En litt trist dag i bigården

I dag var jeg en tur igjen i bigården.  Jeg foretok full inspeksjon av begge kuber for å fastslå fôrnivået, samt sjekke om det var yngel igjen.

Den vanlige kuben så veldig bra ut.  Det er ikke yngel igjen. 90% av cellene er lukkede, og resten fulle av sukkersirup, med unntak av noen få med pollen.  De står på 8 rammer.  Jeg syntes det var vanskelig å fastslå mengden.  De var litt hissige, så jeg brukte en del røyk.  Det tvinger dem ned i kuben.  De ytterste rammene var ikke helt fulle av bier.  Om de bare gikk ned på grunn av røyken eller ikke er jeg usikker på.  Jeg må vurdere om jeg skal fjerne en ramme.  Jeg tror kanskje helst jeg gjør det.  Den ytterste ramma er helt lukket, så lagring bør gå greit.

Topplistkuba bød derimot på triste opplevelser.  Den hadde tatt ned resten av sukkeret.  Den har dermed fått ca. 15 kg.  Nå måtte jeg ned for å sjekke yngelen.  Dessuten må jeg uansett åpne den for varroabehandling senere, så de kunne ikke få være i fred  Da jeg åpnet den så jeg at det var mye villbygg, og de hadde festet mye til veggen.  Istedet for å fylle voksen som allerede var i kuba, hadde de bygget på voksen som var nærme sideveggen mot fôret.  Disse gikk nå nesten ned til bunnen.

Jeg passet på å løsne voksen langs veggene.  Men det jeg ikke så var de hadde festet voksen til voksen på listene rundt.  Da jeg løftet opp den første så raste deler av det nederste voksen ned.  Da jeg åpnet litt mer så jeg også at det tidligere hadde falt voks ned. Denne var nå tom, og de har nok tømmet den tidligere.

Det må ha vært en påbegynt revne der i voksen som jeg ikke så på den neste lista, for plutselig mens jeg holdt lista, raste det ned voks full av sirup ned i bunnen.  Det må ha vært voks tilsvarende halvannen ramme tenker jeg.  Etterpå datt det mer voks ned fra et par av de andre listene.  Tilsammen tipper jeg det ble tilsvarende et par rammer.  Det begynte å renne igjennom nettingbunnen, så jeg skyndte meg å plukke det opp og legge alt sammen i fôrbøtta.  Denne satte jeg i siderommet slik at biene kunne tømme det.  De andre rammene som sto til tømming i siderommet var nå nesten tomme.

Det er vanskelig å beregne mengde siden all voksen har så forskjellig form, men utfra vekta så er jeg ganske bekymra.  De har jo tatt ned 15 kg, men de har også ynglet en del, og tydeligvis også bygget en del voks.  Hvor mye har de egentlig? Min vektberegningsevne har tidligere ikke imponert nevneverdig, men like fullt er jeg bekymra for mengden fôr de har, og om de står tett nok.  I tillegg må jeg rekke å behandle mot varroa før kulda setter inn. Det er nesten så jeg vurderer å slå den sammen med den andre kuba og gi den opp for i år.  Men kanskje er jeg overpessimistisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *