Inspeksjon – gråvær og hissige bier

På sommerferiens siste dag var det på tide med en ny inspeksjon. Det var halvannen uke siden sist.

Ved forrige inspeksjon registrerte jeg at det hadde minket en del på honningreserven til avleggeren. For andre gang flytta jeg over ganske fulle honningrammer fra den gamle kuba. Det har vært stort sett gråvær, men med noen få ganske gode dager på de 11 dagene siden sist. Jeg forventet å se ganske små reserver i avleggeren. Men det var faktisk ikke tilfelle.

De hadde brukt noe av honningen jeg flyttet over, men det meste var faktisk urørt. Jeg tror faktisk jeg totalt sett har økt noe, men det er vanskelig å si siden det meste var uforsegla.

De yngler fortsatt ganske mye, og jeg sjekket de fem bakerste rammene. Alle hadde yngel. De siste fem orket jeg ikke å sjekke siden biene var så utrolig gretne.

Gjørme bak kuba

Gjørme bak kuba

Gråværet har satt flere spor enn redusert utbytte. Kubene står på en liten rygg som smalner av i ene enden. På den smale enden står avleggeren som dermed har minst plass av de tre (jeg har en topplistkube uten bier i også). Jeg valgte å sette den der siden det ikke er så mange flate områder å ta av. Og de andre flate alternativene er gjerne i set søkk, og det er et dårlig alternetiv i fuktig vær. Derfor står den på ryggen den også.

Dette gjør det vanskeligere å jobbe med kuba siden jeg ikke kan stå på samme nivå som kuba. Jeg må rett og slett stå i en liten bakke. Dette gikk greit tidligere i sommer, men det har blitt verre og verre utover i juli ettersom været har vært så vått. Nå er bakken redusert til gjørme. Jeg prøvde å jobbe fra siden istedet, men det fungerte liksom ikke.

Bier over alt

Bier over alt

Den vanlige kuba går også bra. Det er fortsatt en del honning igjen selv om juli har satt sine spor. Inspeksjonen av andre skattekasse gikk fint, for der var det ikke så mange bier selv om jeg allerede her skjønte at denne kuba ikke ville bli noe enklere enn avleggeren bare jeg kom til yngelrommet. Første skattekasse var en del verre. Inne jeg kom til yngelkassa sloknet røykpusteren min. Jeg hadde nok en gang slurva med å fyre den opp siden jeg liksom skulle være så rask.

Yngelkassa var rett og slett ille å jobbe med. Det begynte nå å regne, men i ren trass gadd jeg ikke å fyre opp igjen røykpusteren igjen. Jeg inspiserte alle ti rammene mens biene hamra på visiret. Alle ti rammene hadde yngel, og jeg så yngel i alle stadier, selv om det virka som om det var litt på hell. Denne ser ut til å kunne innvintres meget bra.

Det verste med å ikke ha røyk er når jeg skal sette sammen igjen kuba. De hissige biene popper ut igjennom alle åpninger, og det er ikke så lett å overbevise dem om å flytte seg før jeg setter ned kubedelene. En ting er dronninggitteret, men skattekassene veier ikke så rent lite, og jeg er ikke så skrekkelig høy at det gjør noe. Etter å ha lirka en stund mista jeg tolmodigheten og slapp enkelt og greit ned siste skattekasse så jeg hørte det knitre i knuste bier rundt hele kuba. Der gikk det med en del. Neste gang skal jeg ikke slurve slik med røyken. Jeg lover.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Bigården min and tagged , by admin. Bookmark the permalink.

7 thoughts on “Inspeksjon – gråvær og hissige bier

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Kristian on said:

  Du bør prøve å få tak i noen snille og tavlefaste bier. Det er det jeg har fått en del av i sommer, og det er så stor forskjell at jeg ikke hadde trodd det selv. Biene kommer ikke opp på kanten av kasse som på bildet ditt, de stikker ikke så lett(derfor kan man slippe å ha på seg hansker ofte), og de svermer ikke så lett. Mye mindre jobb, og mye hyggeligere.

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

  Jeg har jo bare hatt disse biene, så jeg kan jo ikke sammenligne med andre bier. Men jeg vil bare understreke at de ikke alltid er slik. Har jo vært dårlig vær og jeg brukte lite/ingen røyk. Dronninga er ett eller to ledd fra avlsdronningene fra Birøkterlaget mener jeg. I vår var de supersnille, selv uten røyk.

  Gjør aldri biene dine slik i dårlig vær?

 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Kristian on said:

  De biene som er snille hos meg, og de jeg har sett hos andre, er snille selv om det ikke er bra vær. Det er først når det er dårlig vær at man ser hvordan gemyttet er. Eller man kan prøve å irritere dem ved å banke litt på toppen av tavlene og se om det skjer noe. Det er selvsagt noe variasjon. Jeg har også sinte bier, og de var jo snille i sommer når det var fint vær og trekk. Til neste år skal jeg ikke ha en eneste sint bie, håper jeg.

 4. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

  Interessant. Jeg skaffer meg vel minst en ny dronning neste år, for den eldste av de to trekker på åra. Får vel se til neste høst om det er en endring :-)

 5. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 ole dag on said:

  den elste dronninga de er datter fra ei av avlsdronningene fra nbl. Faktigst den beste avlsdronning jeg har kjøpt fra nbl noen gang og den gav mange fine døttre. Skal like å se de biene som ikke hisser seg opp i dårlig vær og røktern ikke bruker røyk og sjekker alle kassene også begge yngelrommene.

 6. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

  Ja, det er jo tullete å slurve med røyken så sent på året. Skal altså ikke slurve med den får det er vårvær og biene er snille igjen :)

  Grunnen til at jeg sjekker yngelrommet så nøye er forøvrig siden jeg prøver å se hvor langt unna jeg er å kunne vinterfôre dem. Jeg høster vel inn om en eller to uker, men de er neppe ferdig med ynglinga da slik det så ut nå. Så dermed blir det vel småfôring igjen i år også. Jeg splitta jo dem nokså sent, så de yngler vel mer nå enn normalt så sent på året.

  Men je gmå bytte dronninga jeg fikk av deg neste år tenker jeg. Men får se om jeg kjøper ei, eller om jeg bare friparer som med den andre. Den nye ser ut til å legge bra med egg i hvertfall. Veldig fine yngelrammer.

 7. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Kristian Eriksen on said:

  Idag har jeg åpnet en avlegger sammen med min 4 år gamle datter. Overskyet, ganske varmt 17 grader. Uten røyk eller slør. Bare i t-skjorte. Jeg tok video av datteren min holde noen tavler med bier. Vil noen se video av snille bier kan jeg prøve å sende på mail. Bare skryt da, men det er artig og se at biene ikke tenker på å stikke.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *