Nytt bunnbrett

Forrige helg fikk jeg endelig tatt turen til bikubene mine igjen. Det var andre gang i år (forrige gang måkte jeg litt snø og sjekket med stetoskop at de var i live). Jeg trengte truger denne gangen også, men det var forsvunnet nokså mye snø, og oppe ved kubene gikk det fint å droppe trugene.

Planen denne gangen var å gi dem et rengjort bunnbrett. Den enkleste måten å fikse dette på er å ha med et rent hjemmefra. Da kan man flytte den første kuba direkte over på det nye bunnbrettet. Dette kan man så rengjøre før man gjør tilsvarende bytte på kube nummer to osv.

Jeg filmet mens jeg jobbet for å lage en instruksjonsvideo på bikuben.org. Du kan se videoen her.

Mugg i døde bier

Det var ikke noe veldig pent syn som møtte meg. Jeg er ny og har ikke annet å sammenligne med enn fjoråret, men årets bunnbrett så mye verre ut enn i fjor. Det var en del døde bier på bunnbrettet, og det må ha vært fuktig, for det var gått mugg i det også. Når muggen kommer blir det vanskelig for dem å fjerne uhumskehetene, så jeg regner med de ble glade for vårrengjøringen :-)

Jeg har lurt på hvorfor det var så mye mer fukt i år enn i fjor. Kubene står på en liten forhøyning i terrenget, så det skulle ikke være noe problem med drenering. Ole-Dags teori virker mest sannsynlig: Det har tatt tid med snøsmeltingen og våt snø har ligget langs kubeveggene for lenge. Neste år skal jeg måke dem ned litt tidligere og litt grundigere.

Gassflammen dreper styggedommen

Rengjøringen foregår ved å skrape dritten ned i en pappeske (som bør brennes etterpå). Så brenner man bunnbrettet med en gassflamme for å drepe alle uhumskhetene.

Jeg burde definitivt ha hatt en større brenner, for det tok en god stund å fikse to bunnbrett med den lille Créme Brûlée-brenneren min.

Det var for kaldt denne dagen å kikke noe nærmere nedi. Jeg løfta bare halvveis på den bakerste ramma for å se at de fortsatt hadde igjen mat nok til neste uke.

Denne uka hadde jeg den første vanlige inspeksjonen. Mer om det i neste post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *