Slynging

Fredag to jeg meg fri fra jobben for å være slyngel for en dag; dvs. for å slynge honningen min. Tre bifrie kasser sto klare med rammer som skulle virvles rundt i en metallsylinder. Etter at små barnehender var behørlig ute av rekkevidde (les; sendt i barnehagen), var unnstakstilstanden på kjøkkenet et faktum. Med dekkplast over hele gulvet og voksduk på bordet kunne slyngingen starte.

I fjor sleit jeg en del med slynga. Dette er en torammers håndslynge som er kjøpt på HC. Rammene ville ikke sitte på plass. De er ikke laget spesielt for norske rammer, og rammene satt liksom litt løst i kurven. Resultatet var at jeg måtte starte mange ganger før rammene satt skikkelig på plass. Ved alle de mislykkede forsøkene der rammene sklei ut av posisjon rista og hoppa slynga voldsomt.

Ramme i slynga festa med strikk

Ramme i slynga festa med strikk

Løsningen i år var å bruke syltestrikk.  Strikken holdt ramma fast i kurven i den innledende fasen inntil sentrifugalkrafta holdt ramma på plass.

Dette fungerte utmerket.  Med så enkle midler reduserte jeg arbeids- og irritasjonsmengden betydelig. Å snu rammene osv. gikk som en drøm.

Honningen var litt skjevt fordelt.  Den ene kassa hadde 15 kg. honning.  De to to andre hadde henholdsvis 7 og 5 kg.  Jeg glemte dessverre å merke meg hvem av dem som hadde vært på avleggeren, men jeg tror det var den med 5 kg.

Jeg trodde før jeg høsta at jeg ikke fikk noe som helst fra avleggeren, men det var en del åone celler med honning i.  Dette er jo i seg selv skummelt i forhold til vannmengde.  I fjor investerte jeg i et nytt refraktometer som jeg kan måle vannmengden i honningen med. Jeg burde ha kalibrert det i år før jeg tok det i bruk, men jeg oppdaget at vi var tomme for olivenolje.

Skrelling av voks med voksgaffel

Skrelling av voks med voksgaffel

Jeg foretok mange målinger, både direkte i cellene og i det som lå i bunnen av slynga.  Alle målingene var gode.  Jeg sammenlignet målinger fra flere åpne celler med målinger fra lukkede celler.  Forskjellen var minimal.  Dette stemmer med inntrykket mitt med at de har åpnet flere celler som har vært lukket og forsynt seg med honningen her.  En del av de halvfulle cellene har kanskje vært lukket tidligere.

Erfaringen fra i fjor var generelt at honningen nødvendigvis ikke mangler tørking selv om cellene er åpne.  Dersom trekket stopper før cellene er fulle, så flytter de ikke nødvendigvis ferdig honning over i andre halvfulle celler slik at man får fulle celler før man høster. Et refraktometer er dermed den eneste sikre måten å vite om man er på riktig side av grensen med mindre man kun slynger rammer der minst 80% av cellene er lukkede.

En del av rammene mine begynner å bli mørke nå og er klare for å byttes.  Jeg kom litt på hæla i år, og fikk ikke bygd ut så mange rammer som jeg hadde tenkt.  Ikke passet det å fôre inn biene på nye rammer heller (det er yngel i samtlige rammer).  For å rette på dette skal jeg begynne mye mer offensivt til våren og bytte mye neste år.  Det går jo utover produksjonen, men det gjør ingen ting.

Jeg kjenner meg selv rett:  Når våren kommer har jeg dårlig tid.  Derfor skal jeg ta meg sammen og smelte inn rammer i høst og vinter og ha minst 10-15 rammer ferdig innsmeltet til våren kommer.  Da burde det være mulig å få bygd ut en del.

Jeg er veldig fornøyd med årets resulatet på 27kg. Det er mer enn en fordobling fra i fjor. I fjor starta jeg med en vanlig kube og en topplistkube. I år starta jeg med en kube (den andre overlevde ikke vinteren). Ole-Dag sa at man pleide å regne honningsnittet pr kube i forhold til utgangspunktet. Min delte kube regnes derfor som én i denne sammenhengen. Da er 27 kg bra. Jeg hadde vært fornøyd med 13 kg også :-) Det er biene som er interessen, ikke honningen, så dermed er jeg temmelig avslappa med tanke på resultatet. Det er luksusen med å være hobbyrøkter :-)

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Bigården min, Utstyr and tagged , by admin. Bookmark the permalink.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *