Vårens første inspeksjoner

Maurene marsjerer inn

Maurene marsjerer inn

Det har gått en stund siden jeg fikk skrevet noe her sist.  Tida flyr om dagen.  Dette kombinert med en laptop som har fått nytt OS installert og dermed krevet noe mer av meg for å skrive neste post, har ført til en lengre pause.

Det er nå to uker siden jeg blogget sist, og jeg har hatt to inspeksjoner. Dette var triste greier, og for å gå rett på sak:  Vi snakker om mord!!

Bildet til høyre viser synet som møtte meg da jeg rundet siste sving før bigården.  Jeg trengte ikke engang åpne kuba for å se at den var særdeles ille ute.  Enten var den død, eller den ville gjøre det i løpet av et døgn eller to.

Maur på topplistene

Maur på topplistene

En rask titt i flyhullet: Ikke noe liv.  Jeg brydde meg ikke med å fyre opp røykpusteren eller noe, bare løfta av lokket.  Det krydde av maur.  Jeg så ikke tegn til noe liv.  Ingen yngel.  Ingen levende bier.  Et par halvfulle fôr-rammer var alt.  Biene hadde levd to uker i forveien, og de døde ikke av fôrmangel.  Mordermaur!!

Biene hadde nesten ikke rørt fôret jeg ga dem to uker tidligere.  Jeg inspiserte dem ikke da, men satte en fôrbøtte i det ene siderommet, og flere biere fløy opp da jeg kom.

Det er godt jeg har en kube til.  De har overvintret på 8 rammer.  De hadde fôr igjen.  Det var nektar i cellene, masse pollen, og ikke minst, mange rammer med yngel og egg!  Men det var ikke mye plass igjen til yngling og de ville snart trenge mer plass.

Uka etter (altså forrige helg) var det ny inspeksjon. Jeg gikk løs på ryddejobben i topplistkuba.  Jeg fjerna all voks.  Det var fire vanlige rammer under listene i tillegg til fritthengende voks.  To av rammene var greie og tomme, og disse ble med tilbake til tavlelageret.  De to andre var de som hadde fôr igjen.  Disse hadde spor av bukløp, og disse ble derfor kassert.

Under hele denne prosessen ble jeg nedtisset av maurene.  Først trodde jeg det begynte å regne, men etter ha lagt merke til at dråpene kun traff meg i det jeg puttet hendene ned i kuba skjønte jeg at det var maurene som tisset på meg.  Det sies at det er bedre å bli opphissa enn nedpissa, men her ble jeg faktisk begge deler; både hissig på maurene som kravlet rundt over alt på meg mens jeg ble tisset ned av de samme.

Det er opplagt at kuba var svak siden maurene klarte å kverke den.  Spørsmålet er bare om den var svak eller om dronninga var død i tillegg.  Det får jeg vel ikke svar på.  Jeg så ikke spor av yngel, men maurene har vel kanskje kunnet fjerne alle spor av det før jeg kom meg nedi.

Igjen var jeg glad for at jeg har en kube som “funker”. Den fikk en kasse med 10 nye rammer.  Men jeg la avispapir imellom, så kan de selv finne ut av når de trenger mer plass.  Jeg er litt sur på meg selv siden jeg ikke tenkte på å gi dem 8 rammer og to pakkvegger.  Men det er vel kanskje grei nok temperatur i forhold til bistyrken til at det går greit.  Kuba virker sterk nok, så jeg er mer redd for plassmangel enn at de skal ha for mye plass.

Jeg jobbet litt uvanlig kjapt.  Delvis fordi det var litt kald luft og bistyrken ikke er på sommernivå enda, men langt viktigere:  Jeg hadde glemt røykpuster.  Jeg hadde en sprøyteflaske med meg.  Kanskje var det dumt å bruke den pga. temperaturen, men noe måtte jeg bruke.  De var ikke så veldig fornøyde siden trekket nok ikke var det beste.  Men med gummihansker istedetfor tynt skinn gikk det greit likevel.

Det var artig å kikke på dem hvordan de håndterte maurene.  Det kryr av maur foran kuba hvor det tydeligvis går en maur-sti.  Noen få maur prøvde seg opp kubebeinet, men blir enten kastet ned eller flydd bort av vaktbier.  Kuba er heldigvis sterk nok til å holde unna.

Det blir spennende å se i morgen hvordan det går.  Nå har jeg bare en kube, og alt blir litt viktigere da siden jeg ikke har noe å falle tilbake på.  Jeg vurderer sterkt å bytte kubeplass.  Jeg kan kanskje finne noe bedre og nærmere.  Det vil da være en stor fordel å ikke ha bier i topplistkuba.  Jeg lager derfor ikke noen avlegger der nå, men splitter nok kanskje heller til en vanlig kube til.  Vi får se…

2 thoughts on “Vårens første inspeksjoner

 1. Uff da dette var trist. Utrolig at mauren på så kort tid klarte å ta over. Kikket du i vinduet mens de var i live? Hadde vært interessant å vite hvor mange tavler de satt på før. Altså sånn cirka hvor svake de var for attentatet.
  Jeg har sett noen maur i min topplistkube også, men bare en håndfull av gangen. Jeg mener altså en fire fem stykker :-). Posten din har motivert meg til å utrydde dem snarest.

  Lykke til videre og jeg håper at du får topplistkuben opp og gå igjen en gang.

 2. Jeg så inn vinduet, men vindet var ikke på midten. De hade nok i løpet av vinteren forflyttet seg til motsatt side. Det er uansett vanskelig å beregne noe som helst ved å kikke inn vinduet annet enn å sjekke at de er i live. Å beregne tavlestyke i topplistkuba er forresten en sak i seg selv siden de sitter på ikke kvadratiske tavler som i tillegg avviker fra list til list. Men jeg tror i grunnen den var nokså svak. Jeg var jo i utgangspunktet spent på overvintringen.

  I den andre så jeg ingen da jeg inspiserte dem, men så en maur som gikk inn. Men for meg var det en distinkt forskjell. I den som døde så gikk det en sti med maur inn og ut. I den andre så du vaktbiene kaste dem ut, men så var det altså en som gikk forbi. Siden jeg likevel ikke så en eneste inne på tavlene så regner jeg med at biene har kontroll. Dessuten så blir jo kuba bare sterkere og sterkere nå siden de yngler mye, og mauren får det lettere med å finne mat også andre steder. Jeg er derfor ikke bekymra for den vanlige kuba mi.

  For min del er det ikke noe alternativ til å bruke bokser med vann og olje i som jeg gjorde i fjor. Maurkverk er helt utelukket siden jeg er kloss på et drikkevann. Jeg vurderer derfor å flytte.

  Jeg tviler i grunnen på at topplistkuba kommer igang igjen i år, men vil heller gjøre det neste år. Jeg håper å finne meg ny plass i år, men får neppe gjort det med det aller første. Å flytte en topplistkube med bier i er ikke så stas, og før jeg vet ordet av det er det for sent å starte en ny topplistkube. Så dermed regner jeg med at den først kommer igang igjen neste år.

  Synd jeg ikke får testa den nye kantskraperen min. Jeg var spent på den :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *