Festing av startstriper

Ok. Da jeg skrev den tittelen slo det meg at det finnes noe bedre ord for dette enn startstriper. På engelsk heter det starter strips. Det det er snakk om er i hvertfall en “stripe” med noen cm med byggevoks som man fester under en list for at biene skal starte med å bygge voksen sin på riktig sted. Med en topplistkube uten dette ville man endt med totalt kaos der voksen ikke fulgte listene i det heletatt.

Det er viktig at voksen er festet skikkelig. Hvis ikke kan man ende med at det hele faller ned. Det er to vanlige løsninger for dette: Enten å feste en tynn list på midten som man stryker litt voks på, eller at man sager ned en stripe som man heller flytende voks ned i og deretter dytter etter en stripe med byggvoks ned i. Jeg valgte det siste.

Å smelte voks kan være en skummel affære.  Om det blir for varmt kan det ta fyr. Det tryggeste er derfor å gjøre dette i et vannbad.  Jeg skar av toppen på en cola-boks (forøvrig ubuntu cola).  Jeg presset en helletut, og stakk to grillspidd i tre gjennom boksen.  Jeg kunne dermed la boksen hvile på kjelen på grillspiddene.  Da jeg skulle helle fra denne, så kunne jeg bare holde på grillspiddene på ene sida, og ved å klemme litt, så “låste” boksen seg fast på grillspiddene så den ikke gled langs dem.  Dermed var alt klart til å helles ned i sprekken på lista.

Sprekken i lista sagde jeg ut med håndholdt sirkelsag.  Den hadde litt tynt blad, og kunne med fordel vært rommere.  Dersom voksen ikke var helt flat fikk jeg problemer med å dytte den på plass ned i sprekken.

Resultatet ser dere på det første bildet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *