2. inspeksjon

Da var det på tide med andre inspeksjon

Flybrettet på den vanlige kuba

Flyhullet til topplistkuba

Det var trafikk ved begge kubene. En del av biene fløy inn med pollen, noen med gult pollen, men en del med lyst beige eller gul-hvit pollen. Det gule er trolig fra selje. Det lyse vet jeg ikke helt, kanskje hvitveis eller noe annet løvtre?

Forrige uke ga jeg begge kubene for siden jeg ikke ante noe om fortilstanden. Den vanlige kuba hadde tatt ned veldig lite. Kanskje så lite som en tredjedel. Det var ledig plass i rammene, så det betyr nok at det har vært et ok trekk så biene som biene har foretryukket. Da har de ikke sultet i hvertfall.

Topplistkuba hadde tatt ned mer enda de er færre. Der var det et sted mellom 1/3 og halvparten igjen. På bildet ser dere bunnen. Det var ikke mange bier som hadde druknet her, og langt færre enn i HC-masseforeren som står på den vanlige kuba. Det må jeg si meg temmelig fornøyd med. Idéen min med å bruke biter av bobleplast som TV-en i sin tid kom pakket inn i viste seg å fungere utmerket. Dersom biene faller nedi kan de kravle opp på dette igjen. Jeg har andre steder hørt forslag om gress eller halm, men disse vil etter en tid synke. Isoporbiter er en annen mulighet.

Det sto bra til med den vanlige kuba. Jeg synes det er vanskelig å bestemme bistyrken når de ikke dekker hele rammer, men jeg vil tippe 5-6 kanskje. Det var mye forseglet yngel, og jeg kunne finne dette på 5-6 tavler (men ikke like mye på alle). Det var på de fleste fint og jevnt dekket med få “hull”. Jeg kunne ikke se egg, men det var trolig fordi det var for mørkt siden sola hadde gått bak en sky. Jeg så både larver og lukkede celler. Dronninga så jeg ikke under hele inspeksjonen.

Jeg fant derimot lite forseglet forceller. Det var en del pollen rundt omrking, og en del ikke-forseglet for, men som sagt lite forseglet for. Hvor mye plass de dermed har i praksis synes jeg var veldig vanskelig å bestemme. Jeg hadde med meg en skattekasse og ti rammer hvorav tre var uutbygd. Denne satte jeg ikke på da jeg tror det var for tidlig.

Noe jeg ikke har tenkt på som Ole-Dag tipset meg om var å bruke skattekasse med pakkrammer slik at man har færre enn 10 rammer. Da er det ikke fullt så farlig å sette det på tidlig. Et annet triks er å sette første skattekasse på under yngelrommet uten dronninggitter. Dermed går dronninga i to kasser og får bedre plass, samtidig som yngelen sitter øverst når kassa kommer på hvor varmetapet er mindre.

Topplistkuba var som forventet en god del svakere. Tre-fire av listene hadde yngel, men ikke så mye og så tett som den andre kuba. På bildet ser dere en av listene med mest bier på. Jeg var spent på om de hadde festet voksen godt fast til veggene slik at det var vanskelig å løsne, men det gikk veldig greit.

Biene hadde ikke bygget ut på nye lister, men de hadde nok bygget litt mer nedover tror jeg, selv om jeg ikke har noen konkrete mål på det.

Å bestemme bistyrken på denne kuben er enda vanskeligere siden voksen på noen av listene er en del større enn en vanlig ramme, mens andre er mindre. Men den var nok som sagt en del svakere.

En ting skvatt jeg litt av. En del av cellene i topplistkuba stakk en del ut. Det første jeg tenkte på var dronningceller. Det stemte riktignok ikke med hva jeg trodde det skulle se ut som. Disse stakk rett ut, og ikke litt nedover slik dronningceller gjør. Men rart var det likevel. En telefon til Ole-Dag oppklarte det jeg burde sett selv. Dette er selvsagt drone-celler. Etter flere års lesing i bøker har jeg faktisk ikke fått med meg at disse stikker lenger ut enn arbeiderceller. At de er større var jeg klar over, men ikke at de stakk ut. Hadde jeg tatt en nærmere kikk på de tomme cellene ved siden av burde jeg ha sett sammenhengen :-)

Jeg lot resten av foret stå. Jeg var ikke sikker på langtidsvarselet, og om været blir dårlig ville de trolig tatt det ned. Nå er det meldt bra de neste to dagene i hvertfall, så da er det kanskje fortsatt igjen noe når jeg kommer neste gang.

Og så en notis om maurene: Maurkrigen er trolig over for i år. Maursperrene har nok fungert bra, og mauren har sikkert funnet andre kilder til fôr nå som vi er utover i mai. Den ene maursperren på topplistkuba hadde en “touch” på det ene kubebeinet slik at den ikke fungerte. Den har nok sklidd slik i løpet av uken, men i løpet av den tiden jeg var der i dag så jeg en eneste maur på denne kuba. På den andre så jeg ingen. Så da er problemet over for i år, og jeg får prøve å lage en plan for neste år :-)

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *