Inspeksjon – Røyk og honning!

Sesongen er så definitivt på hell.  Om dette året ligner på det forrige, så blir det lite lynghonning på meg. Dagens situasjon bør derfor kunne si noe om honningåret.

Biene var ikke overvettes fornøyd med meg i dag heller, men det gikk særdeles mye bedre likevel. Denne gangen hadde jeg med meg røykpusteren igjen, siden været har gjort underlaget fuktig igjen.

Jeg tenkte jeg skulle teste å bruke gassbrenneren min for å få fyr på Apicalm-pelletsene fra Honningcentralen. Mener det var Lars Tore som gjerne skulle ha meg til å teste det. Jeg synes det fungerte bare sånn halvveis. Problemet lå i å få flammene inn i brennkammeret. Uten innleggsboksen som Rauchboy har hadde det nok neppe gått så bra. Flammen slukket bemlig konstant om jeg holdt den ned i boksen. Det ble for lite luft. Så prøvde jeg istedet å holde flammen på siden av innleggsboksen mens boksen var ute. Det tjente mer til å få boksen rødglødende enn til å få fyr på pelletsen. Det som fungerte best var å ha innleggsboksen nedi røykpusteren og pumpe som en gal mens jeg holdt flemmen mot ene siden. Tross dette tok det tid å få fyr, så jeg er nok tilbake til kombinasjonen strie og pellets neste gang.

Biene var som sagt like oppfarende. Å riste en ramme med bier gikk kjempefint i vår. Nå endte jeg med en sky av viltre bier i lufta. Men røykpusteren hadde helt klart sin betydning likevel. Jeg fikk jaga biene nedover før jeg begynte å rote i boksene slik at færre fløy opp, og så hadde de ikke minst betydning før jeg skulle sette boksene på plass. Nå drepte jeg kanskje bare fire-fem bier og ikke 50 hver gang jeg satte en kasse på plass igjen.

Det blir mer honning i år enn i fjor. Mine beregninger i fjor var ikke så bra, så jeg skal ikke prøve meg på så veldig nøyaktige mål denne gangen. Men øverste kasse på den gamle kuben var nesten full. Nesten 2/3 av rammene var forsegla tenker jeg, og resten av cellene virka ganske fulle. Kassa var også steintung. Jeg gruer meg allerede til å bære dette ned igjen til bilen når det skal høstes. Jeg kan ikke få understreket nok hvor fint det er å ha mulighet til å kjøre helt frem til kubene eller evt. ha en tralle. I skogen der jeg er funker ingen av delene.

Den andre skattekassa hadde kanskje 1/3 forsegla, men det var mer honning enn som så selv om kassa var litt lettere.

Det var ikke mye honning i yngelkassa siden jeg har flytta opp en del selv, og biene faktisk også har gjort det. Droneramma var for et par uker siden full av nektar. Nå var den full av droneyngel (som jeg skar ut). Ellers hadde den nye dronninga lagt en del egg.

Men den nye dronninga må nok se seg slått av den gamle som går i avleggeren. Hun legger egg som en maskin. Det er veldig artig å plukke opp rammer hvor man har forsegla yngel kant-i-kant på hele ramma.

Avleggeren har selvsagt langt mindre honningtavler. Men noen kilo var det nok. Men siden været og trekket ikke er det beste så flytta jeg for sikkerhetsskyld en full ramme over fra den gamle kuba. Jeg er ganske sikker på at det ikke var nødvendig, men det er jo knekkende likegyldig for innhøstingen hvor honningen står (om ikke avleggeren skulle bli røvet fra en ekstern kube, da :-) )

Nå er det straks sommerferie, men jeg regner med jeg greier en ukentlig inspeksjon likevel.

2 thoughts on “Inspeksjon – Røyk og honning!

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Thomas on said:

    masse god lesing her :) takk

  2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

    Takk for det, Thomas! Er du birøkter allerede, eller planlegger du å bli det?

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *