Inspeksjon – Dronningleting og dronninggitter

Da var nok en inspeksjon unnagjort.  Kuba står nå med tre kasser.  Det virket trangt forrige uke, og de hadde fyllt mye nektar og pollen.  De hadde ikke bygd ut droneramma noe særlig.  Siden kassene ellers virka godt fyllt så var jeg litt redd for at de syntes det var for trangt og kom på svermetanker.  Kasse tre kom derfor på.

Jeg hadde bestemt meg for å finne dronninga i dag.  Hun var merket, men i fjor høst så jeg at merket begynte å forsvinne.  jeg burde jo selvsagt ha merket henne igjen, men regnet med å kunne gjøre det om våren. For å bedre sjansene med å finne henne, så droppa jeg å bruke røyk.

Været siste uke har vært svært vekslende.  Da jeg sjekka øverste skattekasse så var det glissent.  Ikke mange bier.  Noen bier var det, men ikke mange.  Det var nok kanskje ikke nødvendig å sette på den kassa forrige uke, selv om de selv valgt å ta den i bruk ved å gnage seg forbi avispapir.  Men været kunne like gjerne slått andre veien, og med et heftig trekk så hadde det nok vært nødvendig.  Været har heller ikke vært så dårlig at jeg har vært redd for om de ville slite med å holde varmen på tre kasser.

Forrige uke da jeg satte på tredje kasse hadde jeg glemt å ta med meg dronninggitter. Jeg hadde tenkt å la henne gå på de to nederste kassene, men nå hadde hun altså tilgang til alt.  Lang historie kort:  Selv etter nøye kikking på alle rammene og uten å bruke røyk fant jeg henne ikke.  Jeg drøyde vel kanskje litt for lenge før jeg prøvde å lete henne opp.

Jeg gidder ikke å jage henne ned igjennom dronninggitter som jeg prøvde i fjor, men planlegger heller å inspisere uten røyk igjen neste uke og kikke nøye på alle rammer (så sant de ikke er i for dårlig humør).  Jeg tviler på at hun var i øverste kasse.  Jeg satte på dronninggitter under denne, så om jeg tok feil, så finne jeg fort ut av det ved neste inspeksjon :-)

Biene var ganske snille, selv uten røyk.  Noen hissigpropper var det jo (spesielt da jeg kom til nederste kasse), men ikke så ille, og jeg fikk ingen stikk (selv om jeg brukte hansker).

De hadde begynt å bygge ut alle byggeanvisningene jeg satte inn i kasse to forrige uke, bortsett fra én.  Ingen var ferdig utbygd, men de fleste godt igang.  De hadde bygget mye dronevoks i droneramma mi også.  Én ting stussa jeg på:  Det var mye nektar i rammene, men samtidig så hadde de spist det meste av den ramma som forrige uke var full av sukker fra i fjort.  Så merkelig at de foretrakk den fremfor nektar i åpne celler.  En del av nektaren jeg så har de sikkert trukket inn på slutten av uka, men synes likevel det var rart at de har tatt nesten en full ramme på en uke og at jeg finner en del nektar samtidig.

En fin dag i bigården.  Jeg håper det blir knallvær i uka som kommer.  Værvarselet er ganske bra:  Med unntak av tirsdag og onsdag ser det ut som riktig gode dager for godt trekk.

6 thoughts on “Inspeksjon – Dronningleting og dronninggitter

 1. Hei.

  Jeg soker etter informasjon paa norsk om refraktometer. Jeg er paa en biodynamisk gaard i usa for oyeblikket og skriver en artikkel. Kom tilfeldigvis inn paa siden din siden du skriver om refraktometer og jeg har gode nyheter til deg, hvis du fortsatt har refraktometeret som kan maale opp til 35 BRIX. Det er til aa teste kvaliteten paa frukt og gronnsaker! Se om du finner info paa aglabs.com. Ellers saa har denne gaarden honningbier ogsaa, saa besok gjerne Jacquelines hjemmeside:) friendlyhavenrisefarm.com
  Med vennlig hilsen Pernille.

 2. He Pernille, og takk for tips. ja jeg har fortsatt dette refractometeret også. Jeg søkte litt og fant denne siden om temaet. Ha en fin dag!

 3. Hei Eivind! Takk for en fantastisk og lærerik blog. Vi er to nybegynnere som suger til oss alt vi kan finne på nettet om birøkt, og nå er vi godt i gang. Kanskje du vil følge med på vår nystartede blog? Vi holder til på Hjellestad i Bergen, du har fått en henvendelse fra bidronningen min allerede. Følger spent med på nyheter, og hvis det er greit for deg, linker vi gjerne opp til blogen din fra vår.

  Endre

 4. Hei igjen, og takk for hyggelig innlegg. Jeg har nå linket til bloggen deres her i bloggen min, og lagt den til i RSS-readeren min. det er selvfølgelig greit at dere linker til min :-)

  Eivind

 5. Hei igjen, det var jammen rask reaksjon. Hvis du lurer på hvem bidronningen min er, så kan du jo sjekke bloggen hennes på http://olliolliver.typepad.com/. Som du ser, hun er allsidig og ganske fingernem. Ollinavnet har hun lånt fra “Olli Oter” i bøkene om “Samson og Roberto”. Vi fant ut at birøkthobbyen trengte sin egen blog, så nå er vi igang.

  Endre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *