Mattilsynet på besøk

I dag fikk jeg en ganske uventet telefon.  Det var fra mattilsynet i Oslo, og en førsteinspektør som spurte om jeg var Eivind Mork.  Han lurte videre på om det stemte at jeg hadde en bigård i Oslo?  Det kunne jeg selvsagt bekrefte.  Neste spørsmål var om den var på Bøler, og det kunne jeg avkrefte.  Enten har de eller jeg rota med kartkoordinatene, og jeg fikk i anledningen oppdatert registrene deres slik at de fikk riktig posisjon på bigården min.  Den ligger forøvrig i Maridalen.

Hans neste spørsmål var om jeg leverte honningen min til Honningcentralen.  Og det gjør jeg jo ikke.  Nå begnyte jeg for alvor å lure på hva han ville.

I følge EU-regler må de ta prøver av en tilfeldig birøkter og sjekke om honningen inneholder sporstoffer av giftstoffer eller annet vi ikke bør ha for mye av.  Det inngår i en større undersøkelse som skal finne ut hva vi får i oss, og honning er en av produktene som skal sjekkes.  Hvorfor det var et poeng at jeg ikke leverte til HC, fikk jeg ikke helt med meg.  Hvorfor sjekker de ikke bare honning som er levert til HC?  De tar forøvrig prøver av honningen selv.

Uansett så var jeg altså årets tilfeldige birøker i Oslo.  Om det er noe galt med honningen min, vil jeg få vite om det.  Så ingen skal påstå at honningen min ikke er kvalitetssikret i henhold til matsikkerhet i hvertfall.

Men jeg lurer på hvorfor de bare tar én prøve?  Hvis bigården min lå midt i trafikkgryta på østkanten kunne vel kanskje verdiene vært noe annerledes enn fra kubene mine som ligger ved siden av Oslos største drikkevann.

Jeg var syk i dag, og hjemme fra jobb. Så han hadde flaks med dagen han ringte meg.  Alle normale dager ellers i året ville jeg vært på jobb, og vi måtte ha funnet en annen måte å få gjort den testen på.  Foruten 4 timers ekstrasøvn fordelt på to runder, så besto dagen min av å ligge strakt ut på sofaen.  Men jeg dro meg opp på bena til han kom innom.

Prøvetagningen gikk fort.  Han tok ut to ganger 100g honning i medbrakte prøveglass (som dere ser på bildet).

Jeg regner ikke å høre noe mer, for det skjer kun om honningen min inneholder farlige stoffer over terskelverdiene.  Synd, for jeg skulle gjerne ha sett resultatene uansett, selv om de er innenfor kravene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *