Rimfrost i november

Rimfrost

Rimfrost

Jeg lovte å komme tilbake til honningen min siden jeg aldri fikk presentert den etter at den var ferdig tappet på glass. Nå har jeg altså endelig kommet tilbake til den, men på en langt mer negativ måte enn først tiltenkt.

For i går var katastroften et faktum: Jeg har fått rimfrost i alle glassene mine!

Hvordan er det mulig? Jeg lagra dem samme sted som i fjor, men det er tydelig at det har vært alt for kaldt. Jeg har ikke målt temperaturen, men det er tydeligvis for kald. Honningen bør ha 17-18 grader ved lagring, jfr. denne forumposten fra Norges Birøkterlag der en annen person har gått på samme smellen og fått en godt svar fra Honningcentralen.

Jeg var altså på loftet en tur i går (tørkeloft i blokkleilighet) for å hente noe helt annet, og så så jeg ved første blikk på mine kjøre honningglass at her hadde det gått galt med honningen. På innsiden av glasset var det dannet “rimfrost”. Dette skjer når honningen krystalliserer seg og dermed krymper i glasset. Da dannes det et luftlag utterst som dermed gir dette laget med “rimfrost”.

Men hvorfor skjedde så ikke dette i fjor? Jeg er ikke ekspert på honning, men enten er sammensetningen av de forskjellige sukkerartene forskjellig i år fra i fjor, eller så har det hatt noe å si at vi gikk mye bråere inn i kulda i år enn i fjor. Det var enda kaldere på loftet midtvinters i fjor, men det var varmere på samme tid i oktober og november.

Da har jeg lært en ny ting: Loftet er ikke noe sted å lagre honningen. Kjelelren, som er varmere, er heller ikke noe egnet sted, for her mistenker jeg at det er hakket for fuktig. Dermed må jeg lagre den i romtemperatur, og kanskje låne litt lagringsplass for storparten av glassene hos foreldrene mine som har tørre kjølige rom.

Spørsmålet er hva jeg skal gjøre med honningen? Det er det jeg holder på å finne ut av nå :-)

Hvis det er rimelig å anta at jeg har lært en del av mine feil, så må jeg vel snart være rimelig lærd ;-) Likevel er jeg stygt redd for at dette ikke er siste gangen jeg legger ut om mine brølere i denne bloggen.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 This entry was posted in Diverse and tagged , by admin. Bookmark the permalink.

2 thoughts on “Rimfrost i november

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Kristian on said:

    Jeg har hørt at rimfrost også betyr at honningen er tørr nok, og at dette i andre land er ett kvalitetsstempel. Smaken og innholdet i honningen er det vel ikke noe problem med. Jeg har hatt litt av det samme problemet iår. Samtidig som det var vanskelig å regulere temperaturen når jeg rørte i August, så honningen ble litt knudrete fordi det var for varmt. Så det er kjølerom man bør ha for å få honningen 100% “riktig” i konsistens uten rim.

  2. Pingback: Besøk | eivinds bier

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *