6. inspeksjon – hvor er hennes majestet?

Det har vært en utrolig bra uke med nesten bare godt vær. Kun et par ganger har det vært litt regn, som bare er bra for trekket så lenge det er korte skurer og ellers varmt.

Forrige uke flyttet jeg andre kasse over dronninggitteret, og satte en ny kasse med anvsninger over første kasse. Jeg har vært veldig spent på om de hadde bygd ut tavlene, eller om de fikk svermetrang siden dronninga plutselig hadde få utbygde rammer som var ledige. Det hadde heldigvis gått veldig bra. De fleste rammene var helt utbygd, 5-6 av dem med egg i, mens et par-tre var nesten ferdig utbygd.

Jeg sjekket igjennom hele kuba men fant ingen svermeceller, heller ikke i kassa over dronninggitteret. Man kan ende opp med svermeceller på oppflytta kasser siden pleiebiene her er et stykke unna dronninga, men det hadde gått bra.

Det var stor trafikk på flybrettet. De fleste kom inn uten pollen, men det var noen bier med pollen fra løvetann, men også i andre farger som f.eks. mørkerød. Jeg har ikke fått sjekket hva det kan være for noe enda. Bia på bildet hadde akkurat landet på flybrettet, og var på vei inn i kuba.

Jeg begynner å merke tyngden av rammer med nektar. Det har kommet en del inn i kuba selv om det er lite med forseglede fôrceller. Det eneste jeg bekymrer meg litt for nå, og som Ole-Dag advarte meg mot, er om jeg bommer litt på plassen dronninga har. Jeg tror hun har nok for en uke til. Det er ikke mange dagene før det klekkes store mengder yngel i første kassa, og det er fortsatt ledig plass i andre kasse. Det eneste er om jeg bommer på mengden nektar som kommer inn, og om de ikke benytter seg av skattekassa over dronninggitteret så mye som jeg synes de burde. Bommer jeg her ender jeg med en kube med svermetrang. Etter at jeg kom hjem angra jeg litt på at jeg ikke flytta opp noen rammer med lukka yngel til skattekassa selv om jeg ikke tror det var nødvendig. Det hadde ikke skada å sikre seg enda mer.

Denne dagen hadde jeg med meg fullt kamerautstyr slik at jeg kunne ta noen nærbilder. Biene beveger seg fort, så stativ var utelukket. Jeg brukte derfor riggen jeg har laget selv for å håndholde kameraet men med en arm festet i kameraet i vinken med blitzen i enden slik at blitzen kan lyse rett på subjektet. Foran kameraet har jeg 68mm mellomringer og en 300mm linse. Det viste seg snart å være ganske kjelkete å ta bilder med bidressen på, og med skyggepartier på kubene ble det ikke så mange bra bilder. De to jeg legger ved her var de beste, og denne gangen har jeg laget dem i mye større forstørrelser i vanlig. Trykk gjerne på bildene og ta en titt. Bildet under er av to bier som drikker nektar på kanten av kubekassa. Dråpen med nektar kommer fra ramma med egg. Da jeg ristet av biene sprutet det litt nektar som også var i cellene.

Topplistkuba sliter fortsatt veldig. Det var ikke et eneste egg å spore. Og nå var det kun et titalls lukkede yngelceller igjen i hele kuba. Jeg fant en enslig lukket dronningcelle, men kvaliteten på denne er tvilsom, og det kan godt være en arbeider som har lagt egg her.

Det er ikke lenger så veldig sannsynlig at en ny dronning er på trappene. Uansett tør jeg ikke å satse på det, så jeg flyttet over to rammer fra den vanlige kuba. En som var full med egg, og en som var full med lukket yngel. Nå kom kubedesignet mitttil sin rett. Det er akkurat plass til ei ramme inne i kuba om jeg hekter den under en list med ståltråd. Jeg fjernet til slutt dronningcella som var der. Jeg tar ikke sjansen på at biene venter på en “drone-dronning” eller om det var en nøddronning av dårlig kvalitet. Dersom de påbegynner en dronningcelle sent i yngelens liv, blir det ofte ikke noe godt resultat.

Topplistkuba får nå en boost med bier av ramma med lukket yngel, og om det ikke er en dronning på trappene, så finner jeg trolig en del dronningceller i kuba neste gang. Jeg håper dette er begynnelsen på slutten av problemene med denne kuba. Den har liksom aldri kommet helt i gang. Mulig jeg ser enda svartere på det en det som er tilfelle siden den andre kuba går som et skudd, men jeg liker det ikke.

Det er meldt knallvær hele neste uke også. Da må jeg kanskje sette på enda en kasse til om de fyller opp slik de har gjort nå. Det blir en spennende uke. Både om jeg unngår svermetrang i den sterke, og om topplistkuba mi kommer på beina igjen.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Bigården min and tagged by admin. Bookmark the permalink.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *