Slynging

Klargjort kjøkken

Det finnes noen ulemper med å være birøkter som bor i blokk.  En av dem er slyngemuligheter.  Selv om kjøkkenet vårt er relativt stort til tre-roms på Lambertseter å være, er det ikke spesielt stort.

I helgen har det vært unntakstilstand.  Rommet har vært stengt for alt annet en frakt av mat ut og inn.  Ingen koking eller andre aktiviteter som kunne produsere fukt var tillatt, og all bespisning skjedde på stua :-)

På gulvet hadde jeg lagt dekkplast for maling, og oppå dette noe papp.  Pappen er bedre å gå på når det begynner å bli klissete på gulvet, noe det ble ganske fort :-)  På kjøkkenbordet hadde jeg en voksduk.

Til høyre under vinduet ser dere en luftavfukter som gikk kontinuerlig under hele prosessen.  Luftfuktigheten lå mellom 15% og 20% som er veldig bra.  Temperaturen var 26.5 grader, noe som gjør honningen lettflytende.

På bordet står slynga, men denne kom raskt på gulvet.  Kassene står på gulvet med plast over seg.  Alle vinduer var forsvarlig lukket.  Ingen insekter skulle inn her :-)

Jeg startet med å skrelle av voksen som lukker cellene.  Til dette brukte jeg en skrellgaffel.  Den har mange små tenner som sklir lett under forseglingen og napper dem ut.

Rammene i slynga

Noe honning blir det riktignok med.  Dette må gjøres på begge sider, og er en klissete affære. Derfor gjorde jeg det over ei bøtte hvor jeg også samlet voksen jeg skrellet av.

Så satte jeg to rammer nede i slynga.  Den store utfordringen her var å plassere dem i senter på hver side, og unngå at de skle ut når jeg begynte å slynge.  Dette viste seg å være en stor utfordring.

Til neste år må jeg finne på et eller annet som holder rammene på plass.  Jeg ser for meg strikk eller noen kroker.  Det skal ikke så store forskyvningen til før den blir ubalansert og hele slynga forvandles til et hoppende monster.  Men når den først var i gang, så gikk det greit.  Stort sett, for noen ganger så forskjøv navet seg siden festet øverst kan bevege seg.  Når kurven berører veggen et eller annet sted stanser alt.  Det ble alt i alt en del fikling, så jeg er bare halvveis fornøyd med den.  Men neste år skal jeg som sagt forberede meg litt på problemene, så da håper jeg det går bedre.

Honningløsneren i aksjon

Slyngeprosessen er som følger:  Først slynger man ut 2/3 av den første siden.  Slynger man ut mer enn dette kan voksen brekke av trykket fra honningen på andre siden.  Så snur man rammene og slynger den andre siden tom.  Så snur man dem igjen og slynger den siste siden tom. Det gikk fint bortsett fra med to av rammene hvor voksen fikk seg en knekk i et hjørne.

Dette virker jo greit, men så var det lynghonningen, da.  Det meste av honningen i de lukkede cellene var sommerhonning.  Den er flytende og lett å få ut.  I noen av de åpne cellene var det derimot lynghonning.  Denne er geléaktig og er ikke så lett å få ut.  Når man jobber med lynghonning er det vanlig å bruke honningløsner før man slynger.

Men siden jeg hadde bare 20 rammer å slynge, så fant jeg ut at jeg skulle slynge ut sommerhonningen først, og så bruke honningløsner.  På denne måten sølte jeg mindre.  Så prosedyren ble som følger.  Slyng ene siden 2/3 tom.  Slyng andre siden.  Bruk honningløsner.  Slyng begge sider tomme.  Det blir en del vendinger for hver ramme, så jeg brukte en god del tid.

Slyngesil

Honningløsneren, som dere ser på bildet over, har tre rader med fjærbelastede plastnåler.  Disse passer inn i cellene i ramma.  Disse stikkes systematisk inn i alle cellene.  Når nåla presses inn i honningen så blir den mer flytende.  Dermed så var det mulig å slynge rammene tomme.  Jeg er sjeleglad for at jeg tok meg bryet med den ekstra turen til HC for å kjøpe denne, for uten denne hadde det blitt igjen en god del honning i rammene.

Når slyngingen av alle rammene var ferdig, var det en god haug med skrellvoks.  Denne inneholder en del honning, og dette vil man jo ikke sløse bort. Skrellvoksen legges derfor i en nettingpose, eller slyngesil.  Denne henges inn i slynga, og så slynger man ut en bra andel av honningen.

Tanken under slynga med sil for å fjerne vokspartikler

Under slynga sitter en tank.  Denne kan romme et sted mellom 20 og 30 kg honning tenker jeg.  Det er vanlig å sile honningen i egne siler.  En grovsil og en finsil.  Men det var jo i grunnen praktisk med denne innebygde sila. På bildet til høyre ser dere voksrestene som var igjen etter slynging av 10 rammer.

Jeg syntes likevel den ikke var helt fin nok, og noen ørsmå partikler slapp igjennom.  Jeg valgte derfor å sile den igjennom finsila da jeg tappet den ut av tanken.

Det ble litt sent på lørdag før jeg kom igang med slynginga.  Jeg avbrøt utpå kvelden når jeg ikke syntes jeg kunne bråke mer.  Da hadde jeg slynget den første kassa.  På søndag fortsatte jeg og tok den andre kassa.

Tapping av honningen fra tanken og over i honningbøtta

Tapping av honningen fra tanken og over i honningbøtta

Jeg kontrollmålte vanninnholdet i honningen før jeg startet.  Dette gjorde jeg ved å ta stikkprøver i en rekke av de åpne cellene.  I tillegg målte jeg i honningen i tanken etter slynging.  Vanninnholdet var innenfor det anbefalte begge dagene, men ikke med mye.  Men det skal altså holde akkurat, og jeg forventer ingen gjæring.

På dette siste bildet ser dere årets avling på veg ned i bøtta.

Det vil ta en stund før den kan tappes på glass.  I mellomtiden må jeg røre i den hver dag i minst fem minutter.  Dette har jeg tenkt å gjøre med drill.  Jeg regner med å måtte gjøre dette i 3-5 uker før den har finkrystallisert seg slik man er vant til å få den fra butikken.  Men mer om dette i en senere post…

6 thoughts on “Slynging

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Lars Tore on said:

  Dette så bra ut. Mye god honning der. Antagelig den honningen i landet som det er målt luftfuktighetsnivået på flest ganger i forhold til antall kilo :-)

  Jeg er forresten snart ferdig med min topplistkube. Så jeg har kikket på swienty sin “world extraxtor”. Ifølge reklame, ihvertfall på engelsk reklamerer de med at den og skal kunne på brukes på tavler fra topplistkuber.
  http://www.swienty.com/default.asp?pid=1&id=108600

  Men jeg håper igrunn at jeg kan slippe unna med “crush-and-strain metoden http://beekeeperlinda.blogspot.com/2007/06/honey-harvest-crush-and-strain.html
  men vi får se.

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

  Den slynga fra Swienty var jeg ikke klar over. Den så jo veldig kul ut! Lurer på hva den nye 2009-versjonen vil koste. Liten plass tok den også.

  Hadde ikke sett akkurat denne videoen fra Linda. Hun er ivrig medlem på beemaster.com, så jeg hadde sett bloggen hennes tidligere, men altså ikke denne videoen.

  Jeg lurer litt på hva jeg selv gjør neste år om det blir honning å høste i topplistkuba. Ikke helt overbevist om at det fungerer så fantastisk å slynge med slyngesila jeg hadde. Den er litt vel finmasket. Vi får se…

 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Lars Tore on said:

  Jeg vet heller ikke hva 2009 utgaven vil koste, men ifølge katalogen koster nåværende utgave 2249 dkr.
  Så da blir det vel ca det samme pluss prisstigning. Så trenger jeg slynge blir det muligens en Danmarks tur på familien. De omtalene jeg har sett så langt av slyngen har ikke vært veldig posetive. Det er vel det de griper fatt i nå og prøver å forbedre konstruksjonen.

 4. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Kjell P. on said:

  Jeg vil anbefale deg ikke å bruke drill. Rør heller med en rørepinne, lange rolige tak. Rører du for mye/for fort får du mye luft i honningen og dårligere krystallisering.

  Lykke til!

 5. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 admin on said:

  Takk for tipset, Kjell! Ole-Dag, min birøkterkompis, har også advart meg mot luft i honningen, så jeg bør kanskje revurdere det igjen.

  Rørestaven for drill fra HC som jeg bruker er som en lang krok, ikke som en visp (dårlig forklart, men du skjønner kanskje). Det ser egentlig ikke ut til å føre så mye luft inn ved lav hastighet, men kanskje jeg tar feil. Bruker en elektrisk skrutrekker egentlig, ikke drill, så hastigheten er ikke så voldsom som det kan høres ut som.

 6. Pingback: Slynging - eivinds bier

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Leave a Reply Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/8/morkland.org/httpd.www/bieblog/wp-includes/formatting.php on line 4382

Your email address will not be published. Required fields are marked *