i cella. Dette slutter hun med etter noen dager. Men siden det er så veldig mange dager siden jeg så egg sist betyr det at det i tilfelle måtte ha vært en ny dronning som la egg, og ikke en gammel. Etter kalenderen stemmer dette dårlig, for det har gått veldig mange dager siden jeg så egg sist.

Forklaringen er derfor trolig at en av arbeiderne mine har begynt å legge egg. Disse eggene er drone-egg, og siden de legges i vanlige arbeiderceller er plassen dårlig. Om en ukes tid vil jeg nok derfor etter all sansynlighet se lukket yngel med bulende topp, eller såkalt pukkelyngel. En ting som taler imot dette er riktignok at eggene så ut til å ligge helt i bunnen. Eggene fra en arbeider ligger som regel mot kanten siden hun ikke kommer langt nok ned med bakkroppen. Denne kuba vil ikke slutte å gi meg rare signaler. Igjen bekrefter biene altså at de ikke leser faglitteratur om bier.  Det synes jeg de bør begynne med!

Det siste snodige jeg så i denne kuba var en stor dronningcelle. Denne var ikke bare stor, den var veldig stor. Ole-Dag fortalte meg senere at det hender at biene bygger dronningcelle på droneegg i kuber uten dronning, og disse blir ofte veldig lange. Cella ser dere på bildene over og til høyre, både fra siden og fra undersiden. Cella ser i tillegg gnagd opp. Den har ikke rene kanter som celler som ikke har vært lukket har. Dette skjønner jeg heller ikke hvorfor er tilfelle.

Ved siden av denne cella er en mer normal men ikke lukket dronningcelle.

Jeg lurer på hvor snål denne kuba egentlig er. At det har skjedd rare ting i den er helt klart, men hvor mye av forvirringen skyldes min lave kompetanse og mitt mangelfulle sammenligningsgrunnlag? Ikke godt å si. Uansett har jeg lært mye av å ha en slik rar kube siden jeg har måttet sette meg inn i mange nye ting. Den andre kuba har jo gått helt på skinner og ikke gitt noen store utfordringer.

Så kommer det store spørsmålet. Hva gjør jeg så med denne kuba? Om jeg ikke gjør noe så dør den ut over sommeren. Lærebøkene sier at om man har en eggleggende arbeider så må man slå den sammen med en dronningriktig kube. Noen sier i tillegg at man bør kvitte seg med denne arbeideren ved å riste ut alle biene på bakken. Trekkbiene finner tilbake, mens den eggleggende arbeideren og husbiene som aldri har vært ute aldri finner tilbake.

Nå har jeg ingen kube å slå den sammen med. Det nytter ikke å slå den sammen med den andre kuba siden de har helt forskjellige systemer. Mitt eneste alternativ er derfor å lage en ny avlegger fra den andre kuba. Etter en lengre samtale med Ole-Dag kom vi fram til at dette nok var mitt beste alternativ. Det begynner å bli lovlig seint å gjøre dette nå, og jeg vil jo svekke den andre kuba en del. Det vil nok ikke knekke den andre kuba, men merkbart blir det nok selv om jeg fortsatt tror på en bra avkastning. Det hadde vært en kjempefordel om jeg hadde hatt tilgang på rammer med lukkede dronningceller, men det har jeg dessverre ikke. Dette betyr at dene kuba ikke vil være eggleggende før langt ute på sommeren. Noe honning fra denne kuba blir det nok derfor ikke snakk om. Men forhåpentligvis rekker de å bli sterke nok til å innvintres.

Jeg tar derfor i og flytter over 10 rammer fra den vanlige kuba nå på onsdag. Dette setter nok en effektiv stopper for all eventuell svermetrang fra denne kuba, og det er nok en fordel. Jeg går dermed ned i 3 kasser igjen på den vanlige kuba. Avleggeren setter jeg i enden av topplistkuba mi. I hver ende har jeg flyhull, og ved å åpne hullet på motsatt side av flyhullet til bifolket som er i nå, så blir det ikke surr ved inngangen.  Bifolkene blir adskilt med skillevegger.

Når denne kuba endelig kommer igang, så er trolig den andre kuba helt på bærtur med mye droner. Jeg får ta vurderingen når den tid kommer om jeg skal drepe alle sammen eller slå dem sammen med avleggeren. Målet nå blir å kunne overvintre et skikkelig bifolk til over vinteren. Vi får se hvordan det går…

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *