Maursperre

maursperre

Som nevnt i forrige innlegg så er det en del maur ved bigården min. Biene som står i den midlertidige kuba som Ole-Dag har laget og overvintret bienr i for meg, skal i morgen flyttes over i topplistkuba mi. I den forbindelse har jeg laget litt mer permanente maurpserrer. Dere kan se en av disse fire sperrene på bildet. Bildet er tatt fra siden. Den er laget av en plastboks. I den er det festet en slange som går fra bunnen ut litt under toppen.

Prinsippet er som følger: Dersom man setter hver av føttene på kuba ned i en slik boks og fyller denne med olje eller vann, vil maurene ikke komme seg inn i kuba med mindre det ligger blader, gress eller annet over boksen som fungerer som bro over vannet eller oljen. Ulempen med vann er at det i varme perioder rett og slett vil dampe vekk. Dette vil ikke skje med oljen like fort, men dersom det kommer langvarig regn slik at boksen fylles opp med vann, vil oljen flyte til toppen og renne ut av boksen. Igen står vannet. Dersom det så kommre langvarig varme vil vannet så dampe bort.

Løsningen som vist på bildet vil derimot sørge for følgende. Når høyden på vannet i boksen når utgangen til røret på toppen, vil det renne ut gjennom slangen. Dette vannet stiger imidlertid igjennom slangen fra bunnen, ikke toppen. Dersom det så er et lag med olje på toppen av vannet vil dette bli igjen, mens det renner vann ut gjennom slangen. Vi vil dermed beholde et lag med olje på toppen som ligger som et lokk over vannet og begrenser fordampingen av vannet.

Forhåpentligvis vil dette gjøre at boksen blir stående i flere uker før det trenger ettersyn hva angår væskemengde. Et helt annet problem er voksende gress under. Som sagt vil maurene kunne bruke gresstrå som bro over til kuba. Det vil derfor være avgjørende at jeg holder gresset rundt nede. Vi får se hvor stort problemet blir. Kanskje jeg kan legge et lag med plast under som holdes ned med steiner eller noe som hindrer gresset å vokse opp til kubebeina. I motsetning til en vanlig kubekrakk står denne kuba en del høyere, så det er mindre sannsynlig at gresset når selve kuba.

Høyden på boksen er ca. 11 cm. Jeg skar først et hull til slangen med kniv. Slangen ble så limt igjen med limpistol. Dette ble dessverre ikke tilstrekkelig tett, så utenpå dette har jeg smurt inn med flytende pakning (som blir som gummi når det tørker). Silikon hadde nok vært et alternativ, men jeg har hatt god erfaring med denne flytende pakningen, og den tørker fortere. Nede ble slangen festet til veggen med kontaktlim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *