Inspeksjon – ny kasse, nye duppeditter

I går var det tid for en ny inspeksjon. Kuba mi går bra. Dronninga har nå gått opp i kasse to. Det var kommet nektar inn i de fleste ledige rammene. Kun én ramme var helt tom.

Kuba virker sterk. Jeg har jo fortsatt dårlig erfaring med å beregne bistyrke, men det var masse bier på toppen da jeg tok lokket av, og det var mange bier på alle rammene. Og dermed kom det store spørsmålet: Når skal jeg sette på en ny kasse? De hadde tatt 9 av 10 rammer i bruk på ganske kort tid. Av dette var ingen ting byggevoks. Ville de fort få for liten plass og for lite å gjøre? Mai er en skummel måned siden været kan snu fort, men nå var jeg mer redd for å bomme på å sette på for få kasser enn for mange.

Jeg ringte Ole-Dag for sikkerhets skyld. Det var jo selvfrølgelig utrolig vanskelig for han å gi sikre råd siden alt baserte seg på min synsing om bistyrke og beskrivelse av hvor mye rammene var i bruk :-) Men han anbefalte ut fra mine beskrivelser å sette på en kasse til. Så dermed ble det gjort. Kanskje har jeg tatt for hardt i, men jeg tror de er sterke nok til å tåle den ekstra plassen, og i verste fall får jeg mange halvtomme rammer å slynge (slik som i fjor). Nå håper jeg på et knall trekk fremover :-)

Biene var kjempesnille. Jeg slurva med røykpusteren, og den sloknet for meg før jeg kom til nederste kasse. Men jeg droppet mer røyk, for de var ganske snille. Det ble ett stikk gjennom hansken, men de virket ikke spesielt hissige. Kun en gang kom det en haug med bier opp mot meg, og det var da jeg støttet kassa jeg hadde tatt av på kanten av lokket jeg hadde tatt av. Dette sklei av og ned i lokket med et dunk. Dette satte biene liten pris på, men de roet seg fort ned, og jeg så ingen behov for å fyre opp røykpusteren igjen.

Med godt vær og snille bier kan en ikke ha det bedre i bigården :-)

Kubeskrape

Kubeskrape

Jeg testa forøvrig to nye suppeditter. Det ene var en kubeskrape av den amerikanske typen. De fleste i Norge bruker vel den andre typen med en “knekk” i enden. Denne har istedet en krok for å jekke opp rammene. Den vra fin til å jekke opp vanskelige rammer, men den var trøblete å bruke kjapt. Man måtte liksom vri den på plass før den kom til det den var god på. Og når den endelig var jekket opp måtte man vri den litt vekk igjen. Kort versjon av bedømmelsen: Jeg likte den andre langt bedre :-)

rammelofter

Det andre jeg testa var en rammeløfter. Dette er jo enda en ting å ha i sekken, og på vanlig inspeksjoner har jeg vel ikke akkurat savnet noen slik. Jeg fant fort ut at det var viktig å se at jeg hadde et godt tak. Jeg glapp en av rammene på veg opp. Og når den var oppe måtte jeg holde på trykket slik at jeg ikke mista den. Dette var på ingen måte praktisk når jeg skulle se på ramma fra andre siden. Under vanlige inspeksjoner var dette bare trøblete og upraktisk.

Jeg tror likevel jeg kommer til å bruke den til én ting: Når jeg tar bilder av rammene har jeg flere ganger hatt problemer med å få både godt lys og samtidig holde den godt. Rammehengeren holder ramma fint mens jeg tar bilder, men den står alltid i skyggenm, så jeg må i tilfelle ta bilde rmed blitz. Med mindre jeg kjører fullt utstyr med blitzstativ, så blir bildene sjeldent gode, spesielt på overskyete dager.

Alternativ to er å holde ramma med hånd og så ta bilde med det andre. Det er ikke alltid greit å holde ramma godt med en hånd, og det er altså dette jeg har tenkt å bruke rammeløfteren til. Da kan jeg ha et godt tak på den og samtidig få godt lys.

Det ble ikke noen bilder denne gangen, men kanskje jeg får bruk for den nestegang :-)

6 thoughts on “Inspeksjon – ny kasse, nye duppeditter

 1. Åhoj!For en blog!!!! For meg var å finne den som en gave fra himmelen. Jeg bøyer meg i støvet og takker. Gubben og jeg begynte med to kuber 28.april. Helt nybegynnere altså. Vi holder til på Hjellestad utenfor Bergen, og hittil har det vært godt trekk og stor produksjon. Vi har vært heldige og fått tak i to sterke og snille Buckfastfolk, og i dag måtte vi sette på skattekasse nr 3 på begge kubene. Og en forkasse med bifor/sukkerblanding i begge kubene i tilfelle plutselig kaldt og dårlig vær. Summa sumarum(hi…?) synes vi det er storartig å holde på med dette og føler ren lykkerus. Og nå når vi har funnet denne fantastiske siden din, føler jeg meg faktisk litt tryggere. Her kan man da finne ut av hva det skal være, med bilder og det hele. Kjempebra. Godnatt, måtte lykke stå den kjekke bi!

 2. Hei, og så hyggelig at du liker bloggen min! Det er mye å tenke på, og leser du alt jeg har skrevet i bloggen min får du en lang liste av ting jeg har rota med eller grublet på.

  Du skriver forresten at du har på forkopp nå mens skattekassene er på. Det bør du i grunnen slutte med, for biene tar ned sukkeret og legger i skattekassene. Du vil fort få fulle skattekasser da, men med en stor andel sukker. Dette kalles gjerne honningforfalskning og er hverken lovlig (så lenge du kaller sluttproduktet for honning) eller populært.

  Jeg synes generelt det er skummelt å fôre i trekkpauser så lenge du har skattekasser på. Sukkervann er kun lovlig å gi biene så lenge du ikke har skattekasser på. Tørt sukker er lov å gi hele året, men folk er uenig om også dette kan føre til honningforfalskning. Så jeg anbefaler på det sterkeste å fjerne sukkeret igjen. Så lenge du har skattekasser på så regner jeg med at det er en del honning/nektar i rammene. Da klarer de seg en del dager med dårlig trekk.

  Det er som sagt mye å holde styr på. Dersom du har muligheten til å komme i kontakt med en erfaren birøkter anbefaler jeg det på det sterkeste. Jeg har hatt kjempestor nytte av å ha en å ringe til! Nå på andre året føler jeg meg mye tryggere, men det er fortsatt ting jeg lurer på og ringer om :-)

  Lykke til videre! Hører gjerne ifra deg igjen, og skal følge med på bloggen din :-)

 3. Bistyrke og skattekasse påsett har jeg også fundert på. I år har jeg lært at før den første skattekassen kommer på skal det være mye bier, bedre å vente til bistyrken er veldig sterk enn litt svak. Dette gjelder spesielt buckfast. I skattekasse 2 så settes byggvokset ytterst på begge sider. Så fort disse er bygd ut kommer skattekasse 3 på. Byggvokset brukes som ett barometer. Så man skal ikke være for tidlige med skatte kasse 1, men de andre skattekassene kommer på ganske raskt. For meg som er ny er dette litt håndfaste regler som jeg greier å forholde meg til.

 4. Det var en interessant kommentar du har her Eivind. Vet du hvordan birøktere beholder dronninga i egglegging mellom vår og sommertrekket hvis de allerede har satt på ei skattekasse eller to og ikke bruker tørrsukker?

 5. Er jo bare å ta vare på litt honning fra fjoråret eller skrellevoks ol og gi biene det isteden for sukker i alle varianter.

 6. Hei igjen og takk for svar. Vel, det vi gir dem er 9/10 sukker og 1/10 bifor, eller mindre. Bifôret er bare for at sukkeret ikke skal bli helt stivt, og er fortsatt pulver, men med en litt klissete konsistens. Vi går på kurs og har flere erfarne birøktere som vi kan spørre om ting. Men ikke midt på natta feks, og av en eller annen grunn er det på de mest ukristelige tider man lurer på noe. Og det er da siden din er så fin. Her forer de fleste med sukker nå. Dette er vestlandet og her kan det godt komme en treukersperiode med regn og tempraturer i 5-8-graderssjiktet. Sånn som det nesten ser ut som vi har begynt på nå, det høljeregner og blåser så det synger i nåvene. Og biene våre har akkurat fylt nesten alle tavlene med egg og yngel. Det er derfor vi synes biene trenger fôr, og sånn vi har fått det forklart, vil du kun bruke fôret til mat, og bare hvis de er helt nødt. Det kan jo være at bier på vestlandet oppfører seg ganske anderledes enn bier andre steder? Jeg vet ikke, men har det på følelsen?? Finnes det en måte å måle eller finne ut om de har laget juksehonning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *