Innsmelting av byggevoks

Det er på tide å ha klart litt byggevoks før første skattekasse skal på en gang i mai. Jeg har fått med 10 ferdigbygde rammer av Ole-Dag, men det kan jo være greit å gi biene noe byggevoks også så jeg får flere rammer. Ved å sette annenhver utbygget og byggevoks, så bygger de lettere enn om man bare gir dem byggevoks.

Slik var oppsettet for innsmelting: Jeg hadde en kryssfinérplate underst som byggevoksen hviler på. Denne bør være helt plan, noe jeg etterhvert erfarte at min ikke var.  Jeg måtte derfor legge oppå noe brettet avispapir i det ene hjørnet slik at den ble noenlunde plan.  Til en annengang bør jeg finne noe bedre.

Over dette la jeg en ferdig trådet ramme. Så satte jeg strøm på slik at ståltråden kunne smelte seg ned i voksen. Til dette hadde jeg tenkt å bruke et bilbatteri jeg hadde liggende.

Batteriet trodde jeg var toppladet og i fin form siden jeg hadde ladet det  fullt tidligere i vinter.  En måling viste imidlertid 9.6V, og det var ikke rare smeltingen jeg kunne foreta.

Plan B var å smelte med bilbatteriladeren.  Så viste det seg at denne har fancy elektronikk som gjør at den kun gir strøm dersom den er koblet til et batteri.  For å få smeltet noe som helst så måtte jeg koble laderen til bilbatteriet mens jeg samtidig koblet på ledningene til rammetrådene.

Laderen gir visst ikke like mye strøm hele tiden, så det ble dårlig med smelting.  I perioder virket det som den ikke smeltet noe som helst, og så plutselig når laderen slo inn, så gikk smeltingen mye fortere.  Til en annen gang må jeg ha noe annet å smelte med, for dette var en tolmodighetsprøve.  I løpet av 30 minutter fikk jeg bare smeltet 5 rammer. Mulig det hadde gått fortere om jeg hadde stått inne i innetemperatur.  Ute var det vel en 13-14 grader kanskje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *