Svermetrang og kubesplitting

Svigers tar bilder

Svigers tar bilder

Det har gått en stund siden forrige innlegg.  Men det har skjedd en del i bigården. Utover dette har jeg vært nedsylta av forkjølelse og ikke akkurat prioritert blogging.

Forrige helg hadde jeg med meg svigers i bigården.  Alltid morsomt med besøk i bigården.

Dagen ble imidlertid litt annereledes enn jeg hadde regnet med.  Jeg hadde ikke fått med meg noen tegn på sverming helgen før, men da jeg åpnet kuba denne gangen var alle tegn på sverming tilstede.  Det var proppa fullt av svermeceller.  Det var kun noen helt få egg, og det var ikke bygget noe i droneramma.

Åpen Celle (Foto: Per Sundby)

Åpen Celle (Foto: Per Sundby)

Lukka celle (Foto: Per Sundby)

Lukka celle (Foto: Per Sundby)

Jeg har brukt en del tid tidligere på å finne dronninga i denne kuba, men nå var det virkelig tid for å finne henne.

Denne dronninga meka jeg i fjor, men merkinga begynte å falle av.  Dumme meg tenkte at jeg kunne merke henne bedre til våren, men da våren kom siden det var for kaldt til å tulle for mye nedi kuba, men så kom våren og merkina var helt borte.

Jeg brukte nokså lang tid på  å finne henne, men det var helt håpløst.  De er jo nokså mange i kuba på denne tiden.  Dessuten blir jo dronninga en del mindre før sverming siden hun slutter å produsere egg.  Dette gjør det lettere for henne å fly ut med svermen.

Det var altså bare en ting å gjøre.  Sile kuba.  Da tar man en ny kasse på bunnbrettet.  Setter en kasse med et par-tre rammer i oppå.  Over dette dronninggitteret og så en ny tom kasse.  Så tar man én og én ramme og børster alle biene ned i kassa.  Så bruker man røyk til å tvinge biene ned gjennom gitteret.  De fleste går ned, mens en liten mengde går opp langs kassewveggene og opp. Dronninga og dronene kommer ikke gjennom gitteret og man kan dermed finne henne.

Disse ekstra kassene hadde jeg selvsagt ikke med meg.  Dessuten har jeg lenge planlagt å splitte kuba, så jeg trengte utstyr for en ny også.

Dermed ble det ny tur til kvelden etter at jeg hadde funnet frem utstyret og skrudd sammen en kubekrakk.  Jeg begynte å få en ganske dårlig form av forkjølelse, og jeg må si at jeg har gjort morsommere ting enn å sile kubene sent på kvelden (ca. 2030) mens alle biene var hjemme.

Biene var faktisk nokså snille.  Alle biene som jeg jager ned i kassa under rømmer også denne pga. røyken og går ut av flyhullet og opp på kuba på utsiden.  Det blir nokså mye bier, for å si det mildt.  Jeg prøvde meg på denne operasjonen i fjor også.  Jeg var nokså mye mer avslappet denne gangen.  Det hjelper å ha et år på seg.

Dronninggitter med dronesluse

Dronninggitter med dronesluse

Lang hustorie kort.   Jeg fant dronninga, men mista henne.  Hvordan er det mulig?  Joda, hun er for det første veldig rask.  Dessuten er hun ganske liten på før sverming.  På det korte øyeblikket jeg snudde meg bort og satte fra meg brenneren og henta dronningfangeren, altså 5-10 sekunder, så hadde hun kommet seg unna.

Akkurat da var det ganske få bier på veggen, så jeg er nokså sikker på at hun ikke kom seg vekk der.  jeg skjønte absolutt ingen ting en god stund, og kikket og kikket.  Men plutselig slo det meg: Premieidiot!!  Jeg hadde satt dronninggitteret med feil side opp slik at droneslusa var opp.  Denne slusa skal gjøre det mulig for evt. utklekkede droner i skattekassene å komme seg ut.  Men dronninga sto ca. 5-10 cm. unna denne og kom seg nok ut her.  Det var bare å pakke sammen og dra hjem.  Hun satt sammen med en gedigen klase med bier.

Dagen etter var det ny tur etter jobb.  Denne gangen gikk det mye bedre.  Jeg fant henne, men denne gangen var jeg forberedt.  Dronningfangeren hadde jeg i lomma.  Men det var så vidt denne gangen også.  Hun var på full fart opp den ene veggen da jeg fanget henne.

Merkeburet

Merkeburet

Merketusjen var litt lei, så jeg sleit litt med å merke henne, men det ble et bra merke til slutt.

Som dere ser på bildet så flokket det seg fort bier rundt dronninga.

På den nye kubekrakken satte jeg en kasse med fire tavler med yngel.  Resten var tomme tavler, samt et par rammer med en del fôr.  Her slapp jeg gamledronninga nedi.  For å få med noen flere bier rista jeg nedi en del av klasen utenfor kassene jeg sila i.

Målet er at kuba ikke skal bli for svak, men de må være få nok til at dronninga ikke finner på å fly ut med noen sverm.  Alle trekkbiene går tilbake til gamlekuba hvor jeg etterlot to kasser hvor alle dronnincellene var fjernet bortsett fra en av de forseglede.

Formen har som sagt vært nokså laber denne uka, så jeg har ikke vært oppom enda.  Det skal jeg imidlertid i morgen.  Det blir veldig spennende!

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *