Så var det kanskje ikke så trygt likevel…

I kampen mott varroa, har mange land (med USA i spissen) tydd til sterke giftstoffer for få bukt med midden.  Først kom Apistan, og da midden viser tegn til å bli resistent mot denne, så ble et enda sterkere stoff populært, nemlig CheckMite+.

CheckMite+ er så giftig at man ikke kan bruke vanlige latexhansker, da giften kan gå igjennom og forgifte birøkteren.  Det er for meg et komplett mysterium at noen vil ha dette inn i kubene sine som de høster honning fra.  Påstanden fra produsentene har vært at det ikke gir farlige rester i voks og honning hvis det blir brukt forskriftsmessig.

Men så viser det seg at det gir litt problemer likevel.  For en tid tilbake kom det en undersøkelse som viste at disse stoffene reduserte befruktningsevnen til biene som kan gi utslag i dronnger som “feiler”.

Men for noen dager siden kom det mange av oss har vært redd for. Det bygges opp giftnivåer i voksen over tid. Hvilken overraskelse!

Her i Norge er heldigvis stoffene forbudt. Det interessante er at biene klarer seg fint, og om vi ikke blir kvitt midden, så kan vi leve godt med den ved hjelp av syrebehandling. I denne behandlingen brukes som regel maursyre eller oksalsyre. Begge finnes naturlig i honning i små mengder. Det er kanskje en tøff behandling, men gjøres det riktig får ikke biene skader av dette. Gjør vi ingen ting dør biene.

På lang sikt vil man redusere behovet for syrebehandling. Noen prøver å forske frem bier som er mer motstandsdyktige mot varroa. Andre setter sin lit til “small cell” birøkt, selv om resultatene her i beste fall er sprikende (se artikkel om dette i Birøkteren).

Til helgen skal jeg høste honning fra en kube som heldigvis ikke har vært i kontakt med noen styggedom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *