Inspeksjon – Ingen egg men snodige dronningceller

Maurene tar biene

Maurene tar biene

Det er nå to uker siden jeg splitta kuba mi. Denne helgen håpet jeg å se egg i den gamle kuba fra den nye dronninga.

Siden det nå begynner å bli tørt bestemte jeg meg for å droppe røykpusteren.  Det har jeg gjort flere ganger før og det har stort sett gått greit.  Denne gangen var de imidlertid ganske sure.

Jeg pleier å starte hver inspeksjon med å sitte et par minutter og kikke på flybrettet.  Da får jeg inntrykk av hvordan trekket er, hva slags pollen de drar inn osv.  Det pleier alltid å gå bra å sitte rett ved, selv med ansiktet 30cm unna.  I helgen var de imidlertid sure og likte ikke at jeg satt så nærme.

Jeg la merke til at en del bier lå på bakken og sloss med maur.  Det var nok tungt lasta trekkbier som har havnet på bakken, og som da sliter med å komme seg opp igjen siden maurene kaster seg over dem.  Jeg begynner å bli svært lite glad i maur.

Avleggeren går greit.  Jeg fant egg der, om enn ikke så mye.  De hadde fyllt igjen mye av yngelrommet med nektar.  Selvsagt hadde jeg glemt å ta med meg en ny kasse som jeg hadde gjort klar, så dermed lå det allerede her an til en ny tur dagen etter.

I gamlekuben håpet jeg å se egg.  Det gjorde jeg ikke, og jeg sjekket svært nøye.  Biene  var grisehissige.  Jeg sprayet vann på dem, og det hjalp marginalt, og jeg savna virkelig røykpusteren.   Dette kombinert med en temperatur på over 30 grader bidro ikke akkurat til en kosetur i bigården.  Noen ganger er det greit å bare ha et par kuber :-)

Men det var altså ingen egg der, og selv om jeg virkelig håpet å se det, ville det i seg selv ikke vært  noen krise.  Det kunne gå enda en uke før jeg hadde en eggleggende dronning.  Det som gjorde meg svært utilpass var at jeg så noen dronningceller i kuba!  Dette forvirrer meg veldig, for de kunne umulig ha arbeideregg å lage cellene på forrige uke!  Og i følge Ole-Dag (som jeg selvsagt ringte for å konsultere) var det for tidlig å få en eggleggende arbeider.

I cellene var det larver, så noe rart holder de på med.  Men hva?  I etterkant slo det meg at dronningcellene var litt små.  Jeg fjernet selvsagt disse cellene.  Det er visst ikke noe håp om at jeg får se en eggleggende dronning neste uke.

Merka ramme med egg

Merka ramme med egg

Uansett var det eneste fornuftige å gjøre å sette inn ei ramme med egg fra den andre kubene.  Er de dronningløse vil de starte byggingen av dronningceller.

Jeg måtte som sagt tilbake dagen etter for å sette på en kasse til i avleggeren.  De fikk fire rammer med byggvoks, og 6 ferdigbygde.  Jeg flytta noen rammer og et par med nektar opp, og erstattet med tomme rammer.  Nå skal dronninga ha litt å boltre seg i.  Trekket burde være såpass bra nå at de skulle bygge ut anvisningene greit.

Jeg sjekket ramma med egg i gamlekuben, men de hadde ikke begynt å bygge dronningceller enda.  Det blir derfor svært spennende neste uke hva jeg finner i kuba.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *