8. inspeksjon – Ny avlegger

Som jeg skrev i forrige post, så skulle jeg lage meg en avlegger i topplistkuba i går (onsdag). Det var meldt en del vind og nedbør utpå kvelden. Samtidig er det vanvittig stor skogbrannfare i skogen. Selv om jeg ikke tror det er noen akutt fare for brann fra røykpusteren mistet selv jeg motet da jeg så de siste målingene. Det er rett og slett ikke trygt, så røykpusteren måtte bli hjemme. Ikke en optimal dag å endevende en kube på med risting av bier.

Det var 16. grader på kubeplassen, men faktisk nesten vindstille. Det var så vidt litt aktivitet i den vanlige kuba, men i topplistkuba var det så godt som dødt på flybrettet.

Jeg tok en rask inspeksjon av topplistkuba. Nå virket det veldig tomt der inne. Selv med de nykrøpne biene fra rammene jeg satte inn har ikke demmet opp for naturlig død. Det er vel ikke den store forandringen fra lørdag, men sammenlignet med den andre merkes det veldig om enda noen flere bier forsvinner. Jeg så ikke noe lukket yngel der, så det er for tidlig å gi den endelige dommen på om det er pukkelyngel eller ikke, selv om det er å tro på julenissen i juni å forvente at jeg har en fungerende dronning i kuba.

Det var sent på dagen, overskyet og veldig vanskelige forhold å se egg på. Jeg klarte rett og slett ikke å se status på nye egg. Uansett hadde jeg bestemt meg for å lage en avlegger, så det betydde ikke allverden hva jeg så. Skal jeg lage en avlegger er jeg ute i siste liten, og det er ikke tid for nøling.

Biene var overraskende rolige, selv om været ikke var så ille. Topplistkuba har pleid å være ganske hissig i det siste, selv i bra vær. Denne gangen var de veldig rolige. I den vanlige kuba merket jeg nå forskjellen ved at det var veldig mange flere bier, men heller ikke der var det noe problem å stelle dem uten røyk. Jeg merket så klart forskjellen, og det var en del bier i lufta, men det kan ikke sammenlignes med skrekkdagen jeg hadde for noen uker siden. Skinnhanskene hadde jeg droppet for anledningen, og de ble erstattet med noen gummihansker jeg kjøpte sist jeg var på HC. Det hjalp nok en del på selvtilliten siden biene kan klare å stikke igjennom skinnhanskene om de prøver lenge nok.

De hadde bygget godt ut på de fem anvisningene jeg satte i andre kasse (under dronninggitteret) på lørdag. Det var kun nederst i hjørnene de ikke hadde begynt på et par rammer. Ellers var det ikke mye igjen på full utbygging. Hittil i år har de bygget ut 21 rammer for meg i denne kuba. Det utgjør en veldig stor forskjell i rammelageret.

Jeg fjernet et par rammer der jeg helt klart så egg og flyttet over i avleggeren. Flyåpningen til avleggeren er på andre siden i forhold til det andre bifolket i kuba.to skillevegger skiller de to bifolkene.

Det var sikkert egg i en del andre rammer også, men det var faktisk ganske vanskelig å se så sent på dagen i skyggen, så jeg flyttet over disse for å være helt sikker på at jeg fikk med egg. Videre flyttet jeg over to rammer med fôr som hadde god tyngde. Disse satte jeg ytterst på hver sin side. Så fylte jeg på med rammer med hovedsaklig lukket yngel, men med litt for, og kanskje noen flere egg. Dette ble tilsammen ti rammer. Alle biene fikk sitte på. Jeg feiet videre nedi alle biene fra 10 andre rammer der biene satt tett. Jeg brukte børste og ikke risting. Det ble mindre søl, og det var lettere å feie dem ned i kuba og ikke bare lage en sky i lufta.

Ståltråden utgjør noe ekstra plass mellom listene. Det betyr at det ikke er noe særlig å innvintre dem med dette med mindre de får tid til å tette igjen med propolis før det blir kaldt. I enden måtte jeg fjerne en list på ca. en centimeter som denne ekstra plassbruken utgjorde. Dvs. at ståltråden er ca. en halv millimeter tykk, noe som skulle stemme bra.

Det tok forøvrig en del tid å binde opp alle rammene, og jeg skjønner ikke hvordan jeg skulle greid meg uten rammehengeren denne dagen. Men jeg er veldig glad for at jeg valgte å lage et design som gjorde det mulig å bruke rammer fra en vanlig kube. Hvis ikke hadde birøkterstatusen vært trist i øyeblikket.

Tilbake i den vanlige kuba erstattet jeg de flyttede rammene fra nederste kasse med de tommeste rammene jeg fant. Det var i hovedsak de nyutbygde rammene, men også noen av de andre rammene jeg satte inn sist. Jeg flyttet også vekk noen rammer med mye fôr ut av denne kassa og flyttet opp. Til slutt la jeg dronningitteret over første kasse. Dronninga har dermed kun én kasse i øyeblikket. Litteraturen anbefaler å innskrenke til én kasse i midten/slutten av juni, og dette var en
god anledning siden jeg hadde en del tomme rammer.

Dersom jeg skulle angre på å gå ned til kun én yngelkasse senere, kan jeg evt. flytte den opp igjen neste gang. Dronninga har i hvertfall god plass den neste uka. Det var kun ramma hun gikk på som var temmelig full (og igjen er jeg veldig glad for at jeg har en merket dronning). Uansett skal det vel litt til at de vil sverme nå som jeg har tatt fra dem de fleste husbiene.

Det ble dessverre ingen bilder denne gangen. Jeg hadde dårlig tid (regnet kom to minutter etter at jeg bgynte å kjøre), og det var ikke allverden å ta bilder av. Jeg håper det blir mer å ta bilder av ved neste inspeksjon :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *