1. inspeksjon

Da har det gått en uke siden jeg fikk biene, og i går var det klart for første inspeksjon. Det første jeg så da jeg kom dit, var at ganske mange bier hadde dødd i maursperra mi. De kommer tungt lastet og flyr litt ustøtt, og noen av dem havner i olja. På bildet ser dere den verste av de fire boksene. De tre andre var langt fra så ille, men holdbart var det ikke. jeg satte på mine nye maursperrer på topplistkuba mi, og satte de gamle (uten drenering) på den vanlige kuba.

Ved den vanlige bikuben var det en del trafikk. Ved den andre var det en god del mindre.

Jeg likte ikke helt været. Det var helt overskyet, og fare for regn, så jeg tenkte jeg skulle prøve å være så rask som mulig. Jeg var veldig spent på topplistkuba. Biene var fortsatt i boksen som Ole-Dag hadde snekret sammen til meg på målene til min egen topplistkube. Nå når de hadde stått på stedet en uke så kunne jeg flytte dem over i min egen. Heldigvis hadde kun bittelitt voks ramlet ned, omtrent tilsvarende en halvramme. Resten var intakt.

Da jeg hadde fått åpnet kuba begynte det å dryppe, så jeg skyndte meg å flytte over resten. Jeg fjernet to lister som manglet voks, og erstattet dem med mine egne med startstriper på (lister med 5 cm byggevoks festet til seg). På bildet til høyre kan dere se den ene lista til ene enden. Jeg tok meg ikke tid til å ta flere bilder av de listene som hadde mer voks festet til seg.

Da jeg skulle begynne på den andre kuba hadde det begynt å regne. Her skulle jeg flytte over alle rammene over på nytt bunnbrett og ny kasse. De den sto med hadde jeg lånt av Ole-Dag. Røykpusteren hadde for sikkerhetsskyld slukket (jeg la i for lite brensel). Jeg tok en kjapp avgjørelse og valgte å fortsette i regnet uten røykpuster. Det kom en del bier kan man si, men det gikk bra med hansker og slør på :-)

Før jeg dro tok jeg et bilde i observasjonsluka mi i topplistkuba. Det var litt vanskelig å ta bilde uten å lage reflekser, så dere kan se speilbilde av meg der :-) Biene hang tett sammen på midten.

Da jeg var på vei hjem begynte det å sige inn over meg hva jeg hadde klart å glemme: Jeg glemte de to tingene som er grunnleggende ved enhver vårinspeksjon: 1. hvor mye yngel er det der? 2. hvor mye mat er det i kuba. Helt utrolig. Jeg var så oppsatt på å få det til å gå fort siden det var kjølig i lufta og jeg var redd for å skade yngel at jeg rett og slett ikke fikk dette med meg. Biene hang veldig tett sammen på noen rammer, og der vet jeg rett og slett ikke hvordan det så ut under. I rammene det ikke var så mye bier var det ikke mye forseglede celler.

Jeg lurte fælt på hva jeg skulle gjøre nå, så jeg ringte Ole-Dag som naturlig nok syntes det var veldig vanskelig å gi råd på så syltynt grunnlag. Jeg endte til slutt opp med å ta en tur til i dag hvor jeg fora ca. 2 liter sukkersirup på hver av kubene. Da jeg kom dit nå så regnet det. Foran den vanlige kuba var det liv og trafikk, men ingen av biene hadde pollen på seg som jeg kunne se. Foran topplistkuba mi var det ingen trafikk i løpet av den halvtimen jeg var der! Dette liker jeg dårlig. Det var litt sent på kvelden og for kaldt i lufta til å ta ut lister med bier og voks, så jeg innskrenket med tre lister siden de har en del å gå på i høyden, og ga dem altså 2 liter sukkersirup. Jeg håper de får fart på seg med denne sirupen, og at både dronning og yngel er i farta. Det får jeg sjekke neste gang jeg er der.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *