… og enda mer om fôring…

Jeg var innom en tur igjen i går (onsdag) sent på kvelden.  Det var så mørkt at jeg småsnubla på vei opp til kubene, og måtte bruke lysdiodene på mobiltelefonen for å se hva jeg drev med :-)  Jeg glemte igjen hanskene ved bilen, men skjønte fort at biene ikke var særlige flyvillige i den kalde mørke kvelden, så jeg kjørte på uten.  Det landet ikke en eneste bie på meg, enda jeg fjernet døde bier fra dekselet på toppfôreren slik at jeg eksponerte en god del av dem.

Nå har jeg ikke fyllt på sukker siden fredag forrige uke (dvs. 5 dager tidligere), og da fyllte jeg ikke på så veldig mye.  Det var nå igjen røflig 1 kg sukker eller deromkring i begge kubene.  Det vil si at de har tatt ned røffe 13-14 kg hver.  Den vanlige kuben tror jeg nå er full og har fått det den vil ha.  Jeg fjernet ikke det de hadde av honning i yngelrommet da jeg slynget, så de kan fort ha hatt to-tre kilo tilsammen der tenker jeg.  Det var nesten ikke noen lukkede celler der, så derfor droppa jeg å slynge.  Uansett så er jeg ikke så veldig bekymra for den.

Topplistkuba derimot hardde en del tomme celler da jeg sjekket på søndag.  At de ikke fyller dette, skjønner jeg ikke.  Det kan jo være de har fyllt dette nå, men selv om jeg har lite erfaring til å beregne mengder osv, så synes jeg det virker tvilsomt at det skal være fullt der nå.  Dette sammen med at det virker som de fyllte voksen som sto i siderommet sammen med fôr-bøtta istedetfor å tømme den, gjør at jeg er litt bekymra for denne.  Jeg skal sjekke listene igjen til helgen for å teste status.  Det er ikke mer enn tid og vei før kulda setter inn nå, så om de ikke har fulle rammer nå, så har jeg et problem.

Jeg snudde forøvrig bunnplata slik at sidelistene kom opp og dermed ga en luftingsglipe på for- og baksiden av kuba.  Jeg håper dette skal gjøre at jeg ikke får fuktproblemer i bunnen under resten av fôringa.

I helgen skal jeg også ta en grundig sjekk på at det ikke er yngel igjen i noen av kubene nå.  Er dette tilfelle, så kan jeg behandle med oksalsyre istedetfor maursyre.  Da er det nok med én behandling, og jeg blir fortere ferdig til vinteren.  Er det imidlertid igjen noe yngel så må jeg bruke maursyre, og da må jeg behandle 2-3 ganger med noen dagers mellomrom (så det går fort halvannen uke i hvertfall).

Innvintringa har vært trøblete synes jeg, og det blir veldig spennende å se til våren om alt har gått bra.  Om varroabehandlingen går dårlig nå får jeg en mye dårligere start til våren.  Det vil ta litt tid før været er slik at jeg kan behandle da, og i mellomtiden har varroan fått boltre seg på all yngelen som skal gjøre grovjobben dette året.  Det er mildt sagt suboptimalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *